Отговори
# 225
Здравейте! Може ли помощ за задача за 7. клас? Триъгълник АВС е равностранен. Височината СN=8 см. Търси се дължината на страните.

Височината в равностранен триъгълник е и медиана. Питагорова теорема за АСN или ВСN .
Да, но тук имаме
АN=x
AC= 2x
CN= 8
x^2+ 8^2= (2x)^2
4x^2- x^2= 64
3x^2= 64
x^2= 64:3=?
Седми клас още не са учили и да извличат корени.

# 226
За 7 клас нещо не е съвсем така. Страна се получава16 делено на корен квадратен от 3.

# 227
  • София

Съжалявам, но не знам какво се учи в 7 кл .

# 228
За 7 клас нещо не е съвсем така. Страна се получава16 делено на корен квадратен от 3.
Това си мисля и аз. Да не би да става въпрос за равнобедрен триъгълник? Макар, че и тогава 6= 1/2 от 10

Съжалявам, но не знам какво се учи в 7 кл .
Базови неща учат. Признаци за еднаквост, медиана, симетрала, правоъгълен триъгълник с ъгъл 30°... Но не и корени и квадратни уравнения. Максимум Питагоровата теорема, но само с цели числа от таблицата за умножение до 100

# 229
  • София
Горното не е съвсем така.  Питагорова теорема се учи още в 6 клас и в задачите с нея при по-малките не става дума за цели числа до 100, а за точни квадрати (заради непознаването на корен квадратен), които обаче съвсем спокойно надвишават 100 (примерно 144, 169, 196, 225, 256, 289 и т.н) и които може и да не са непременно цели (примерно 16/25). Отделно 7 клас учат кв. уравнения (дори и такива от по-висока степен от втора), но не ги решават с формули на Виет или с дискриминанта, а със свеждането им до линейни чрез разлагане.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 17:17 от пенсионирана русалка

# 230
  • София
За равнобедрен триъгълник условието е недостатъчно.

# 231
Нещо не мога да я разбера тази задача. Някакви идей?

# 232
  • Варна

Моля помогнете за тази задача за 7 клас

# 233
# 234
  • Варна
Много благодаря, страхотна си и другите, които помагат. Никога нямаше да се сетя. Уж бях добра по математика, но явно доста съм забравила Simple Smile

# 235

Какъв материал е изучаван?
Ако приемем, че външната фигура е квадрат със страна 8см, можем да намерим диагонала 8 по корен от две. Ако вписаната фигура е с четири равни страни, то с косинусова теорема можем да намерим страната. Имаме ъгъл между две равни страни и трета страна е диагонала.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 19:53 от Dincho

# 236

Какъв материал е изучаван?
Ако приемем, че външната фигура е квадрат със страна 8см, можем да намерим диагонала 8 по корен от две. Ако вписаната фигура е с четири равни страни, то с косинусова теорема можем да намерим страната. Имаме ъгъл между две равни страни и трета страна е диагонала.

По скоро е за 5 клас, което теоритично е далече и от косинусова теорема и от корени.

# 237
  • София
Динчо, според мен се иска  в  условието да бъде начертан първо правилен/акуратен чертеж, нещо да бъде коригирано. Този ромб вътре все пак не следва да е вписан..

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 20:16 от пенсионирана русалка

# 238

Според мен това, което се търси в тази задача е умението да се начертае точен чертеж („Draw the following shape accurately.”) на квадрат със страна 8 cm, в който е вписан ромб с тъп ъгъл 140о, а не да се намери с точност страната на ромба.

Трудността идва от това, че след като начертаем квадрат със страна 8 cm, трябва да определим местата на върховете при двата тъпи ъгъла на ромба.

Трябва да съобразим, че тези върхове лежат на диагонал на квадрата и може да ги намерим като построим два ъгъла по 25о – единия с връх долния десен връх на квадрата и рамо долната страна на квадрата и другия също с връх долния десен връх на квадрата и рамо дясната страна на квадрата.

Ако въведем в специализиран калкулатор триъгълник със страна 8 cm и прилежащи ъгли 45о и 25о ще получим, че страната срещу ъгъла от 45о е 6,02 cm.

Предполагам, че при точен чертеж, отговора, който трябва да бъде даден е 6 cm.

P.S. Или по-просто, върху другия диагонал да се построят два равнобедрени триъгълника с ъгли при основата 20о.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 20:21 от Ant12

# 239
Русалка, пише "inscribed" в условието. И аз вече мисля, че се търси чертеж.

Общи условия

Активация на акаунт