Чакаме първите ритничета от СЕПТЕМВРИЙСКИТЕ мъничета <3

• 31 756
  • 764
  •   1
Отговори
# 570
Ааааа сетих се, да. Имам позната да,която явно е изкарала накрая на бременността, историята не е с хубав край и мисля,че не е подходящ момент да я разказвам сега. Но в случая заразата мисля,че беше от котка.

# 571
Токсоплазмозата се предава основно от домашни любимци в частност котки, другите случаи с храната май са доста по-рядки. ММ ми обясняваше че в университета са учили, че изследването било задължително по принцип за бременни, ама в България май не се прави по принцип и не се покрива от ЗК. Ще попитам като ида в понеделник на ЖК.  Другото е , че масово  сме се срещали с паразита около 90% четох и имаме изграден имунитет  и наличие на антитела (без да знаем), важното е да няма активна инфекция по време на бремеността, ако не си го срещал преди това.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 14:19 от Kitana666

# 572
В нашето семейство има много много различни животни,  котки нямаме само. С предната ми бременност си го правих все пак. В Германия беше пожелание .
Тук не знам как стоят нещата наистина

# 573
Сурова риба, меки сирена, сурови колбаси, рохки яйца. Това не ям аз. Също зелена салата на заведение, ако не съм я измила аз не пипам.
Иначе суши може, но ако е с пиле или обработена риба.
Калмари не ям също, не знам дали може или не може, ама не ям. Grin Тарамата доколкото знам не е термично обработена, не знам..
Мисля да разделя храните на 2 части. Мисля, че може да е полезно за да не стане объркване. Ако се сетя за още нещо ще допълня в този пост.

Храни, които не трябва да се ядат(крият риск от инфекция): сурови или недобре сготвени меса, колбаси или риба, недобре сварени яйца (не се яде домашна майонеза, тирамису и д.р), недобре измити плодове и зеленчуци, непастьоризирано мляко неговите продукти

Храни, които трябва да се ограничава приема(при по-голямо количество се натрупват вредни вещества): риби с голям размер включително и риба тон, дробчета/дроб/пастет,

За меките сирена бях чела, че повечето са от пастьоризирано мляко и не би трябвало да има проблем, но все пак да се проверява етикетите. Ама като се замисля и аз през бременността не съм яла.
Иначе другите неща и аз не ги ям. Родителите на мъжа ми само мъкнат домашни колбаси и пастърми и първо нищо не казвах ама сега бяхме повече време заедно и като почнаха да сервират и аз да не ги ям им казах. Свекъра според мен малко за ненормална ме взе хаха

Доплъвам: За месото също не трябва да е алангле, а добре сготвено well done.
Иначе за риби и морски деликатеси могат да се хапват разбира се стига да са сготвени. Единствено трябва да се ограничават по-големите риби до 1-2 пъти седмично заради високото съдържание на живак при тях, който в големи количества може да се натрупа. Най- простото и не толкова точно правило е, че колкото по-малка е рибата (по-малко е живяла) толкова по-малко живак е натрупала.
Друго което трябва да се избягва, но е позволено в малки количества това са дробчетата независимо от животното заради високото съдържание на вит.А (както ретинола за кожа се спира по време на бременност)
За хайвера да ви кажа не съм запозната дали може да се яде или не.

Относно токсоплазмозата: Да, може да се заразиш от котки, но най-често хората се заразяват от недобре измити плодове и зеленчуци както и от недобре обработени меса.

Последна редакция: вт, 09 апр 2024, 14:44 от Daisy97

# 574
Порових се по темата и изглежда ЗК покрива изследване за токсоплазмоза, ако бременността се води рискова. Аз също на 15ти съм на АГ по ЗК и ще си го изискам.
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/31459

# 575
Факт, че по принцип вероятността да се заразиш по друг начин, освен от домашна котка с токсоплазмоза е минимален, но все пак нищо няма да ми стане ако не ям луканка няколко месеца.
Доколкото знам във Франция е задължителен теста (там заради местните специалитети по - голямата част ор населението я е изкарало), на други места май е по желание.
Както и да е де, всичко, при всички ще е наред, разбира се!

Моите днес са изключително активни, нещо страшно става вътре. Сигурно се бият Grin
Аз обаче имам зверски киселини и гадене, подозирам ориза със спанак, който ядох, ама така да ми се яде..

# 576
На мен още в 12 седмица , като си ме заведе бременна ми пусна и токсоплазмоза . Не съм плащала за нея явно се покрива от направлението за ЖК

# 577
Daisy97, ако си разшириш поста може да го добавим като инфо в заглавната страница.
Иначе ето статията, която аз четох за рибите и морските дарове. https://sigridov.bg/riba-morski-darove-i-bremennost-kakvo-tryabva-da-znaem/

Във Франция нали са фенове на аланглето, та от там явно е доста разпространено. Grinning

Ще го пробвам и аз моя лекар на ЖК, да ми го пусне така и така ще ми взимат кръв, ама като го знам какъв е и не си пада по нищо излишно.... Sweat Smile

# 578
Аз си пусках при предишната бременност, сега не са ми пускали.

# 579
Киселини имах толкова много предишната бременност.  Сега нямам но аз и попринцип ям белени домати , и внимавам ,че тези Киселини предният път ме съсипаха.
Минаваха ми леко от вода с лимон , и зелени ябълки 😄

# 580
А относно токсоплазмозата и изследванията:
Задължително си пуснете първия път ако до сега не сте изследвали IgG и IgM антителата.
IgG показва дали сте изкарали някога токсоплазмоза или не
IgM показва активна инфекция (която е опасна и трябва веднага да се лекува)
Бях говорила с паразитолог на тази тема и според него е хубаво ако няма изградени антитела IgG  да се пуснат на 3 месеца само IgM (около 20лв е изследването)
аз преди половин година си бях пуснала TORCH панела и нищо не бях изкарала. Само за за рубеола имах антитела, но тя е от ваксината. На следващите кръвни мисля и за токсоплазмоза да си пусна.

# 581
Аз не си спомням, но май и аз не бях изкарала (или пък съм била, защото тогава АГ каза "супер"), нямам спомен, но не мисля, да се филмирам. Ако не се чисти на котка и се яде добре измито и преработено, няма какво да кисна в лабораторията през месец.

# 582
Не ви следя често, че нямам много навик да влизам във форума. Във Фейсбук групата е друго нещо 😅
Бих искала да си сверя часовника с вас, че малко се стреснах. Днес бях на преглед, в 17 г.с. и док измери шийката 3.4см. Каза, че е мека и като цяло не е лош размер, НО има големи съмнения, че ще се наложи серклаж и лежане.. А имам една загуба в голяма седмица, но беше заради Е.Коли и сега при мисълта, че може нещо пак да се случи и да ме заковат за легло направо ми се плаче..
Та, вашите шийки колко см са в тези седмици, има ли мами със серклаж и ако има как е положението?

# 583
На мен на феталната ще ми мерят шийката, не знам колко е. Твоята на размер е добре, но той лекаря си знае, според мен.

# 584
В 18+1 ми я измериха отгоре  през корема и беше 3.8 см и каза, че ако ми я измери вагинално ще е 4 см и нещо !

Общи условия

Активация на акаунт