Майски бебета 2024г. - Тема 9

• 33 027
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
Елена Василева от Училище за родители МА-МА препоръчва набавянето на охлаждащи гел торбички, които да се поставят, когато "слезе" отокът (кърмата не слиза, тя си е там; подутото е окок). Мисля тях да потърся.

# 406
Аз знам,че ако има някакво запушване дето му казват,мастит и какво друго беше незнам,се правят някакви компреси загряващи.От познатите ми и приятелки,сестра ми,никоя не е кърмила и немогат да ми дадат адекватно обяснение какво се прави при такива случаи.Ще се нагаждаме според ситуацията.Майка ми и свекървата трябва да питам какво се прави.А и се надявам в болницата да обясняват тези неща.
За подплънките,да не се цапа сутиена от кърмата ли имате в предвид?Аз мисля да взема да има за всеки случай.Като гледам от сега с тая коластра остават едни грозни петна по тениските и всеки ден сменявам.Та ще си прецакам сутиените така ако и с кърмата е същото.

# 407
  • Пловдив
Охлаждащи не съм ползвала с големия ми син. Подплънки ще си взема няколко за всеки случай, знам ли колко ще тече Grinning

На по-късен етап (вече вкъщи), когато съм усещала някакво особено напрежение (запушване) - топъл душ, бебе и прием на лецитин. Работило е всеки път.
Малко по темата от блога на Хедра - https://xedra.wordpress.com/2014/12/22/mastitis-recurr/

# 408
От няколко места съм чувала - Хедра и различни уебинари, че загряването е точно обратното на това, което трябва да се направи при маститни или отточни състояния на гърдите. Модерните препоръки са за охлаждане

# 409
Не съм ползвала, защото аз оток нямах 🤷🏻‍♀️. Може би торбичките са най-практични, ако има хладилник на разположение, после може да се загряват за коремчето на бебето. Иначе кърпите винаги са опция, ако няма хладилник.
Взех подплънки предният път за всеки случай, но и това не ми потрябва 😅, сега съм си подготвила многократни за всеки случай.
Запушвания оправях с масаж, докато бебето суче, като гледах брадичката му да сочи към бучката.1

# 410
От няколко места съм чувала - Хедра и различни уебинари, че загряването е точно обратното на това, което трябва да се направи при маститни или отточни състояния на гърдите. Модерните препоръки са за охлаждане

И аз имам такъв спомен - охлаждат се. Ще потърся в книгата на Хедра какво пише. Сигурно и в блога го има.

Ако се мажете с ланолинови кремове, е хубаво да си слагате подплънки. Няколко приятелки ми казаха, че така са си съсипали потниците и сутиените.

# 411
Да и аз от книгата на Хедра знам, че се препоръчват студени, а не топли компреси. Може би ще заложа на гел или кърпи, които да мокря.

# 412
Потвърждавам, че Хедра говори за студените компреси.

Иначе въобще не съм избрала сутиени, много болна тема ми е Sad Аз съм стандартно 85D и трудно си намирам удобни сутиени, най-често със спортни се чувствам най-дорбе и въобще не знам за кърмене какви ще търся. В sgusheni имаше много хубави модели, но за моя размер всичко, което харесах, е изчерпано

# 413
В болницата бях без сутиен,за бременни нямам имам нещо като потник с подплънки за бременни от Уайкики и се сваля на гърдите

# 414
А тези, които не смятаме да кърмим, трябват ли ни по-специални сутиени? Аз ходя с безшевни и бюстиета сега, дали ще са си ок?

# 415
Може и студено да трябва,незнам и аз.Дано не се случват някакви усложнения.Каквото трябва,ще се направи ако има нужда.
Аз сутиени не съм взимала още.Но и като цяло мисля тип спорни да си взема.Аз тези месеци от отвикнах от сутиените.Вкъщи не слагам,само като излизам нанякъде и са ми станали много неудобни с тия банели.Пречат ми и ме убиват.Иначе да ми чисто нови.Дано си запазя размера повече време,че да си ги износя Grinning

# 416
Миналия път не си бях подготвила компреси и като ми слезна кърмата в болницата станаха едни болезнени отоци, тогава използвах каквото имах подръка. Мокрех с ледена вода кърпи и си ги слагах, доста помогнаха. След ден-два вече отоците се разсеяха. Сутиените - за мен най-важното е да са достатъчно широки и свободни, да не притискат никъде. Имах кофти такива и ги изхвърлих бързо след като започнаха да ми се формират болезнени буци и запушвания от тях.

# 417

Всичко може явно ... Топлия душ с масажа го усетих все едно разтвори бучката и много облекчаваше. Не знам студено как бих понесла да си слагам там.

# 418
  • Пловдив
Да, за отоци наистина препоръките са за студени компреси (не повече от 20 мин и не по-често от всеки 2 часа - според Хедра).
Топлият душ (не компрес) го правех само и непосредствено преди кърмене, за да улесни изтичането и да освободи блокажа. Бебето винаги го слагах първо на гърдата със запушването.

За сутиените - аз бях много доволна от тези на ХМ. Също и от техните потници (в Лидл също пускат подобни). mokka, за некърмещи - не виждам смисъл от сутиени за кърмене. Така че каквото си носиш обикновено би било напълно ОК.

# 419
Може ли линк към тези студени компреси?

Общи условия

Активация на акаунт