Делба на многофамилна къща

 • 1 565
 • 29
 •   1
Отговори
 • Мнения: 46
Здравейте,
Обръщам се към Вас за предварителни насоки какво следва да направя и необходимо ли е да се консултирам с адвокат. Казусът е следния- отскоро живеем в наследствена част от къща, разделена на 2 апартамента - един голям (условно преграден на две части - съответно на 1 и 2ри етаж от сградата, с вътрешно стълбище), където живееше баба и един малък на нейн братовчед (част от 1 ет.; но не за братовчедът става въпрос тук). Когато баба почина, двете й дъщери (майка и леля) се разбраха така: аз да остана в едната бабина част, а другата да остане за леля. Двете прецениха,че едната от стаите на 2ри ет.,която до тогава беше холът на баба, се води спорна и моята майка преотстъпи устно цялата на сестра си. Не знам защо го направи. Двете части имат съответно
по една малка кухня, баня с тоалетна и стая. Съответно разби се стена и се прегради коридора така,че въпросната спорна стая да стане част от частта на леля. Не са викани геодезисти и няма 2 отделни нот. акта за тези 2 "апартамента". Нищо не е декларирано никъде и това много ме притеснява. Все едно живея незаконно тук. Искаме да извършим делба, но изведнъж леля взе да спъва процеса - все е заета, болна или няма финансова възможност да плати половинката стая или да плати част от разходите за геодезисти, прехвърляне и прочие. Майка ми не желае да притеснява повече сестра си и да я принуждава. Много съм объркана, защото по този начин плащаме по-голям данък в Общината и от ВИК ни отказват нова партида. Къщата е с общ водомер. Имаме контролен, но искам да съм спокойна. Много съм боса в имотните казуси. Майка също. Бихте ли могли да ме консултирате откъде да започнем. Не ми харесва особено и това устно "дарение". Не го намирам за нормално, още повече,че очаквам дете, по принцип хубаво би могло да има детска стая след години. Без делба няма да можем да продадем, за да купим по-широко жилище. Благодаря за вниманието и очаквам вашите съвети.

# 1
 • Мнения: 1 052
Ако правилно разбирам имотът е наследен от двете сестри- майка ви и леля ви. Те са собствениците. Вие нищо не може да предприемете в този момент. Трябва поне едната сестра да започне юридическа процедура за делба, най добре двете заедно в разбирателство. Май ви трябва и скица да се види дали е делим имота. Посетете с майка ви адвокат с всички налични документи- нотариален акт, удостоверение зс наследници.

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 19:22 от Dimana12

# 2
 • София
 • Мнения: 35 276
Трябва ви адвокат, да, вещ.
Делим ли е имота, как, какво е вписано в нотариалния акт, двора ..

# 3
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 090
Бихте повярвали на анонимни профили във форум, отколкото да се консултирате с адвокат?!

# 4
 • Мнения: 46
Здравейте, благодаря за мненията. От позицията на човек, който изобщо хал хабер си няма от подобни казуси, търся мнения на хора, които са минали по този път и биха могли да споделят най-общо какво е редно да се стори на първо време и дали все пак, разбира се, има възможност да се осъществи делба при положение,че леля се държи по този начин вече 1 година. Наясно съм,че не мога да очаквам супер детайлна юридическа консултация. Благодаря за отделеното внимание.

# 5
 • Melmak
 • Мнения: 3 262
Извадете си нотариалния акт и вижте какво пише в него. Дайте го на адвокат и се консултирайте. Ние няма как да знаем този имот дали е делим, дали не е.

За доброволна делба пак някакви пари трябват, да се изготвят документите, да се плати на адвокат, такса при нотариус. На мен ми се струва, че леля ти се прави на ухапана.

Ти хубаво искаш да си оправите нещата, ама вероятно майка ти ще иска да крета така, че мир да е. Ама утре могат да решат да не си плащат водата и да се навърти сметка на общия ви водомер. И тогава става много неприятно. Напълно разбирам защо питаш тези неща. Но майка ти е тази, която може да направи нещо. Ти можеш да опиташ да й кажеш какви съображения имаш.

# 6
# 7
 • Мнения: 8 977
Лелята не е длъжна да прави нещо, ако тя не иска. Единствено, чрез съдебна делба можете да го разделите, тя на доброволна не се съгласява.
Решавайте проблема, съсобствеността не е никак приятна, дори и с роднини. Може в бъдеще да се скарате за нещо, най-добре всеки да си знае частта, да си има нотариален акт.

# 8
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 090
И другият съсобственик - майката, не иска да се занимава с делби. Авторката се явява никоя в този казус.

# 9
 • Мнения: 1 191
Авторката както е никаква сега, изведнъж ще стане някаква и няма да знае от къде да започне. Майка й трябва да каже ясно как стоят нещата и какво трябва да се направи.

# 10
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 090
Направо да ги хваща двете с лелята за ушите и да ги води при нотариус. Не искали амахаааа....

# 11
 • Melmak
 • Мнения: 3 262
Майката е напълно нормално да не знае какво да прави. Не се е сблъсквала с този казус, не иска да си разваля отношенията със сестрата, нито да плаща за делби. Ако разбере после какви проблеми могат да имат, може и да й дойде акъла.

# 12
 • Мнения: 12 875
Майка ти иска ли да се прави делбата? На мен ми се струва, че двете нямат проблем да живеят по този начин. Ако е така, нищо не можеш да направиш, все пак изобщо не си страна по тази делба.

Възможно е леля ти наистина да не вижда защо да дава пари за този имот, след като и без това го ползва, и то ползва повече, отколкото й се полага по закон. Но сестра й се е съгласила, така че...
Мен ако питаш, не си късай нервите с това. Все пак имаш възможност да живееш в семейното жилище. Много хора нямат такава възможност и плащат наем.

# 13
 • Мнения: 46
Благодаря на всички! Ще се опитам да я придумам за консултация. Майка е много деликатна жена (и бих казала леко наивна) и вярва в приказките,че имотите не се носят на онзи свят и по тази причина не иска по никакъв начин да противоречи на сестра си  за да си запазят отношенията. Но пък леля си пада тарикат, щом така се отнася. Мен,честно казано, ме е страх от такива неизяснени юридически отношения, защото след години аз и братовчедите ми ще имаме "честта" да извършваме делба, а с повече наследници, вярвам,че ще е по-трудно. Всеки ще дърпа към себе си. Нямам представа дали имотът е делим. Обектите в къщата би трябвало да са, щом има обособени кухни, стаи и т.н. Дворното място надали е. То и без това там ще е трудно, защото макар тя да не живее тук, целият двор е в нейни вещи. Направо боклуци с една дума- стари гуми, непотребни авточасти, неработеща хладилна витрина и прочие. Ядосваме се, но няма какво да направим за тях. Не върви да изхвърляме чужда собственост.

# 14
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 430
Чакай да наследиш пък тогава си търси правата, сега си просто нагости.

Общи условия

Активация на акаунт