Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №25

• 42 024
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Онкомамологът обаче ми каза, че това състояние не е добре да се компенсира с пиенето на прогестерон - защото пък той дава други странични ефекти.
Кажи Галина как да се справим с всички тези неприатни истории?
Какви точно негативи за натуралния прог., сподели с теб онколога?  Аз съм от юни миналата година на  биоидентичен прог. 100мг ( а, не както коментират при Рей по 1200 мг вагинално, +прог. кремове - което е простооо ужасно ) от немска гин. изписан. Щото ходих и при Бг гин., тук в Германия, който при първия кръвоизлив, който имах каза - абразио и това е, няма алтернатива. Да, но има - но при друг лекар...
И мен ме интересува за прогестерона. Страх ме е да си сложа препоръчваната от лекарката ми хормонална спирала именно заради онкологичния риск най-вече. Освен другите странични неприятни ефекти.
Галина как го приемаш ти и от колко време? Прави ли хормонални изследвания преди това? Ще питам лекарката ми за тая възможност, евентуално.

# 556
Аз малко след като разбрах за ИР започнах Зоната, вече 10 години се опитвам, ако не стриктно, то поне по отношение на баланса да я спазвам, защото, според опита ми, това е единственият режим, който ме спасява от хипогликемичните кризи. Първоначално дори успях да отслабна с 8 кг и да стигна килограми отпреди двете бременности, което при мен е много трудно, метаболизмът ми е бавен по принцип. Но тогава бях и на 37, в момента не успявам нищо да сваля, дори да я спазвам стриктно, а имам много повече за сваляне сега. Но поне не ми пада кръвната захар през 2 часа.
Леми, ти защо се наложи да я спреш? Може ли да вреди по някакъв начин? Питам, защото примерно при мен популярната НВ-ВМХ за един месец доведе до драстичен скок в холестерола, с който после се борих 2 години. Явно не всеки режим влия добре на всеки организъм.

# 557
Аз малко след като разбрах за ИР започнах Зоната, вече 10 години се опитвам, ако не стриктно, то поне по отношение на баланса да я спазвам, защото, според опита ми, това е единственият режим, който ме спасява от хипогликемичните кризи. Първоначално дори успях да отслабна с 8 кг и да стигна килограми отпреди двете бременности, което при мен е много трудно, метаболизмът ми е бавен по принцип. Но тогава бях и на 37, в момента не успявам нищо да сваля, дори да я спазвам стриктно, а имам много повече за сваляне сега. Но поне не ми пада кръвната захар през 2 часа.
Леми, ти защо се наложи да я спреш? Може ли да вреди по някакъв начин? Питам, защото примерно при мен популярната НВ-ВМХ за един месец доведе до драстичен скок в холестерола, с който после се борих 2 години. Явно не всеки режим влия добре на всеки организъм.
Хипогликемичните кризи изчезват с привикване на организма към дълги периоди без храна. Честото похапване задълбочава проблема. Моя приятелка след първоначалния възторг от Зоната, в момента не може да си каже името, ако не яде на всеки 2 часа, а килограмите са й потресаващи. Тя реално си е в непрестанен режим на трупане, заради перманентно активен инсулин.
Холестеролът не е никакъв проблем, ако триглицеридите са под 1. Даже е полезен за мозъка и пази от деменция.
Както и да е, пиша тези неща ако някой иска да провери, да почете и да прецени. Не за поучение. Тя темата не е за диети, а за специфични проблеми, свързани с пременопауза, но пък и храненето е пряко свързано със здравето в тоя период, смятам.

