Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 856
  • 779
  •   1
Отговори
# 480
Никаква гаранция. И аз съм ходила с моя големия. Учителя който коментираше казваше “ не знам тук за какво са отнели” “нямам идея това защо е така”…
Никакъв смисъл няма от това гледане, предвид факта че не може да оспориш.

# 481
По мое време, 1990-1991година имаше опция да си видиш кандидатстудентската работа и да оспориш. Струва ми се правилно, да можеш да видиш работата на детето и при съмнение за допусната грешка да поискаш арбитър. Разбирам, че се страхуват от вълна от недоволство и евентуален натиск, но все пак и проверяващите са хора, работата е доста натоварваща и може да бъде допусната грешка.

# 482
Някъде из темите бях чела, че две деца са оценени различно за един и  същи отговор . При едното е дадена точка , а при другото взета и отговорът е бил отбелязан за грешен.

# 483
  • София
Не съм, радвам се да те видя в темата, че в наборната на 2004 никаква те няма.

# 484
Резултатите са окончателни.

# 485
За да се избегне точно субективния фактор, се залага много малка допустима разлика в точките. Например при 14-те правописни грешки би трябвало да е 0. Най-субективни за оценяване са тезата и преразказа, вероятно там разликата трябва да е много малка между двамата оценители. Ако единият е по-ларж, а другият по-критичен, задачата ще отиде на арбитър. На ДЗИ оценителите пишат коментар към задачата защо са отнети точки, даже пишат какъв е верният отговор. Би трябвало да важи и за НВО.

# 486
Резултатите са окончателни.
Което е тъпо, защото при техническа грешка, както посочва Костадинова, едното дете може да изгори. 1т от НВО е равна на 2 или 3 за балообразуването, което хич не е малко, там и стотните понякога влизат в играта и са фатални, да не говорим за 2-3 точки.

# 487
  • София
За да се избегне точно субективния фактор, се залага много малка допустима разлика в точките. Например при 14-те правописни грешки би трябвало да е 0. Най-субективни за оценяване са тезата и преразказа, вероятно там разликата трябва да е много малка между двамата оценители. Ако единият е по-ларж, а другият по-критичен, задачата ще отиде на арбитър. На ДЗИ оценителите пишат коментар към задачата защо са отнети точки, даже пишат какъв е верният отговор. Би трябвало да важи и за НВО.
На ДЗИ по БЕЛ със сигурност не пишат никакви коментари. Нито на него, нито на НВО можеш да разбереш за какво са отнети точки на отворените въпроси. Има само тикчета и подчертавания от проверяващите, от които нищо не става ясно.

Оценките се окончателни и не подлежат на преразглеждане, но технически грешки, като напр. грешка при сумирането на точките, могат да се поправят - имало е такива случаи. Имало е и случаи /на ДЗИ със сигурност знам за такъв/ на разменени работи, което също подлежи на контестация и поправка.

# 488
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Не съм, радвам се да те видя в темата, че в наборната на 2004 никаква те няма.

А, ще взема да намина да видя как са големите набори и да имам и аз с какво да се похваля някъде - учи и работи човекът, не пие, не пуши и така. Добре е, няма драми. Sunglasses

# 489
Да, за "бутане" да, но ако на моето дете се падне оценител от София, той вероятно ще е по-критичен и съответно може да получи по-малко точки, отколкото, ако работата се проверява от оцените от Видин, например. И обратното важи - на едно дете от София се падат оценители от София и Пловдив, а на друго софиянче се паднат оценители от Силистра и Шумен. Точно в преразказа и тезата могат да дойдат критичните 2-3 точки разлика между двете работи.
Пак аз Simple Smile Трети път чета "оценител в София". Тези оценители са инструктирани и критериите за оценка в София, Мало Бучино или Сандански са едни и същи.

Тоест доза субективност няма!

# 490
  • София
Е, има субективизъм, разбира се. На една теза един може да даде 4, друг 5 точки. При преразказа също има място за субективна преценка колко точки да се дадат по всеки от критериите и може за има разминавания с по няколко точки. На ДЗИ по БЕЛ пък вече е много субективна оценката на ЛИС/есе.

# 491
Момичета, по колко точки средно изкарват Вашите деца на преразказ и по колко на теза? Искам да си сверя часовника, колко точки на тези компоненти се водят за добро представяне?
На преразказ 32-34, на теза максимални обикновено, но за сметка на това губи редовно точки от частта четене с разбиране- безумни грешки, които нямат оправия. На всяко капанче се хваща 🙈

# 492
Аз за оценяването и оценителите малко да се включа...
Разбирам, че тук има и такива, и арбитъри и други много важни люде.... да се обърна към тях. Моля, бъдете по-добри и давайте повече точки на децата. Скъсаха се от учене, школи, уроци, пробни. За една кола пари дадохме, бъдете добри хора...🤣🥇🤣😉 Деца са все пак 🤩😁😛😉.. Край на обръщението.
Така днес в допълнителния почивен ден, моят реши почти цялата си домашна от урока по МАТ, домашната от урока по БЕЛ. Издикламира Опълченците за n-ти път, написа и домашната по МАТ за училище. И понеже видя, че отметна повечето домашни от уроците се обади на госпожата по БЕЛ и в сряда е на допълнителен урок. По МАТ ще кара по три пъти седмично до края на месеца, за да може да идем на почивка ваканцията.
В този ред на мисли започвам да си търся втора или направо втора и трета работа 🤔

# 493
Е, има субективизъм, разбира се. На една теза един може да даде 4, друг 5 точки. При преразказа също има място за субективна преценка колко точки да се дадат по всеки от критериите и може за има разминавания с по няколко точки. На ДЗИ по БЕЛ пък вече е много субективна оценката на ЛИС/есе.
Това няма общо с това от къде са проверяващите. Дали са от топ училища в София или в от село Драгичево.

А и реално има скала по която се оценява. Проверяващите дават точки а не вземат. Преразказа ти е във вярното време получаваш еди колко си точки, имаш продробно предаване на текста още еди колко си точки.

Разбира се, че може да има разминаване с някоя точка, затова е и арбитража.
Но да се твърди, че проверяващите в София дават видиш ли по-малко точки е чиста глупост.
Най-вероятно ако учител от вашето училище приложи свойте критерии на деца от Мало бучино, те ще имат по-ниски оценки, но това не е валидно за НВО.

# 494
  • София
Къде съм твърдяла, че проверяващите вземат, а не дават точки? Имам известна представа какво правят проверяващите и как оценяват и нямам нужда от обяснения. Още по-малко съм твърдяла, че проверяващите в София дават по-малко точки.
Но субективизъм има - всеки критерий носи по няколко точки и за една и съща грешка един учител може да даде повече точки по даден критерий от друг. И така по всеки от критериите може да се получат разминавания и финална разлика от по 3-4 и повече точки, което е много голяма разлика. По математика такава разлика няма как да се получи.

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 21:06 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт