Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-9

• 49 133
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
Да, от болница Доверие ми казаха, че те ще придвижат документите към онкокомисия. Само че в моя случай си мисля, че би било добре да чуя мнението и на още един онколог.  А болница Надежда я свързвах досега само с репродуктивна медицина, за същата болница ли става дума?  Ще потърся повече инфо. Аз си мислех за Сити клиник или Дървеница, но всъщност нямам никаква идея все още. Като излезе хистологията и решението на комисията, ще трябва да се вземат съответните решения.
Сега си погледнах отново решението от онкокомисията след хистероскопията за сегашната операция - комисията е към болница Сердика.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 13:59 от lalence11

# 646
  • Ланкър, планините Овнерог
Същата е болницата, имат онкологично отделение. Лъчетерапията я правих в Дървеница, след което отидох в Надежда. Там ми придвижиха документите за ПЕТ скенер, който се случи в Токуда. Ако още нямаш епикриза с хистология, и да отидеш на онколог, само ще гадае. Аз също съм с аденокарцином - официалното е Ендоцервикс C53.0

# 647
daskal77, вече 12 години съм така. Няма оправия. Просто свикнах.

# 648
Много Ви благодаря на всички за споделения опит! Пожелавам Ви весели празници и бързо и благополучно възстановяване!

# 649
Привет, привет!
Близо две десетилетия близо по-късно след последните ми постове. Човек все стига пак до БГмама. 😁
Та, след цито имаше съмнения за изменения. Имам си “раничка” от първия ми преглед сигурно на 16г. Препоръката беше за биопсия, но поради факта, че биопсията може да не хване нещото, направихме конизация. Резултатът от хистологията - аденокарцином с плоскоклетъчна метаплазия, изрязано в здраво, микро инвазивен (0.06 мм).
Хоп - после лапароскопска хистеректомия - матка и яйчници. В една от 5 проби намерили инвазия в кръвоносни и лимфни съдове, ню п някакво. Ама защото са го намерили, трябвало нещо да се направи.
Имам час за консултация за отворена операция в София след Нова година. Допускам, че са хвърлили око на съседните лимфни възли.
С тези показатели, според две проучвания, ако правилно чета - оставят хората на мира и считат, че работата е свършена.
Ако имате сходен опит или може да ми кажете какви са логичните следващи стъпки (не съм привърженик на “дайте да махнем тука всичко и да сме спокойни”), ако има надежден начин да се следи развитието.
ПЕТ скен няма как са хване намерените мижитурковци, ми казаха.
Биопсия на лимфни възвели не се прави, ако толкова искат да видят какво има там? Оли друг вид диагностика?

# 650
Аденокарцином е гадна работа. И аз си го бях отгледала. Дадох всичко да махнат + колкото преценят лимфни възли с отворена операция. След това минах лъчетерапия, след това ПЕТ скенер. За сега уж е приспано чудовището.

# 651
За съжаление не мога да дам съвет, тъй като съм в началото на пътя - Хистология след хистероскопия показа, че имам високодиференциран аденокарцином на ендометриума. Последва хистеректомия с робот, при която отстраниха матка, яйчници и най-близките лимфни възли. Сега чакам резултатите от хистологията, надявайки се да е бил ограничен. Доколкото разбрах от хирурга, онкокомисията ще препоръча последващо лечение (евентуално лъчетерапия и диспансеризиране). И аз много се притеснявах за лимфните възли, но от момичетата в темата все пак се убедих, че по-добре да се изчисти всичко, за което има и най-малки съмнения. Успех в лечението желая!

