Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-9

• 49 130
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Аз имам хипотеза. Когато се отстрани сериозен здравословен проблем с операция, след това имунитетът по-лесно се справя с хроничните болежки. Заради сериозния проблем за хроничните не е оставало време.
Знаете какво е имунитета, нали? Представете си го като армия (от левкоцити и други клетки-бойци), която се сражава с врагове, най-често това са възпалителни процеси в тялото. Когато има много битки за водене, тялото избира къде да прати армията. И за някои битки просто не остава армия. Колкото по-малко възпаления в тялото, толкова по-силен имунитет.

# 661
Vanne, логично звучи. Мерси! 🙂

# 662
  • Ланкър, планините Овнерог
Хем да, хем не знам. На мен лично май имунитетът ми беше по-ок преди. От април насам утре за четвърти път влизам в б-ца (смяна на стент на бъбрек) Пак упойки, манипулации, тъпотии. Да не говоря за лъчетерапията или махнатите 23 лимфни възела, които са си бая важни за имунната с-ма.

# 663
Ох, и аз от повече от двадесет години заспивам само след като си сложа капки (ксилометазолин), понеже имам изкривена преграда и след проблем с кръвотечение от носа и неправилно лечение, едната ноздра ми е абсолютно запушена. За съжаление, тук нямам подобрение след операцията. Но дори само главоболието да се укроти, ще бъде чудесно.

# 664
Гита, лъчетерапията има много неприятни последици за здравето. То не че химиотерапията е цвете, трябваше ми година за да заприличам на човек. Но лъчето е много гадно, изгаря тъканите. Дано скоро минат всички неприятности!

# 665
Привет! Вчера оперираха майка ми от аденокарцином на ендометриума. В момента е в Плевен в Света Марина. Бях споделила преди месец. Ние сме близо до Бургас и останах с впечатление, че сред вас имаше дама от Бургас с онкологично. Дали ще е удобно да се свърже с мен? Имам въпроси относно онкогинеколозите в Бургас, предполагам при такъв ще трябва да се следи после. Дали в КОЦ-Бургас като цяло стават. В Бургас нямаме много специалисти,  та.. Ще чакаме резултати от хистология, но след скенер (без разсейки) и информация от доктора вчера,че е в начален стадий, прогнозата е добра. Не знам ще има ли и последваща лъчетерапия, а нямаме близки да попитаме за минали по този път и препоръки къде да бъде евентуално ако има назначена такава. Приемам за всяка точка на България, разбира се ако е по-близо,по-добре.

# 666
Аз съм от Бургас и съм доволна от КОЦ Бургас. Оперираха ме в София, там минах и на онкокомисия. С двата документа - епикриза и решение от онкокомисия се записах в КОЦ Бургас (на регистратурата ти изготвят досие). Химиотерапия правих в Бургас и добре че така реших, че страничните ефекти са ужасни и нямаше да издържа да пътувам до София.
Пепчи, попитай в Плевен дали ще минава при тях на онкокомисия. Ако я изпишат само с епикриза, ще трябва да мине в някой КОЦ онкокомисия. От решението на комисията (на база епикризата и хистологията) зависи последващото лечение.
Не съм много запозната с рака на ендометриума, моят е на яйчниците. Кабинет Гинекология в КОЦ Бургас е добър. Аз съм много доволна от д-р Костова, при която ходя. Ако имаш повече въпроси, пиши ми на лични.

# 667
  • София/ Плевен
Момичета, продължавам да питам тук, тъй като няма отделна тема за рак на шийката на матката, а в общата онкологична се депресирам като чета. Оперираха ме с робот през август. Направих лъчетерапия през октомври, а последната ми брахитерапия беше на 24.11. Една седмица след това започнахме с мъжът ми да правим секс, но изпитвам дискомфорт. Първоначално си беше силна болка, която постепенно намаля, но определено усещането не е като преди операцията и лъчето. Не изпитвам удоволствие, а понякога дискомфорта е доста силен. Използваме лунриканти, а и не страдам от сухота. Според моя лъчетерапевт не трябва да спираме с опитите, защото ще се получи свиване на влагалището и това ще влоши нещата. Гинекологът ми е лаконичен и не дава прогнози и съвети. А аз не знам за какво да се настройвам... Мъжът ми много се страхува да не ме нарани, а аз не му казвам че продължава да ме боли, защото не искам да го притеснявам. Знам колко тъпо звучи.

