Седмокласници 2023/2024 – тема 7 – втори срок и пробни изпити

• 41 832
  • 779
  •   1
Отговори
# 495
Повторено 5 пъти твърдението, че има значение къде ще се разпредели работата е нещото което коментирах, всичко останало е само добавка Simple Smile

# 496
Все още българският език и литературата са едни и същи и в София, и във Варна, и в Сусурлево.
Да, има лек субективизъм в тезата, преразказа, но това не може да се избегне. Затова по БЕЛ има много по-малко деца със 100 т. на НВО. Аз дори не мога да си представя как точно се дават 35 т. на преразказа и 6 т. на тезата., особено първото.

# 497
Ако са спазени изискванията на преразказа и няма грешки е логично да има максимален сбор точки. За тезата не знам, там също има правила, но тезата, която беше постната преди няколко страници като примерна, не приемам да е за 6т.

# 498
  • София
Ако са спазени изискванията на преразказа и няма грешки е логично да има максимален сбор точки. За тезата не знам, там също има правила, но тезата, която беше постната преди няколко страници като примерна, не приемам да е за 6т.
Може да са спазени изискванията за време, да няма пропуснати моменти, да няма и правописни и пунктуационни грешки, а пак точките да не са максимални. Все пак се гледа и стилът на изразяване,  умелата употреба на синоними с цел избягване на повторения и т.н.  Ако колкото до точността/обективността на оценяването по мат, Санака, уви и там започват да "шикалкавят" проверителите, ама по неволя, даже по-точно казано - под един вид натиск. За НВО в 7 клас няма логика това да се случва (дано не), понеже  има достатъчно максимални резултати или близки до тях , но на  деца в профил мат миналата година учител  им  е казал от 1 лице, че заради плачевните резултати на матурата ПП проверителите  в движение са били приканвани да дават  от себе си половин  точица или цяла тук и там в задачите за разписване, само и само да разкрасят малко общата картина.  При едно твърде лесно НВО (понеже  тенденцията несъмнено е  все  повече да го опростяват в последните години) може да обърнат нещата онези най-горе в обратна посока с подкана  да се търси под вола теле  и да се орязват точки на отличници за щяло и нещяло с цел да има по-добра селекция при най- високите резултати - не е като историята да не познава такъв случай на НВО преди  сигурно вече едно десетилетие - различна, по-орязваща,  скала за най-високите резултати.. Та математиката и обективността на ДЗИ/НВО не са вече със 100-%-ва сигурност две понятия, които вървят ръка за ръка...

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 22:19 от пенсионирана русалка

# 499
  • София
Разбира се, че и по мат може да има разминавания - някой ще отреже половин точка за не достатъчно добро разписване, друг - цяла. И там може да се стигне до арбитър. Но бел определено предполага възможност за по-голяма разлика в оценяването.

# 500
  • София
О, да, това е ясно, когато става дума за срванение между БЕЛ и мат,  аз имах предвид нещо друго - а именно, че и математиката на такива формати като НВО/ДЗИ  (по една или друга причина Wink ) допуска вече не чак такава обективност и точност в оценяването, каквато сме свикнали да й приписваме.

# 501
  • София
Пропуснах досега от темата понеже пътувахме, като никога, за 2 дни. Аз никакви претенции към оценители не бих имала, който се падне и както оцени човекът. Разбирам че е сложна организация и много труд на тия хора. Само се моля да разчете на дъщеря ми почеркът... Joy горките оценители..

Последна редакция: вт, 05 мар 2024, 09:26 от Cabo San Lucas 40

# 502
Успешна седмица от мен! Поразгледах много резервни варианти тези почивни дни и си харесах 19то и 105то,а има и други читави възможности. Надявам се да не стигаме до тях, още не съм споделила с девойката, но ще са план В, ако не се получи по план. За оценителите, за всички има риск. Единствено се надявам да не решат да дадат много лесни задачи на мат, за да вдигат успеха и да станат огромен брой деца с над 90 (което също обезмисля малко борбата за "елита" и втори ешалон).

# 503
Присъединявам се към обръщението на GoSSipSs SmileSmileSmileSmile

# 504
Аз пък се надявам на нормални/ лесни задачи в първи модул и трудни задачи във втори модул, които да отсеят борещите се в София за максимален бал.
Относно почерците, да. Има такива почерци, за които не знам как оценяващите им разчитат нещо. А това е огромен минус за детето. Колкото и да се култивира почерк, има деца с лоша моторика, които просто не могат да се научат да пишат по-четливо.

# 505
Надявам се на търпелив и спокоен оценител. Моето дете не успя да свикне да държи химикалка като поне 95 процента от населението. Съответно почеркът е леко труден за четене. Дано има късмет!

# 506
С почерка е ужас - грозен и дребен. Горе-долу поне е четлив. Успокоявам се с това, че не е единствен.

# 507
То това е важно - да е четлив, нищо, че е грозен . Моят син и той пише много грозно, но четливо . А и е левичар , та и все търсим химикали да не цапа, въпреки че с годините се научи да си извърта така тетрадката да не цапа много

# 508
Учителката при която ходим по математика е на мнение, че в първи модул ще се паднат лесни задачи с оглед на това където са махнали отворените задачи в него но това е само предположение!

# 509
И моят е левичар, но някак не цапа. Купувам му химикалки, които не пускат много мастило. Последно тези са му били най-използваните:

Общи условия

Активация на акаунт