# 558
И мен ме интересува за прогестерона. Страх ме е да си сложа препоръчваната от лекарката ми хормонална спирала именно заради онкологичния риск най-вече. Освен другите странични неприятни ефекти.
Галина как го приемаш ти и от колко време? Прави ли хормонални изследвания преди това? Ще питам лекарката ми за тая възможност, евентуално.
[/quote]

Моята история с прог. е следната: Февруари-23г. - нямах цикъл, март-23г.-мощен 10 дневен кръвоизлив с огромни парчета, както се казва. Разбира се, че се уплаших, Април-23г. - преглед при Бг гин. - отсече "така ще е, следващия път абразио " и точка. Май-23г. нов преглед при гин., която е за друго лечение, пусна ми кръвни, които са само проформа, щото се променят много и често, в този женски период и ми изписа 200мг био прог., от 16 ден на цикъла , вечер преди лягане, който ми дойде много, имах световъртеж и замаяност. Започнах да си режа глобулката на две и ми беше по добре. Контрола след 3 м. Скъсен цикъл, започвам прог. още на 8-9 ден. Следващата рецепта е вече за 100 мг и така и до днес. Първото нещо, което забелязах, като предимство беше спането през ноща и липсата на изпотяване .

# 559
  • София
Какъв точно ви е прогестерона и откъдв го купувате?

# 560
Какъв точно ви е прогестерона и откъдв го купувате?

немски , с рецепта от аптеката, famenita 100mg

# 561
Хипогликемичните кризи изчезват с привикване на организма към дълги периоди без храна. Честото похапване задълбочава проблема.
Дългите периоди без храна, ми докараха сериозно изтощение.
Мартеа, спрях я заради зверски запек, със който едвам се справих. В последствие разбрах, че съм предобрила намаляването на мазнините. Не съм разбрала, че се удвояват там при определени продукти, отделно и, че не бухах яко Омега 3, както препоръчват.
И сега нещо ме мързи да я започна отново.
Не мисля че би навредила с нещо, напротив, за мен това е най-доброто измислено нещо.
Наблюденията ми са, че ако до този момент си поддържал килограмите с някакъв режим, след като те налази пременото, той спира да действа. И при мен беше така, Реге също е споделяла, че до преди това е държала нещата под контрол с еднократно хранене на ден, но след това вече не е имало ефект. Явно трябва да се търси нещо ново.
Гледам във фейсбук, че има разни онлайн курсове предизвикателства по Зоната, за излизане от плато.🤔

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 14:05 от Lemy

# 562
  • Bristol
На мен ми се отвори страхотен апетит, като на подрастващ, съответно напълнях. Апетита си го обяснявам с промяната в хормоните. Като тинейджърка също имах период, в който се бях окръглила и после без каквото и да съм правила, отслабнах.
Когато успея да се контролирам, колко и какво похапвам, определено започвам да свалям, но свалянето е по-бавно от колкото като бях 40 годишна, примерно. Съответно нещата, които ми помагат да контролирам количеството и вида храна са да следя калориите и гледам пропорциите въглехидрати/протеини/мазнини, естествено ме влекат храни с повече въглехидрати и другото е, да си сложа час вечер, до който да хапвам и сутрин, когато да започна да ям, нещо като интервално хранене, но интервалът без храна не е повече от 12 часа. За моето ежедневие перфектно се вписва последно ядене преди 8 вечерта, първо, 10 сутринта. Само движение и спорт, без контрол на храненето, не помагат за килата.

# 563
През 2020 г. моята Аг също изписа Примолут нор за 6 м. От 16 ден на цикъла до 25, спираш идва ти и наново! Тогава се чувствах идеално.

# 564
  • на последния етаж
Момичета, от около месец от време на време при рязко движение ме заболява едната тазобедрена става, след няколко минути болката отшумява. На какво може да се дължи?

# 565
Arwen, вие страдате ли/страдала ли сте от хипогликемични кризи?
Приятелката стриктно ли я спазва?

Леми, на същото мнение съм за Зоната.

Всеки  в борбата си е минал през различни варианти и обикновено знае от дългогодишен опит кое най-добре му се отразява в личен план.  Залитането по моди обикновено не дава положителен резултат. И вегетарианка съм била в продължение на 3 години, завърших с анемия. Аткинсън, какъв ужас. За НВ-ВМХ вече писах. И глутен и млечни бях спряла за година, не съм видяла някаква полза от това. Японска диета, зелеви супи, 90 дневни, лунуване, фастинг (в края на "прозореца" на който винаги съм пред припадък)... Не на всеки се отразява добре. При мен Зоната работи, и на този акъл, на който съм в момента, най-важно ми е да се чувствам добре здравословно. Да съм слаба не ми е такъв приоритет.

