Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 38 974
  • 851
  •   1
Отговори
# 810
Идвам със следния казус: в подземния паркинг, където има само паркоместа, съседката си вдигна стени от двете страни, след това ще си сложи и врата. Това затруднява паркирането при и без това тесните паркоместа. Та какво мога да направя по реда на закона за да се премахнат тези стени? Има ли закон/алинея, на които мога да се обоснова надеждно? Предварително благодаря!

# 811
Без да съм специалист, но това би трябвало да са "общи части", така че, без съгласие на другите собственици, не би трябвало да може да се вдига стена.

Закон за собствеността
"Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.“

# 812
И аз да си повтаря питането относно избор на домоуправител … не виждам в закона , след измененията, да е ясно описано Sad
Може ли човек без да е собственик в ЕС да бъде избран за домоуправител, и с пълномощно ли трябва да е , за да е законно ?!

# 813
И аз да си повтаря питането относно избор на домоуправител … не виждам в закона , след измененията, да е ясно описано Sad
Може ли човек без да е собственик в ЕС да бъде избран за домоуправител, и с пълномощно ли трябва да е , за да е законно ?!

Може, пише че може да бъде избран за член на УС лице което живее в ЕС и е вписан в книгата  че живее там. Тоест ако е обитател по смисъла на ЗУЕС.
Не е собственик, но може да членува в УС.

# 814

Може, пише че може да бъде избран за член на УС лице което живее в ЕС и е вписан в книгата  че живее там. Тоест ако е обитател по смисъла на ЗУЕС.
Не е собственик, но може да членува в УС.
Тета, от съвсем друга ЕС е, друга сграда, друг вход

# 815
ФЛ ли е, кой собственик/ползвател го е посочил?

За мен не може, ако не живее в ЕС и не е вписан в книгата като обитател и не е посочен от собственик/ползвател...трите едновременно да са налице, кумулативно, не алтернативно. За мен.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 15:31 от teta75

# 816
ФЛ ли е, кой собственик/ползвател го е посочил?

За мен не може, ако не живее в ЕС и не е вписан в книгата като обитател и не е посочен от собственик/ползвател...трите едновременно да са налице, кумативно, не алтернативно. За мен.
Да, физическо лице
Просто хората в двете сгради искат да сложат един човек за домоуправител и на двете … отново типично по български друг да върши работата, и да поеме отговорността Simple Smile

# 817
този въпрос ме посети да питам и аз нещо подобно
в сградата където живея има общинско жилище - дали може да изберем за домоуправител общината

# 818
Може..четох такова съд.решение..избрали бяха ЮЛ-собственик, за управител и управителят на дружеството упражняваше функциите...та принципно може, но на практика как ще е..не знам..

# 819
Аз говорех за физическо лице, просто собственик, но в другата сграда … да разбирам ли, че на теория може … но пък ако някой оспорва впоследствие няма член в закона, на който да стъпи ?!

# 820
Те са 2 хипотези в тая алиния 5..и за ФЛ-първата хипотеза е това, е от ясно по-ясно и най-ясно написано, че трябва да живее! там. Точка. Няма неяснота, мъглявина и нещо за чудене. Черно на бяло си пише кое ФЛ може да е!

Неяснота има за втората хипотеза-когато ЮЛ-с-к е избрано и то посочва физ.лице..кое точно фл се посочва.

# 821
Те са 2 хипотези в тая алиния 5..и за ФЛ-първата хипотеза е това, е от ясно по-ясно и най-ясно написано, че трябва да живее! там. Точка. Няма неяснота, мъглявина и нещо за чудене. Черно на бяло си пише кое ФЛ може да е!

Неяснота има за втората хипотеза-когато ЮЛ-с-к е избрано и то посочва физ.лице..кое точно фл се посочва.
Значи според закона трябва да е или собственик или ползвател … няма друга възможност ?!
Странно тогава как домоуправителя в сградата където се намира гаражът ми е домоуправител и в съседната сграда ?!

# 822
...или обитател.

Вие сте в комплекс...имате си договор там.

# 823
...или обитател.

Вие сте в комплекс...имате си договор там.
Да, но всяка къща си е отделна ЕС, със свой домоуправител.

# 824
Въпрос: тротоарното пространство пред блока (входа) ни кой трябва да почиства? Общината или ние?
Относно сняг и обледяване намерих отговор, че ЕС трябва да почиства. Но при положиние, че по този тротоар ежедневно вървят всички съкварталци, защото е квартална тротоарна  пътека, кучета и хора пикаят наоколо, хвърлят си боклуците наоколо...пак ли ние трябва да почистваме след кочината на другите?
Миналата седмица имаше огромни "кравешки" л..на, точно пред входа ни на тротоара. Сватба! Казах на сватбарите ако искат да почистят, защото хоро ще се вие. Чистачката ни нямаше как да я моля тя да почисти...Е, роклята на булката о.кана, сватбарите са танцували върху тази гадост. 😵‍💫

Общи условия

Активация на акаунт