Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №25

• 42 044
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
често го спрягат, не съм го чела.
Имах покрай Байер възможност да видя как ми се движат хормоните ежемесечно в рамките на повече от година. Правеха ми и тестостеро - Освен другото. Общо взето видях че проблемът не е в това че  едното е високо а другото ниско, защото после се смениха и нещата не търпяха подобрение. Както имах вълни на нисък прогестерон, така имах после и на висок като ми се нормализира ФСХ-то. Тестостеронът ми беше над границата но заедно с него и друг показател, който отговарял за неговата компенсация, също беше висок - явно за възстановяване на баланса. Моят извод е че нещата са комплексни. Няма как да пиеш нещо си и да възвърнеш вълшебно нормалното си "аз" . Пременопаузата е състояние. Все едно си в пубертет. Как се "лекува" пубертет... Никак.

Последна редакция: ср, 03 апр 2024, 20:18 от _re_ge

# 526
Аз съм на 49. Понякога чета темата тук. Рядко пиша. Цикълът ми от началото на 22-ра е от дъжд на вятър. Моят гениколог ми е казвал още преди години, че за сигурна менопауза се смятало когато имаш пълни 12 месеца последователни без цикъл. И аз аха таман да ги направя, започвам да броя и... то след няколко месеца затишие вземе, че пак ми дойде. Вече все по-рядко де.
Вълни... знам ли и аз. Май още преди няколко години на няколко пъти май ми беше ставало за малко топло. Но беше някаква студена зима и никак не ми дотежаха тези няколко пъти по минута-две. Пък и не бяха така отчетливи.
Сега май ми се случват понякога, но рядко, много рядко. По-тъпото е, че не са така от нищото, а са някак психологически обусловени. С времето забелязах, че последните една-две години се смущавам ако някой ме оглежда настоятелно в лице или като цяло. Това ми предизвиква някакво необяснимо леко смущение и се изчервявам.
Инак по едно време пиех едно Мелброзия. Ама нещо май скъпичко ми се видя и честно казано го зарязах.
Като изключим горната особеност и това, че качвам килограми (понеже не се и сещам да се кача на кростренажора), се чувствам добре. Нямам някакви такива непоносими вълни за каквито съм чувала при някои хора. Нямам и нерви. Даже странно, но в последните години станах супер спокойна. Трябва да стане голямо чудо за да изляза от кожата си. А инак цял живот бях 10 пъти по-нервна. Скачах от четвърт. А сега е толкова спокойно. Всяка възраст си има своето хубаво. Да не говорим какОв философ станАх. Simple Smile
Такова едно жювотно съм. Чудех се дали да споделя, но казах де....

# 527
И аз съм много над нещата, в сравнение с младите ми години. Но пък усещам безпогрешно кога се очаква да ме посети все по-честият ми гост… доревава ли ми се от всичко - ясно е, идва! Буквално мога да се разплача и на прогнозата за времето. А поначало съм по-скоро гьон.

# 528
Ендокринологът ми каза да вдишвам масло от мента, когато съм нервна.Май ми помага.Моя приятелка си го маже около и над слепоочията, когато много я боли мигренозно главата.

# 529
ПРЕДИ МЕНОПАУЗА, това е темата. Траеща до понякога и 10-12г. Какво се случва във вече настъпила МЕНОПАУЗА е съвсем друго нещо. Така, че моля ви се без общи квалификации. Ако визирате мен, не съм фен на Рей Пит и винаги ги критикувам, но 12г. ми опит в немски клиники, семинари, литература и собствен опит в мед. бранш, от страната на хейлпрактикерин, ми позволява да зная какво точно пиша.
И не, жените в МЕНОПАУЗА нямат коремчета, причината  за това е съвсем друга. Но в БГ е най-лесно да се каже, "тя меното е виновна и така ще търпим". Въпрос на избор е.... Пишете и правете, каквото искате. Едни търпят и се самоуспокояват, други търсят различни решения, пробват и получават резултати.

Съгласна съм, че Предменопаузата е състояние подобно на пуберитета, както и на бременноста, буря от хормони и странични оплаквания. За един месец всички хорм. ст-ти се променят много пъти, в следствие на различни фактори.