Да, темата е за премено, затова няма да спамя повече на тема режими Simple Smile

# 566
  • В полите на Пирин планина
Аз се храня подобно на Arwen, но не заради моди или диети, а защото така се чувствам най-добре физически. Не изпитвам глад между храненията, които са две или три на ден, като понякога пропускам закуската и обядвам по-рано, т.е. тогава са две хранения на ден.

Не отслабвам, но поддържам килограмите на едно ниво и се чувствам добре.

Тестото ми влияе много зле на стомаха, разни бобови, също. Понякога ям ориз, но в минимални количества.

Не си представям да меря и тегля всяка хапка, както е при Зоната (или поне докато човек схване макросите).

В общи линии гледам да не се вторачвам и да не прекалявам. Всъщност с това хранене не преяждам, както мога да преям с кекс или баница.

Хипоглекимичните кризи са от непостоянна КЗ. Аз се старая изобщо да нямам пикове на КЗ. Чаша вода с лимонов сок или супена лъжица ябълков оцет също помагат за контрол на КЗ, ако се консумира нещо по-високо въглехидратно.

Що се отнася до холестерола, то общия холестерол не дава много информация за каквото и да било и по време на сваляне в началото на нисковъглехидратен режим излизат заблуждаващо високи резултати. Важно е да се проверят също триглицериди, LDL, HDL и съотношението между тях, не просто общия холестерол.

# 567
Arwen, вие страдате ли/страдала ли сте от хипогликемични кризи?
Приятелката стриктно ли я спазва?

Аз имах хипогликемични кризи, да. Когато станаха ежедневни, притесних се какво става и започнах да търся. Преди това не бях чувала нищо за ИР и винаги съм била слаба. Но буквално всеки ден след работа започвах да се потя, да треперя изведнъж от зверски глад, макар че 2 часа преди това бях обядвала, после следобед пак бях хапнала "нещо леко". Влизах в някой магазин на път за вкъщи и изяждах по един пакет бисквити и 2 банана, за да не припадна. Беше ужасно. С влизане в режим и интервално хранене тия кризи изчезнаха съвсем, даже сега не са се появявали с отпускането на режима (никога не прекалявам с тесто и захар, и не похапвам, а се храня), просто организмът ми се научи да гори мазнини при нужда, а не само да чака въглехидрати. Естествено е човек да преяжда с тях, с мазнини и протеини просто няма как да се натъпчеш и да прекалиш.
Брин, аз пия вода с лимон или оцет всяка сутрин на гладно от поне 10 години. Също и когато съм яла нещо по-въглехидратно, изпивам една чаша вода с 2 лъжици ябълков оцет, много помага наистина!
Подкрепям и написаното за холестерола. Мен ако ми види някой ендокринолог стойностите на холестерола, ще извика да ме изнесат на количка JoyJoy. Обаче триглицеридите са ми 0,5, така че изобщо не ме притеснява.

# 568
  • Бургас
Arwen, преди или след храненето с въглехидрати се пие оцета, кръвната захар ли понижава

# 569
Хипогликемичните кризи изчезват с привикване на организма към дълги периоди без храна. Честото похапване задълбочава проблема.
Дългите периоди без храна, ми докараха сериозно изтощение.
Мартеа, спрях я заради зверски запек, със който едвам се справих. В последствие разбрах, че съм предобрила намаляването на мазнините. Не съм разбрала, че се удвояват там при определени продукти, отделно и, че не бухах яко Омега 3, както препоръчват.
И сега нещо ме мързи да я започна отново.
Не мисля че би навредила с нещо, напротив, за мен това е най-доброто измислено нещо.
Наблюденията ми са, че ако до този момент си поддържал килограмите с някакъв режим, след като те налази пременото, той спира да действа. И при мен беше така, Реге също е споделяла, че до преди това е държала нещата под контрол с еднократно хранене на ден, но след това вече не е имало ефект. Явно трябва да се търси нещо ново.
Гледам във фейсбук, че има разни онлайн курсове предизвикателства по Зоната, за излизане от плато.🤔
Подкрепям напълно,в премено режима който цял живот е работел,вече не работи.

Общи условия

Активация на акаунт