# 652
Благодаря, момичета!
Работата ми цял живот е била свързана с търсене на информация и взимане на решения, та трудно мога да пусна кокала и да кажа “Давай!”
Ще им се наложи да ме поубеждават. Ако се уморят от въпроси и започнат да въртят белтъци или да ми казват “Еми, секи си решава”, чувствам, че ще почакам и ще попитам и други хора.   
Дано не са много убедителни! 🙃

# 653
Честита Нова година, момичета! Желая ви най-вече здраве, по-спокойна и успешна година!
Аз се чувствам вече доста по-добре (операцията беше на 16.12). Според хистологията, инвазията на аденокарцинома е под 50% от миометриума, липсва лимфоваскуларна инвазия. Чакам решение на онкокомисията, но според хирурга, със сигурност ще бъде препоръчана лъчетерапия. Пак според него, задължително трябва да се диспансеризирам в Градския диспансер в Младост, а доколкото си спомням, Гита Ог беше споменала, че е диспансеризирана в Надежда. Та въпросът ми към вас е, дали хирургът е прав или мога да избера къде да се диспансеризирам.
Бих искала и да споделя нещо, което много ме изненада - имам мигрена от 15-годишна, нищо не помага за намаляване на пристъпите, с годините става все по-зле и имах ежедневно главоболие. След операцията съм имала само един ден с главоболие, това е нещо, което искрено ме радва, дано да се задържи така.
От друга страна, имам много силни болки в ставите на двата крака (колена и глезени). По принцип имам износване на хрущяла, така че това не е нова болка, просто е много силна. Дали някоя от вас е изживяла нещо подобно?

# 654
Където искаш, можеш да се диспансеризираш. Младосткият ми е на 5мин пеша, но предпочетох в Надежда. Лъчетерапията я правих в Онкологията в Дървеница. Принципно и там уж може диспансер, но при мен малко беше "царят дава, пъдарят не дава" - лъчетерапевтът (началник клиниката) ми каза може, от рецепцията почти ми се изсмяха, някаква секретарка измънка, че било ново нещо при тях и не им била ясна процедурата, аз се изнервих и изчезнах. Това беше през лятото, може вече да са влезнали в релси.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 22:16 от Гита Ог

# 655
Благодаря много! И аз така бях разбрала, но хирургът беше категоричен, че щом съм от София, съм длъжна да се диспансеризирам в градския диспансер. Да видим какво ще е решението на онкокомисията. Благодаря още веднъж.

# 656
Когато аз се интересувах, мисля, че бях чела някъде, че може да се диспансеризираме във всяка болница, която има онкологично отделение.
Успех!

# 657
Честита Нова година, момичета! Желая ви най-вече здраве, по-спокойна и успешна година!
Аз се чувствам вече доста по-добре (операцията беше на 16.12). Според хистологията, инвазията на аденокарцинома е под 50% от миометриума, липсва лимфоваскуларна инвазия. Чакам решение на онкокомисията, но според хирурга, със сигурност ще бъде препоръчана лъчетерапия. Пак според него, задължително трябва да се диспансеризирам в Градския диспансер в Младост, а доколкото си спомням, Гита Ог беше споменала, че е диспансеризирана в Надежда. Та въпросът ми към вас е, дали хирургът е прав или мога да избера къде да се диспансеризирам.
Бих искала и да споделя нещо, което много ме изненада - имам мигрена от 15-годишна, нищо не помага за намаляване на пристъпите, с годините става все по-зле и имах ежедневно главоболие. След операцията съм имала само един ден с главоболие, това е нещо, което искрено ме радва, дано да се задържи така.
От друга страна, имам много силни болки в ставите на двата крака (колена и глезени). По принцип имам износване на хрущяла, така че това не е нова болка, просто е много силна. Дали някоя от вас е изживяла нещо подобно?

Този феномен с мигрената и при мен се случи.Просто изчезна или ако имам главоболие е сравнително леко.
Минаха почти 5г от моята хистеректомия и почти нямам мигрена вече.

# 658
Мигрена не съм имала, но преди операцията нямах шанс да заспя, ако не си капя капки в носа. Години наред. Чупен ми е и отвътре крив, буквално не влизаше въздух, като си легна. След операцията не съм капала капки.

# 659
Момичета, за много години! Много интересни неща споделяте за хроничните заболявания. Интересно, че и моят синузит някак се успокои - не че е минал, но значително по-рядко ме тормози. Отдавах го на химиотерапията, защото така бях чела отзиви, обаче сега се замислям, че може и заради операциите да е. Странно като цяло. Дано някой медик се включи! 🙂

Общи условия

Активация на акаунт