Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 846
  • 779
  •   1
Отговори
# 465
Госпожата на дъщерята е проверяваща. Миналата година имала случай, в който искали да коригира оценка на преразказ. Тя била дала повече точки от другия проверяващ. Не се съгласила и работата отишла на арбитър. Какво е станало после не знам. Каза, че преразказът бил много хубав, но в края липсвало 1 или 2 изречения за финал. Според моята госпожа, съдейки по отлично написаната част, на детето просто не му е стигнало времето за последното изречение. Тя казваше, че преди години получавали и черновите при проверка, но вече само белова. И било хубаво да им удължат времето за преразказ, не другото за теста.

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 12:27 от laurentin

# 466
  • София
През миналата учебна година бях арбитър на НВО- 7.клас по математика.
Когато точките на  дадена задача или подусловие от двамата проверители се разминават повече от допустимия минимум, работите идват при мен. Аз преценявам на кого от двамата да я върна, за да промени броя на точките, като правя коментар.

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 13:25 от ganis

# 467
Моля ви споделете резултати от пробния по МАТ на Регалия от февруари. Изпуснах комрентирането и сега не откривам назад.
Вчера пробутах теста от пощата, обаче резултат хич...Smiley
Втори модул решил, на първи..блял ли е какво е правил - трагедия.
И притеснение на 0.

# 468
Изпуснах малко от темата , относно проверките на НВО от тяхното училище ли го правят учителите или от друго.

# 469
Изпуснах малко от темата , относно проверките на НВО от тяхното училище ли го правят учителите или от друго.
Доколкото знам, поправете ме, ако греша, работите са анонимни и не се проверяват от училището.
И да, предполагам, че софийските учители, които са проверяващи, са с по-високи критерии, защото са свикнали да работят на по-високо ниво. Съответно учителите извън столицата да имат по-реалистични критерии.
В четвърти клас дъщеря ми получи доста точки на преразказа, повече отколкото очаквах. Не знам кой е проверявал работата.

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 18:33 от Mama Ru

# 470
На пробните е ясно, но на самото НВО разбира ли се на кое колко точки са дадени/взети и защо точно? Не мисля, че има начин освен проверка на място да се види работата, а оценката е окончателна, т.е. дори и да не си съгласен с оценяването, това е положението....

# 471
Работите се сканират, проверяват се анонимно в онлайн система от проверители, независимо един от друг (най-често учители от цялата страна, може и някой друг експерт от РУО), преминават през арбитър ако има разлика в оценките на двамата проверители над допустимата за всяка задача и след това се разсекретяват.  По принцип мисля, че в коментар пишат за какво са отнети точки.

# 472
Да добавя също, че (доколкото помня от предишна дискусия по темата) проверката на НВО след сканиране на работите е в единна система за цялата страна и на проверител от провинцията може да му се падне да проверява работа от София и обратното.

# 473
И още един въпрос не, че е от голямо значение четох някъде от тази години ще са квестори от училището което учат има ли нещо такова. Доколкото съм запозната са от друго училище от същия град .

# 474
И аз знам, че са от друго училище.

# 475
  • София
Аник, така е. И все пак те се водят и един от друг и се съобразяват да нямат голямо разминаване, за да не стига до арбитър. А и, доколкото знам, не се проверяват в града, а централно
Не е баш така.  Нашата учителка по БЕЛ е проверява на НВО. Питахме я  ка се оценява. Двама независими, но от различни градове. И чак, ако има голяма разлика, се проверява от 3 лице.
Каза, че е невъзможно а се разпознае стил, почерк и прочие и да се "бутат" деца

# 476
Да, за "бутане" да, но ако на моето дете се падне оценител от София, той вероятно ще е по-критичен и съответно може да получи по-малко точки, отколкото, ако работата се проверява от оцените от Видин, например. И обратното важи - на едно дете от София се падат оценители от София и Пловдив, а на друго софиянче се паднат оценители от Силистра и Шумен. Точно в преразказа и тезата могат да дойдат критичните 2-3 точки разлика между двете работи.

# 477
  • Sofia
Аз съм ходила да гледам работите по БЕЛ на големия в 7. и 10. клас - сядаме на компютър с учител по предмета, отваря работата на компютър и коментира упражнение по упражнение. Самото проверяване е отбелязано с емотикони - усмихнати и намръщени човечета. Не могат да се водят бележки, да се правят снимки, понякога и на самия коментатор не е янсо защо са отнети точки.

# 478
От до тук прочетените коментари разбирам ,че при оценяването има доста голяма доза субективност. Каква е гаранцията ,че на дадено дете няма да бъдат отнети точки направомерно. Остава да се молим за доста късмет

# 479
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Здравейте, време е да се запиша и с номер 2 в седмокласната тема.
Ние драми с точките нямаме, знаем, че ще са малко, та драмата ще е, с тези малко точки, къде ще отиде. Simple Smile Човекът, разбира се, не е особено развълнуван и заинтересован, но то си е нормално за възрастта. Все пак ще следя темата, тъй като с големия ми беше много полезна, а и е друго човек да има с кого да се вълнува.

Общи условия

Активация на акаунт