Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №25

• 42 043
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте и честит празник! На 46 години съм и имам няколко въпроса и доста колебания. Опитах се за изчета доста теми назад, но все пак ще ви питам. Досега цикълът ми е бил винаги точен. На 1 и 2 февруари ме заболяха гърдите - дори допирът до тях беше болезен. Бях на мамолог, който ми каза, че това е от възрастта, хормонално е, видя киста от 6 мм и ми изписа гел "Еумастос". Не успях да открия гела, но взех хапчета и само след 2 таблетки нещата се оправиха.
Цикълът ми дойде след 10 дни - на 13 февруари, но беше доста слаб. Отбелязах си го и това е. В този период бях под голям стрес - мой близък се разболя, много изследвания, много страхове, почти не се храних, почти не съм спала. Май в този период взимах по една таблетка Л-Лизин (срещу херпес на устните, при стрес ставам цялата в херпеси), В комплекс и още няколко таблетки "Еумастос", защото по някое време пак ме заболяха гърдите.
Цикълът приключи на 18 февруари и на 22 февруари дойде нов цикъл. Този път - по-силен, с ярка кръв, въпреки че отново не беше кой знае колко обилен. Този цикъл (с един ден прекъсване) продължава и до днес. Не е болезенен, сигурно нямам анемия, защото обикновено съм с хемоглобин 148-150. Но това е вече 16-ти ден. Без да броя първия цикъл, който също продължи 5-6 дни.
Днес бях на АГ и ми казаха, че скоро кървенето няма да спре, защото лигавицата е дебела 8 мм. Казаха ми, че нещо е стимулирало яйчниците. Имам миома от 1-2 см, но казаха, че не е от нея. Предложиха ми кюретаж или 5 дни по две таблетки Дуфастон. Питах кое ще ми препоръчат и сега трябва да купя Дуфастон.
Просто искам да ви попитам дали сама не съм си причинила това - с "Еумастос"-а, витамините В-комплекс, с целия този стрес. Но пък всичко започна още в началото на февруари с болки в гърдите, което означава, че нещо не е било наред с хормоните още тогава.
И да ви попитам дали Дуфастона е добра идея...

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 23:22 от Med2

# 166
Ми като не спира си трябва Дуфастон. Няма да ти тече 2 месеца. Пии го, лигавицата ще се излющи...!

# 167
При мен Зафрила не помогна. Наложи се кюретаж.

# 168
При мен Зафрила не помогна. Наложи се кюретаж.
Дано при нея помогне...! Нашите пък тук все изписват Примолут!

# 169
Ей ме, виждате кога съм станала 🙂 Но днес не се оплаквам, защото легнах рано. Имах период, като при Sharpy, когато беше ужас с безсънието. Уча се, като докосна възглавницата, да изключвам от всичко - офис, лични въпроси. При мен тренировката е или рано сутрин (сега ще я направя), или в обедната почивка. Мисля, че вечерната иглика помага и за съня.

# 170
  • Бургас
Med2
И при мен стана така-болки в гърдите и бодежи в зърната, които не съм имала от 2012-2013г.Взех ново хомеопатично и го отдадох на него, че връща старо състояние, но ми дойде един Ц, който беше различен, не беше толкова обилен и мина леко/често се случва след хомеопатично да имам един по-нормален Ц/.След 10 дена получих алергична реакция /не знам от къде и какво, реших, че съм срещнала вирус / , понеже ми се стори, че и херпеса избива реших да взема лизин, взех противоалергично и хомеопатично.И ми дойде на 15 ден от предния цикъл доста обилен, с лигавица, направо се уплаших, че няма да мога да го спра.

И сега почвам да се чудя? Какво става? Тези болки и бодежи не съм ги имала от години.Този извънреден цикъл може ли да е от лизина? Преди 4-5 месеца пак ми се случи, това е втори път, но мисля, че тогава не съм пила лизин.

# 171
При мен имаше един период, може би година и повече, в който гърдите ми бяха станали огромни и на камък, едвам ги носех. Даже си подмених сутиените с по-големи размери. Питах мамолога нещо да пия, но той каза - по-добре не. И така си карах, в един момент се нормализираха.
Явно в някакъв период става голям хормонален батак, после се уталожват нещата. И почваш да старееш 😎😄

# 172
Благодаря на всички за отговорите! Галчудо, аз също имам съмнения за Л-лизина, че малко е объркал нещата, но не успях да намеря нищо по темата. Със сигурност обаче приемът на "Еумастос", който съдържа Инозитол (Витамин В8) е стимулирал яйчниците. (Ето първото, на което попадам: https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/kak-inozitolt-pomaga-pri-leche … aichnitsi-n-43403)

Просто исках да подредя нещата, за да не се въртя в омагьосан кръг. Още повече, че лекарката сама спомена, че нещо е стимулирало яйчниците. Какво е свършил стресът - вече не е ясно. Пък и възрастта очевидно има значение.  Благодаря ви! Сега остава да видя какво следва оттук нататък.

# 173
wa_wa , това ли е спрейчето, което препоръча?
https://galen.bg/bach-rescue-night-sprey-pri-bezsanie-i-trevozhn … st-h20-ml-nelsons

# 174
  • Враца
Да, точно това е Simple Smile

# 175
Аз проблеми със съня нямам. Но пък и не приемам коефеин под никаква форма заради щитовидната. Обожавам капучино, но заради стомашни проблеми с млечните, се наложи да мина на обикновено кафе. Мъчих се няколко години и след това реших да спра изцяло кафето. Спя си като бебе.
При мен се наложи рязко спиране на всички добавки (пиех магнезиев цитрат и вечерна иглика). Направих тежък алергичен шок - най-вероятно пак към млечни.  Сега си пия само желязото, хормона и противоалергичните. Стискайте палци поне този път да установят след всички изследвания към какво точно съм алергична, че такъв ужас не искам да изживявам пак. Пуснаха ми и изследвания и хемоглобинът ми се е вдигнал от 106 на 111 - много малко ми се вижда за почти 20 дни прием на желязо сутрин и вечер, но ще видим какво ще каже хематологът на контролния. Сега ми дават да ям само варен картоф, бял ориз, хляб и вода, така че въобще не виждам това желязо от къде да си го набавя... Въобще имам чувството, че след 45 тотално не отиват на добре нещата при мен...

Последна редакция: сб, 09 мар 2024, 11:51 от jsed

# 176
Както писах , вече 20 дни съм на Зафрила като допълнение към хормонална спирала. Започна от 2-3 дни главоболие, много е неприятно. А и 5-6 дни цикълът си върви, без изгледи да спира. Питам се защо да продължавам да го пия този хормон? Освен негативите, друго не съм му усетила. Все повече започвам да мисля за хистеректомия. Измъчих се година и половина с тази терапия и накрая пак опирам до кръвоспиращи, защото цикълът не спира.

Последна редакция: сб, 09 мар 2024, 15:09 от Ena123

# 177
Jsed,
поне 3 месеца прием на желязо трябва, за да се попълнят депата при дефицит.

# 178
Мерси, Параход. Аз съвсем наивно си мислех, че по-бързичко ще се подредят нещата Sad

# 179
Аз отново да напиша, че не се гледа само хемоглобин, защото той измамно може да е добре, но други неща да са зле.Аз съм с нормален хемоглобин, но с желязо много ниско, под долната граница и феритин на ръба.Така че, гледа се всичко от железния панел. Аз в момента пия желязо, вит Б12 и фолат.Три месеца е препоръката и чак тогава ще пускам нови изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт