Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 38 950
  • 851
  •   1
Отговори
# 765
Благодаря за идеята, dariVale.
Но трябва да има и врата за пешеходците. Вратата няма да е само за коли.
Могат да се вграждат и пешеходни врати в ролетните. Ние имахме такава. Долната половина на цялото нещо плътна, горната - с някакъв прозрачен пластмасов материал - прозорци за светлина. Пешеходната врата се вдигаше с ролетната, а в спуснато състояние си минаваш през нея. Отдолу на бетона имаше тънка лайсна, нищо не прескачаш или да те спъва. Между другото, ако вратата е ролетна ще ограничи въздушното течение в тунела и ще стопли" помещенията над него.Като цяло - няма да е евтино, но пък с времето ще си заслужи парите.

Скрит текст:

В ажурена врата (от типа "охранителна ролетка") обаче предполагам няма да може да се вгради пешеходна.  Потърсете и в разделите "индустриални врати". Те са същите като гаражните, но с опиции за по-голям размер.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 09:24 от dariVale

# 766
Към кой трябва да се обърнем за поставяне на легнали полиции по улицата , на която живеем. Тя е общинска , тупик.

# 767
Къде си провеждате събранията на ЕС? Мен ме изненадаха (от три месеца съм горд член на етажна общност) с място на срещата - по стъпалата във входа.

# 768
  • Сф
Къде си провеждате събранията на ЕС? Мен ме изненадаха (от три месеца съм горд член на етажна общност) с място на срещата - по стъпалата във входа.
Е, да.  Ако е лошо времето или тъмно( за протокола),на партера  до асансьора и по стълбите.
Ради , поне в София на сайта на Столична община има секция сигнали и тн и направо си има форма електронна , която донякъде те води.  И те си препращат по ред и район. Тъкмо разчистих един строителен боклук седящ с месеци под прозорците на ЕС. Много бързо си го изхвърли нарушителя след предписанието ,че иначе щеше да има глоба. Чак измете. Аман от нахалници, които не разбират от нормална забележка. Бързо се придвижи сигнала. Ако на някой му се налага да знае .

# 769
Да питам още нещо … новоизбраният ни домоуправителя би трябвало да регистрира ЕС в общината. Обаче тя работи извън града и в работното време на администрацията Sad
Има ли вариант да се направи регистрацията - онлайн , друг човек , пълномощно ?!

# 770
Да питам още нещо … новоизбраният ни домоуправителя би трябвало да регистрира ЕС в общината. Обаче тя работи извън града и в работното време на администрацията Sad
Има ли вариант да се направи регистрацията - онлайн , друг човек , пълномощно ?!
може и онлайн
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/obshtinsk … irani+uslugi/2118
с едно от следните неща
Цитат
Квалифициран електронен подпис (КЕП), мобилен електронен подпис, ПИК на НОИ или ПИК на НАП.

# 771
може и онлайн
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/obshtinsk … irani+uslugi/2118
с едно от следните неща
Цитат
Квалифициран електронен подпис (КЕП), мобилен електронен подпис, ПИК на НОИ или ПИК на НАП.
Много благодаря.
А протокола от събранието представя ли се ? На няколко места (сайтове на различни общини) чета, че не е необходимо.

# 772
В чл. 48 ал.3 от ЗУЕС е регламениран размера за вноска  ремонт на ЕС. Може ли той да се пренебрегне с мотив повече желаещи сумата да е еднаква за всякакви апартаменти? Законно ли е и имам ли право да го обжалвам?

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 11:37 от Пролетно цвете

# 773
  • София
В чл. 48 ал.2 от ЗУЕС е регламениран размера за вноска  ремонт на ЕС. Може ли той да се пренебрегне с мотив повече желаещи сумата да е еднаква за всякакви апартаменти? Законно ли е и имам ли право да го обжалвам?
Не може да се пренебрегне. Сумата може да е еднаква ако сте в специфична етажна собственост където всички жилища са еднакви и имат еднакви идеални части ( или с пренебрежимо малки разлики които водят до същата сума ).

# 774
В чл. 48 ал.2 от ЗУЕС е регламениран размера за вноска  ремонт на ЕС. Може ли той да се пренебрегне с мотив повече желаещи сумата да е еднаква за всякакви апартаменти? Законно ли е и имам ли право да го обжалвам?
Предполагам имаш предвид ал.3 на чл.48.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Разходите за ремонт, основно обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.

Скрит текст:
В чл. 48 ал.2 от ЗУЕС е регламениран размера за вноска  ремонт на ЕС. Може ли той да се пренебрегне с мотив повече желаещи сумата да е еднаква за всякакви апартаменти? Законно ли е и имам ли право да го обжалвам?
Не може да се пренебрегне. Сумата може да е еднаква ако сте в специфична етажна собственост където всички жилища са еднакви и имат еднакви идеални части ( или с пренебрежимо малки разлики които водят до същата сума ).
Ако все пак има решение на ЕТ, което е в несъотвествие със закона, могат ли да те осъдят, че не искаш да плащаш по този начин, ако решението не бъде обжалвано.

# 775
Да, за Ал.3 е питането ми. Аз притежавам гарсониера, другите са дву и тристаен. Ами не ми е ок да плащаме еднакво. Искам да се спазва закона.

# 776
  • София
Не мисля, че може да те осъди който и да е, че не си изпълнил незаконно решение.
Дори да си търсят парите по съдебен ред, в хода на делото ще се докаже.
Но това е моя логика. Нека някой с образование в сферата на правото да поясни.

# 777
Според мен по добре минете по каналния ред, обжалвайте писмено пред домоуправителя, за да види, че сте сериозни, оттам нататък вече ако се наложи обжалвайте и по съдебен ред, предполагам ще спечелите.

# 778
Не мисля, че може да те осъди който и да е, че не си изпълнил незаконно решение.
всяко решение може да се оспори в съда, дори и да си се разписал за него
знаеш ли колко разтегливо е "пренебрежимо малко"

# 779
  • София
Знам, имах предвид, че ако 2 еднакви жилища имат съответно 3.58 общи части и 3.59, то изчислено в пари би могло да даде една и съща сума, защото се закръглява до стотинка.

Общи условия

Активация на акаунт