# 668
Ох, при нас сухият режим беше до скоро. От страх, защото при опита за секс, щях да пукна. На профилакричния гинекологичен преглед си питах и моя АГ хич не беше лаконичен, а си ми каза защо така става (малко час по биология), какво да пробваме. Лубрикант на водна основа и, ако се налага, по няколко пъти да се ползва по време на акта. Богато слагане на лубрикант си трябва. Поне при мен върши работа.

# 669
Гита Ог, надявам се, че си добре след смяната на стента.
По повод на последните ти думи - какво представлява гинекологичния преглед в нашия случай? На мен ми казаха да отида на контролен преглед около 45 дена след операцията, но не знам какво да очаквам. Все още чакам и решението на онкокомисията за последващото лечение. Лъчетерапевт, с който се консултирах, препоръча брахитерапия, а не перкутанно лъчелечение. Но все пак зависи и от онкокомисията. Да не говорим, че в събота пуснах стерилна урина и излязоха ентерококи (най-вероятно от катетъра, преди операцията беше чиста), та явно и през антибиотици ще мина (в сряда съм на уролог).

# 670
Уж съм добре. Като усещане си е същото, но по е този път направиха всякакви образни изследвания след слагането (снимка и скенер). Днес ще ходя за болничен и епикриза и се надявам да видя уролога ми.
Хистологията ти излезнала ли е, та лъчетерапевтът да може да каже какво-що мисли?
Стандартно АГ прегледите са разпитване, обсъждане и мануален преглед. Първата година на всеки 3м. Моят ме иска, като ходя, да му нося и пуснат маркер CA 125.

# 671
Да, хистологията излезе на 31.12 - високодиференциран аденокарцином на ендометриума с инвазия на по-малко от половината от миометриума, липсва лимфоваскуларна инвазия.
На 2.01 от болницата казаха, че те ще изпратят документите към онкокомисия. Не успявам да се свържа по телефона с болницата, утре ще отида директно да видя дали има вече решение.
От това, което irka_s е писала, виждам, че е правила и лъчетерапия и брахитерапия, да видим на мен какво ще препоръчат. Иначе и аз май се насочвам към онкологията в Дървеница за процедурите (колебая се между тях и Аджибадем Ситиклиник в Младост).

# 672
irka_s, изобщо, не се притеснявай да питаш. Първоначално темата беше създадена точно за рак на маточната шийка.😊 Заглавието е такова за да е малко по обширна, но идеята беше и е за РМШ .  Относно въпроса...при всички е различно. При мен лично беше ужасно в началото ( няколко години) , но и това мина. Онколожката тогава ми каза, че секс трябва да се прави. Освен емоционалната близост си има и чисто физически позитиви, но ме съветваше да пия примерно малко вино преди това, колкото и смешно да звучи за да се отпусна. 😁 Не се отказвай и със времето ще се получат нещата. 😊

# 673
Здравейте,дами!
Включвам се отново с инфо за ТЕЛК  относно хистеректомия с отстранени яйчнаци преди 50 години без онкология.
Изпратиха ми писмо, за да изискат изследвания и прегледи при ендокринолог, кардиолог и гинеколог, за да докажа посткастрационен синдром.
Личната каза, че ще ми даде направление само за гинеколог, защото такава ми е диагнозата, а той да ме пращал при кардиолог и ендокринолог.
Прилагам писмото.

# 674
Ирко първите опити са първо стресиращи и второ некомфортни. Не се отказвай, всеки следващ път става по добре. Самият акт подобрява кръвообращение, овлажняване и т.н. Ще олеква, сигурна бъди!

Общи условия

Активация на акаунт