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 09:24 от Galina Georgiev

# 530

И не, жените в МЕНОПАУЗА нямат коремчета, причината  за това е съвсем друга. Но в БГ е най-лесно да се каже, "тя меното е виновна и така ще търпим". Въпрос на избор е.... Пишете и правете, каквото искате. Едни търпят и се самоуспокояват, други търсят различни решения, пробват и получават резултати.
А каква е причината за коремчетата?
преди цикъл винаги имам страшно раздуване на червата, мине ли цикъла спада. Сега като не ми идва подутия корем си седи. Намалянето на прогестерона и превеса на естрогените за мен са причина за това. Естрогеновите нива могат да са нормални, но ниските  прогестеронови нива /което се дължи на липсващите овулации в периода на пременопаузата/,  нарушава съотношението между естрогените и прогестерона в полза на естрогените. И възникват всички неприятни последици от това - подуване на червата, болки в гърдите, нервност, раздразнителност и т.н. Онкомамологът обаче ми каза, че това състояние не е добре да се компенсира с пиенето на прогестерон - защото пък той дава други странични ефекти.
Кажи Галина как да се справим с всички тези неприатни истории?

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 09:51 от mimi.7299

# 531
Коремчето е от неправилно хранене. Има го и при слаби жени, които имат повишен инсулин. Отделно играе роля и смъкването на тазово дъно и т.н. Редовно движение и правилно хранене без брашно, захар, слънчогледово олио и други, би трябвало да окаже благоприятно влияние.

# 532
Аз давам Рей Питките като опция, различна от конвенционалната медицина, защото има много хора, на които тя не е им помага, или не им обръща внимание, пълно е по групите с такива хора. А дали ще търси различен подход и защо, всеки сам си решава.
Arwen Amarantha, ами не е точно така. Когато започна при мен, бях на нисковъглехидратно хранене, безглутеново, почти без сладко. Ами, първо корема изскочи, и нищо не помагаше.
Само Зоната по едно време го поприбра, но пък се наложи да я прекратя.

# 533
Завеси и от телесната композиция. Някои като мен биха трупнали на ханша, при други е коремът.

# 534
Никога не съм имала корем, винаги е бил плосък, ако съм качвала е било на бедра и ханш, затова в началото и аз се побърквах от наличието му.

# 535
  • offshore & overseas
Ако се чувствам добре и нямам усещания за тежест, лошо храносмилане или други свързани оплаквания, а само едното коремче, няма как да стане да ходя гладна през цялото време, само и само за да го смъкна: пълен абсурд!

За мен пълното изключване на брашното означава именно това: глад. Ако нещо изобщо ми се яде и ме засища, е именно това. А и всеки „режим“ води до дефицити и проблеми. И не ми казвайте, че живот без това и това и това не е режим. Освен ако не го определим като наказание, тогава съм съгласна.

# 536
Коремчето е от неправилно хранене. Има го и при слаби жени, които имат повишен инсулин. Отделно играе роля и смъкването на тазово дъно и т.н. Редовно движение и правилно хранене без брашно, захар, слънчогледово олио и други, би трябвало да окаже благоприятно влияние.
Аз не ям тесто, хляб, захар, картофи и ориз. Колбаси също, газирано не пия.

# 537
Газирано не съм пила от 30 години, също и безалкохолни, в последно време и виното съм спряла. То при мен не е само подуване, а просто си има и слой сланинка горе пред стомаха. Абе, заприличвам на баба ми, на тази с по кофтито гени, за жалост....🙄

# 538
Газирано не съм пила от 30 години, също и безалкохолни, в последно време и виното съм спряла. То при мен не е само подуване, а просто си има и слой сланинка горе пред стомаха. Абе, заприличвам на баба ми, на тази с по кофтито гени, за жалост....🙄
А сланинката отделен въпрос, винаги съм трупала на бедра е от скоро започна да се заформя и шкембе.

# 539
Ако се чувствам добре и нямам усещания за тежест, лошо храносмилане или други свързани оплаквания, а само едното коремче, няма как да стане да ходя гладна през цялото време, само и само за да го смъкна: пълен абсурд!

За мен пълното изключване на брашното означава именно това: глад. Ако нещо изобщо ми се яде и ме засища, е именно това. А и всеки „режим“ води до дефицити и проблеми. И не ми казвайте, че живот без това и това и това не е режим. Освен ако не го определим като наказание, тогава съм съгласна.
Всеки сам решава кое би било наказание. За мен това е да се наям с тесто и заради моментно удоволствие после да се чувствам подута, да ми е тежко и неприятно поне 2 дни. Предпочитам да ям храна, която ме държи сита дълго време, като месо, яйца, елда и т.н. Брашното ме подува и след половин час треперя от глад (както ми е било тежко преди малко). Та, всеки "сам си преценЯ", както беше модерно да се казва.
Другото, което при МЕН действа безотказно за топене на околокоремни мазнини, са редовните фастинги. Също така никога не "похапвам" начесто, а гледам да има 2 пълноценни хранения, без междинни.

Общи условия

Активация на акаунт