🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 571
  • 772
  •   1
Отговори
# 525
Woman

А!
Сега,като минава някой край къщата на мама Периде,Woman,ти също😃,да ми направи снимка!
Бе Тея две години+ три минаха и никакво!

Бръже, кой тоз филм, коя тази къща?   Друго питане. Ние си имаме Истанбулкарт, но четири ремаркета се закачиха към нас. От Хакалъ дали ще  могат да си купят?

# 526
  • Варна и...духом на Босфора
Абе,ей!
Ши идвам на Оборище😅.
Туй уж си Геджеманка.
1001нощ❤️
На Онур,на майка му,Червената 🏡😃

# 527
Woman за корабчета ти виждаш надпис на фер.терминал, ще знаеш спирките предварително.
Dragmira можете да закупите от Халкалъ Истанбулкарт. Имайте предвид,че цените на транспорта за повишени , та си заредете достатъчно в картите пари.

# 528
  • Карлово
Смятахме да посетим Истанбул в края на тази седмица, но виждам, че тези дни е Рамазан. Всичко ли работи по това време? Дали да променим датите на разходката заради празника? Били ли сте по такова време там?
Някой дали е запознат по моя въпрос? Притеснявам се, тъй като няма много време. Confused
Аз съм ходила по Рамазан, но беше преди повече от 10 години.
Не работеше Капалъто, и някои магазини в Лалели. Всички ресторанти, заведения, туристически обекти работеха.

# 529
Миналата седмица бяхме 4 дена в Истанбул с кола. Стикер за магистралата взехме още на пощенският клон след границата взеха ни 300лири от които 70 са за стикера. За Истанбул отиване и връщане стигат 100 лири така , че зареждат отгоре. На изхода от клона едно момиченце ме излаъга да си взема държач за стикера за 200 лири😵‍💫 никакъв смисъл няма от него! В Истанбул трафика е ужасен ама си го знаете. Паркирахме до апартамента който запазихме през букинг с помощта на собственика и сме ползвали само градски транспорт. Взехме си Истанбул карт за 3ма човека и заредихме първо 500лири после доста пъти по малко, но със сигурност над 1000 я напълнихме. Всичко беше супер.

# 530
Аз забравих да похваля моят мъж. Шофира в сряда, в топ пик трафик между 15 и 18 часа в най-голямото задръстване от новото летище до хотел до Капалъто. Минавал е трафика на Палермо, шофирал е и в Истанбул, но извън пик трафика. Е, оправи се прекрасно. Явно опитът в София е полезен. И не беше стресово задръстването в централната част, а магистралите от летището. Някои изходи не бяха добре обозначени, други ги имаше на навигацията, но реално са в ремонт или строителство.

# 531
Nephrite, би ли споделила коя турска клавиатура си инсталирала?

Ами.......там е работата, че не си спомням - беше нещо връткаво.
Първо търсих в настройки - оказа се, че нямам клавиатура на турски.
После изтеглих приложение с клавиатури на всички езици - отворих го, бърниках нещо, нищо не стана.
След това пак се върнах в настройки и изведнъж намерих турски език, който се прибави към английския.
И  двете азбуки са латиница, но когато търся нещо с турски букви в оф-лайн картата веднага се включват турските названия на улици и т.н.
Аз също се опитах да използвам оф-лайн версията на гугъл мапс, но........нещо не се получи.

Да дам и аз своята лепта за HGS-стикера:
На влизане в Турция ни казаха да караме 25 км до бариерите. Там спряхме (имаше и други автомобили), пресякохме пеша двете платна на магистралата и отидохме до PTT офиса - една бяла къщичка.
Там трябваше да попълним една листовка с данните (господинът на гишето я попълни вместо нас) - платихме общо 300 ТЛ. От тях, 70 ТЛ за държача на стикера и 230 ТЛ за тол такси.
Автомобилът е използван само до Истанбул и ден преди връщане посетихме PTT офис за да проверим какво е положението.
Не знам какво сме правили, но от 230 ТЛ бяха останали само 90 ТЛ. Добавихме още пари и господинът на гишето каза, че неизразходваната сума си се пази в сметката на автомобила с този регистрационен номер.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 11:15 от Nephrite

# 532
Здравейте ,
Някой попадал ли е на добър гид с български език в Истанбул ?

# 533
Някой питаше за ресторанти. Преди малко ми попадна клипът. Някои със сигурност са споменати в темата. https://www.instagram.com/reel/C5eAKSjshG3/?igsh=dGV0dzBybHhkdmoy

# 534
Някой питаше за ресторанти. Преди малко ми попадна клипът. Някои със сигурност са споменати в темата. https://www.instagram.com/reel/C5eAKSjshG3/?igsh=dGV0dzBybHhkdmoy
Ей, много готини има. Някой от тях да е на пешеходно разстояние от историческия център(за по-ориентираните:)))?
Аз пък търся препоръка за готино барче с музика и наргиле, пак около Центъра или Каракьой?

# 535
Не мога да разбера колко пари са ми останали в HGS стикера? Влязох и видях , че нямам глоби ама от къде се проверява наличието на пари в стикера?

# 536
  • Варна
Аз се интересувах. Много благодаря!

# 537
  • София
Не знам какво сме правили, но от 230 ТЛ бяха останали само 90 ТЛ. Добавихме още пари и господинът на гишето каза, че неизразходваната сума си се пази в сметката на автомобила с този регистрационен номер.
Минавали ли сте в Азиатската част? Мостовете и тунелът са платени. Но иначе мога да предположа какво е станало, защото и ние си патихме преди години от същия пункт. Дадоха ни само бележка, написана на ръка, а не касова и се оказа, че са ни взели повече пари отколкото са внесли. Затова се зарекохме, че само в пощи в града ще зареждаме. В някои бензиностанции също имаше "опарени". Ако успеете да се регистрирате в сайта, ще проследите всичко каквото е внесено и взето.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 17:42 от Таня67

# 538
  • София
И ние се завърнахме и още не мога да се събудя от преживяванията. Друг свят е там, много различен и пъстър.
За стикерите  HGS - споделям всеобщото затруднение да схвана как се използва тази услуга. Платихме 300 лири веднага след границата, в Ptt на пътя, дадоха ни бележка, но от там нататък дали парите са стигнали, какво остава и има ли глоби, не знам как да проверя. Ако някой от вас може да провери за другарче, моля да даде знак. Разбрахме, че на връщане не са ни проверили на границата, защото било безплатно тази седмица във връзка с Рамазана.
Най- много ми хареса парка с лалетата, такава красота, все едно е приказка!
Водохранилището също много ни впечатли, както и Топкапъ (огромни разстояния вътре между дворовете, как не са се изморявали султаните да обикалят…)😂
А колко още неща не можахме да посетим, остават за някой друг слънчев ден.

# 539
  • Варна и...духом на Босфора
Другарката НикиК
И Камрада Марк Антъни - чок шорт разказчета, чок шорт,
Отпуснете йощ,и снимков материал,лютфен.
Ади бакалъм 😘

Общи условия

Активация на акаунт