Как да поддържаме душ кабина

• 2 423
  • 52
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, на скоро се преместихме в нов апартамент. В банята обаче има душ кабина, която се чудя как да изчистя. Целите стъкла седят като на мръсни капки. Пробвах с Циф с оцет и до някъде помогна, но още седят тези капки.
Също така как се поддържа това чудо да не става на тези грозни капки?

# 1
Здравейте, на скоро се преместихме в нов апартамент. В банята обаче има душ кабина, която се чудя как да изчистя. Целите стъкла седят като на мръсни капки. Пробвах с Циф с оцет и до някъде помогна, но още седят тези капки.
Също така как се поддържа това чудо да не става на тези грозни капки?

Първо с превенция. Купуваш си ей това и след къпане за 30 секунди хръц - хръц, обираш капките.
https://www.hipo.bg/silikonova-chistachka-za-avtostakla-30-sm-.html
https://praktiker.bg/bg/Produkti-za-pochistvane/STAKLOChISTAChKA … RADEDEPO/p/129941
После, при много добре измити стъкла, нанасяш препарат против капки.
https://www.maxmolix.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA … %D0%BC%D0%BB.html

А за самото почистване потърси някой препарат с добри отзиви. Нещо като това:
https://nanomax.bg/produkt/nanomax-nano-professional-glass-and-glass-cleaner/

Аз мия моята два пъти седмично със спрей за стъкло на W5 и ми е съвсем лесно. Но живея в София, почиствам капките и стъклата са покрити с препарат против капки (преди осем години впрочем).
https://www.lidl.bg/p/preparat-za-pocistvane-na-st'kla/p10046590

# 2
  • София
О, много благодаря за съветите! Знам, че има поддръжка, но до момента не сме имали и е заварено положение.
А въпросният препарат за капки колко често трябва да се нанася?

# 3
Опитай да почистиш с разтворена сода бикарбонат във водата. Малко да постои да разтвори мръсотията. И после търкаш с микрофибърна кърпа, напоена в содената вода. Изплакваш хубаво.
Не бих опитвала с циф по стъкло, мисля, че има абразив него и ще надере стъклото.

# 4
Винтоверт (мисля така се казваше) с накрайник за кръгла шкурка.

# 5
  • София
Опитай да почистиш с разтворена сода бикарбонат във водата. Малко да постои да разтвори мръсотията. И после търкаш с микрофибърна кърпа, напоена в содената вода. Изплакваш хубаво.
Не бих опитвала с циф по стъкло, мисля, че има абразив него и ще надере стъклото.
В този няма, той е на спрей. Успя да махне мръсотия само обаче.

# 6
В този няма, той е на спрей.Успя да махне мръсотия само обаче.

Вероятно водата при вас е много твърда, тоест с повече варовик. Ползвайте препарати за тази цел, които са и против варовика по санитарните  части. С малко повече упоритост и време, ще изчезне.

При много твърда вода, ако сменяте кабината, по-удачен избор са тези от не напълно прозрачно стъкло, а матирани (не съм сигурна, че това е точния термин).

# 7
  • София
Под наем съм. Аз лично душ кабина не харесвам Simple Smile

# 8
Под наем съм. Аз лично душ кабина не харесвам Simple Smile

Тогава ползвайте продуктите, за които ви споменах и ще се оправи.
Малките душ кабини и аз не харесвам, но големите за мен са супер. 🙂

# 9
  • София
Нямаше да има проблем ако я бяха поддържали… Както и да е и да се ядосвам няма да променя нищо. Благодаря за съветите. Тия дни се заемам да я преведа във вид до колкото мога.

# 10
Содата измива и сваля доста неща, прибавят я и в праховете за пране. Мия плочките в банята така, с по-силен концентрат сода, разтворена във вода. Почиствам и други повърхности. Намзвам и изчаквам няколко минути да подейства и после изтъркване с микрофибърна кърпа. Понякога смесвам  содата и с лимонтузу, или само лимонтузу, също е много ефективно. Содата осапунява и разтваря мазнини, а киселината разтваря варовик.
Опитай първо на някаква малка част от стъклото с тези 3 варианта, преди да търсиш препарати. Евтини са и всеки има в кухнята сода и лимонтузу. Аз направо си купувам по килограм от тях, за чистене.  Може да сработят и в твоя случай.

