Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №25

• 42 042
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Тестата определено са кофти, задържа се вода, пречат на червата и т.н. ВХ не е добре съвсем да се изключат, но е добре да се ядат бавни ВХ.

# 541
Това с междинните ми е проблем на мен, все подхапвам.В момента само дефицит на калории ми помага, но това не може да е начин на живот.

# 542
Тестата определено са кофти, задържа се вода, пречат на червата и т.н. ВХ не е добре съвсем да се изключат, но е добре да се ядат бавни ВХ.
Знаеш ли, докато спазвах строго кето, около година и нещо-две, цикълът ми се нормализира и нямах никакви кръвоизливи и чудеса... Това беше преди около 2 години. Обаче после се отпуснах, почнах да си позволявам разни неща - уж хляб с лимец, торта с малко кафява захар, това-онова и полека-лека се върнаха всички гадости, заради които съм в темата. Е, може и да не е само това, но определено има връзка. Да се върна обаче към строг режим, май нямам сили в момента.

# 543
Аз не познавам нито 1 жена, която с влизането в менопауза да се е сдобила с коремче или да е напълняла драстично. Слабите си остават слаби, дебелите - дебели. Почти на 50 съм и съм на същите кг, на които винаги съм била. Ако отслабна или напълнея, това е от ядене, не от пре/манопауза. Психически също не усещам никакви промени и дори намирам за мизогинно говорене обяснението на женското поведение с менопауза. Ако една жена е лабилна истеричка, тя винаги е била такава, няма как менопаузата да я докара до неуравновесеност. Сякаш не е човешко същество с характер, а някакво кълбо от некотролируеми хормони.

# 544
Това щях да кажа- около мен слабите си остават слаби, може би една идея трупат килограми.Пълничките си се мъчим.
Но за нервността не съм съвсем съгласна.Смятам, че с възрастта ни се изострят някои черти,но предменото влияе- хормонални пикове и спадове, промени в щитовидния фон, кортизол.

# 545
Това с междинните ми е проблем на мен, все подхапвам.В момента само дефицит на калории ми помага, но това не може да е начин на живот.
Постоянното похапване държи инсулина винаги висок (ролята му е да вкарва глюкозата от храната в клетките). А наличието на инсулин в кръвта постоянно те държи постоянно в режим на складиране, тоест трупане на запаси. А те се трупат най-вече около корема и бедрата при жените. Трупат се, защото инсулинът блокира използването на собствени мазнини за енергия. Идеята е да има поне няколко часа, в които не се вкарва нищо в устата, за да спадне той и тялото да може да мине малко в режим на горене. Иначе и да се спукаш от тренировки и "калориен дефицит", като си все в режим на складиране, нищо не става.
Извинете за лекцията, но това е най-общо казано, причината за коремчетата.

# 546
Аз не познавам нито 1 жена, която с влизането в менопауза да се е сдобила с коремче или да е напълняла драстично. Слабите си остават слаби, дебелите - дебели. Почти на 50 съм и съм на същите кг, на които винаги съм била. Ако отслабна или напълнея, това е от ядене, не от пре/манопауза. Психически също не усещам никакви промени и дори намирам за мизогинно говорене обяснението на женското поведение с менопауза. Ако една жена е лабилна истеричка, тя винаги е била такава, няма как менопаузата да я докара до неуравновесеност. Сякаш не е човешко същество с характер, а някакво кълбо от некотролируеми хормони.
Това изобщо не е така, хормоналният дисбаланс се отразява на всичко, включително и на теглото и психиката. Прочетете какви отклонения може да предизвика в щитовидни хормони, инсулинови нива и т.н. Заявявам го най отговорно като биолог. Цял живот съм била слаба, около 49-50кг и съм имала периоди, в които съм яла по 6 пъти на ден. В момента ям 1/3 на това което преди и не съм слаба, слава богу не съм и драстично дебела. Трупането на корема на кг през тази възраст, забавянето на метаболизма  е научно доказан факт и няма какво да се оспорва. Превеса на естрогените кара организма да трупа на места характерни за мъжката фигура, т.е. в областта на корем. Не е случайно, че именно в тази възраст се отключват Хашимото, ИР и т.н., което от своя страна влияе драстично и на теглото.
Много жени не напълняват, защото се взимат драстично в ръце, намаляване на храна, спорт и т.н. но определено това си иска воля и ангажиране, не можеш да си живееш като преди.

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 10:59 от mimi.7299

# 547
  • Бургас
E, за килограмите  определено след 40-45г. се забавя метаболизма и активното горене на калории и при жени, и при мъже, просто организмът вече няма нужда от много енергия, който иска да е слаб - трябва да ограничава храната, рядко са тези, дето ядат като разпрани, а не дебелеят, затова и сред младите момичета затлъстяването е по-скоро изключение, докато на средна и по-голяма възраст много жени имат наднормено тегло, тези, които са слаби, доста внимават какво ядат и активно спортуват, на младини нито съм спортувала, нито съм се ограничавала в яденето и бях стройна, сега, за да поддържам нормално тегло, ми трябват доста ограничения

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 11:32 от bur02

# 548
Знам за инсулина и всичко, опитвам се да не го правя.По-скоро е навик и забравям да не посягам.Като съм на режим съм много дисциплинирана, но нещо мотивацията ми куца.

# 549
Около мен всички напълняха или се сдобиха с коремчета, а преди си бяха слаби или нормални. А наблюденията ми при младите момичета по улицата са, че поне 70% са затлъстели, масово са с ИР, СПКЯ и проблеми с щитовидната.
При мен пък точно 5 кратното хранене на Зоната, ме накара да се чувствам много по-добре и да отслабна. При все че трябваше да ям повече храна отколкото преди Зоната. Значи хем съм била в калориен дефицит хем фастех, и пак нищо не помагаше.
.

# 550
  • offshore & overseas
Нямам предвид да се яде само тестЯно или да се прекалява, но да се изключи: тц. Аз не се подувам от тесто по принцип, а от некачествени тестени изделия. От тях получавам газове и киселини. Но като знам кое ми действа добре, ям си го, независимо в коя категория влиза.

Месото почти съм го изключила вече, не го понасям, остава пилешкото. Яйца обожавам (меко сварени). Елда, ок, но не може само това. Обожавам плодовете. Зеленчуци също, всякакви цветове, а не само зелени. Захар (рафинирана) почти не ми се яде, но когато ми се прияде, хапвам.

Газирани напитки предпочитам да не пия, но се случва и това и не ми се отразява, но аз не пия с литри.

Млечните на мен ми бяха проблем, но ги намалих, защото там, където живеем, няма българско кисело мляко. Остана ми сиренето и прясно мляко в кафето. Това ми донесе най-много ползи на този етап и стана без да се насилвам. Когато сме в България, ям кисело мляко и се чувствам супер.

Колкото до храненията, при мен не са определени, храня се по малко, но начесто, и така се чувствам най-добре.

Женското тяло е пластично и периодически се променя, това знам аз. Доколко това е приемливо - всеки сам си преценЯ, да. За мен сега приоритетно е усещането за лекота и подвижността (в т.ч. на ставите), пък как точно ми стърчи коремът…

Цял живот жената е подвластна на хормоните и това не е оправдание, а съдба. И всичко ни зависи от това: красота, настроение, енергия… Не знам дали трябва да се борим с това, струва ми се някак противоестествено. Но да се грижим за себе си: с две ръце да.

# 551
Около мен всички напълняха или се сдобиха с коремчета, а преди си бяха слаби или нормални.
.
Естествено, че е така, никой не е почнал по време на пременото да се тъпче, че да надебелее. Но и с ядене както на младини не става. Трябва сериозна промяна в хранителния режим, защото нещата в организма вече не са същите.
Жените едно време са понасяли по леко пременото и меното, но сега с козметика, препарати, хормони в животинската храна вкарваме в организма т.н. ксеноестрогени, което допълнително изкуствено ни вдига нивата на естрогените и като се добави спадът на прогестерон в този период, поради липсата на овулация неприятните симптоми са налице.

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 11:17 от mimi.7299

# 552

И не, жените в МЕНОПАУЗА нямат коремчета, причината  за това е съвсем друга. Но в БГ е най-лесно да се каже, "тя меното е виновна и така ще търпим". Въпрос на избор е.... Пишете и правете, каквото искате. Едни търпят и се самоуспокояват, други търсят различни решения, пробват и получават резултати.
А каква е причината за коремчетата?
преди цикъл винаги имам страшно раздуване на червата, мине ли цикъла спада. Сега като не ми идва подутия корем си седи. Намалянето на прогестерона и превеса на естрогените за мен са причина за това. Естрогеновите нива могат да са нормални, но ниските  прогестеронови нива /което се дължи на липсващите овулации в периода на пременопаузата/,  нарушава съотношението между естрогените и прогестерона в полза на естрогените. И възникват всички неприятни последици от това - подуване на червата, болки в гърдите, нервност, раздразнителност и т.н. Онкомамологът обаче ми каза, че това състояние не е добре да се компенсира с пиенето на прогестерон - защото пък той дава други странични ефекти.
Кажи Галина как да се справим с всички тези неприатни истории?
аз все пиша , като черна станция - борбата е на много фронтове. Диета, попълване на дефицити, край на дългото стоене по масите, повече разходки, спокойствие, хоби. С напредване на годините стомашната киселина намалява, не могат да се смелят всички храни еднакво бързо, както преди. Метаболизма се намалява, ЩЖ  се чуди какво да прави, Инсулина се обърква и още  и още... Какви точно негативи за натуралния прог., сподели с теб онколога?  Аз съм от юни миналата година на  биоидентичен прог. 100мг ( а, не както коментират при Рей по 1200 мг вагинално, +прог. кремове - което е простооо ужасно ) от немска гин. изписан. Щото ходих и при Бг гин., тук в Германия, който при първия кръвоизлив, който имах каза - абразио и това е, няма алтернатива. Да, но има - но при друг лекар...

# 553
Мими, аз си мисля че само с промяна в храненето не става, понеже пробвах какво ли не. Или може би единствено Зоната, но все още не смея да се върна към нея.
И си трябва прогестеронец, и не само, но пък не смея да започна сама да взимам, така че пробвам с други неща, пък каквото такова.

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 11:21 от Lemy

# 554
Галина, днес съм на профилактичен преглед за гърдите. Ще споделя отново с лекаря си, че с навлизането в пременопауза ми се налага няколко пъти да пия прогестерон, за да спре кървенето. Ще го попитам за биоидентичния прогестерон и ще ви кажа какво ми е казал. До момента като добавка одобрява само приема на витекс агнус-кастус.
Леми, че само с храненето не става е ясно, трябва спорт, разходки, психическо разтоварване, по малко стрес, повече сън, повече вода и  и т.н. Прогестеронец, че си трябва, трябва си, с него се чувствам отлично, но там пък други са проблемите.

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 11:29 от mimi.7299

Общи условия

Активация на акаунт