ПС Попаднах на тази статия за почистване на варовикови отлагания ( котлен камък) върху метал и стъкло.
https://borisov-clean.com/pochistvane-na-varovik-ot-metal-i-staklo/

Виж и тази стара тема, има съвети за препарати.
https://www.bg-mamma.com/?topic=520184

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 13:35 от Diorela

# 11
Някой неща, които те съветват не бих ги правила изобщо. Стъклата са натрупани с варовик. Почисти го с хубав препарат против варовик. Такъв например

е много силен и за първо почистване ще стане. Алтернативна версия оцет или лимонена киселина.
След това след ползване на кабината стъклата се минават с такъв шабер (не знам българската дума)

Хубаво е да си намериш препарат, който да става за често почистване и да прави защитен филм. Тука ще е на проба-грешка докато го намериш. Ако ще ползваш микрофибърна кърпа нека да е от тези за стъкло.
Сода върху стъкло изобщо не е добра инея и ще ти направи повече щети отколкото ползи. Варовика пада от содата заради търкането, а не заради почистващите ѝ свойства. За стъклото не и добре да се търка механично с абразиви.
Котления камък  във водата е отлагане на калциев карбонат, содата е натриев бикарбонат. Двете се разтварят с киселина. За това при смесването на оцет или лимонена киселина разтвора шупва защото тече процес по неутрализация. Оцет и сода може да махнат котлен камък, но най-добре само оцет. Содата се ползва заради механичното търкане, което може да ти надере стъклото.
За мен по-голямо внимание  трябва да се обръща ако има лайсни гумени отдолу на вратата и по ръбовете.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 13:47 от Di Soleil

# 12
Содата е абразив, когато не е напълно разтворена във вода. Но ако е разтворена, вече няма кристалчета и не е абразив. До сега не ми е нанесла щети. Лимонтузуто също. Това, ако стъклото няма някакво покритие, което да реагира по химически път. Но всеки си решава за себе си.

ЕДИТ
Di Soleil, нали виждаш какво съм написала. Не разбирам за какво е спора. 
Цитат
Содата осапунява и разтваря мазнини, а киселината разтваря варовик.
Когато слагахме прозорците ( Кьомерлинг с високоселективни стъкла), попитах в Агнесика пласт как да поддърваме гуменото уплътнение. И те ми отговориха - с веро във водата. Засега нямаме проблеми.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 15:06 от Diorela

# 13
  • София
Някой неща, които те съветват не бих ги правила изобщо. Стъклата са натрупани с варовик. Почисти го с хубав препарат против варовик. Такъв например

е много силен и за първо почистване ще стане. Алтернативна версия оцет или лимонена киселина.
След това след ползване на кабината стъклата се минават с такъв шабер (не знам българската дума)

Хубаво е да си намериш препарат, който да става за често почистване и да прави защитен филм. Тука ще е на проба-грешка докато го намериш. Ако ще ползваш микрофибърна кърпа нека да е от тези за стъкло.
Сода върху стъкло изобщо не е добра инея и ще ти направи повече щети отколкото ползи. Варовика пада от содата заради търкането, а не заради почистващите ѝ свойства. За стъклото не и добре да се търка механично с абразиви.
Котления камък  във водата е отлагане на калциев карбонат, содата е натриев бикарбонат. Двете се разтварят с киселина. За това при смесването на оцет или лимонена киселина разтвора шупва защото тече процес по неутрализация. Оцет и сода може да махнат котлен камък, но най-добре само оцет. Содата се ползва заради механичното търкане, което може да ти надере стъклото.
За мен по-голямо внимание  трябва да се обръща ако има лайсни гумени отдолу на вратата и по ръбовете.
По вратите има, но долу не

# 14
Черна станция,

Понеже ще се местя скоро в нов апартамент и ще имам стъклен параван, много искам да го защитя от капки. Гледах и аз някакви подобни на този импрегниращ спрей в социалките, но не посмях да купя. Ти имаш ли опит?

Общи условия

Активация на акаунт