Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-9

• 49 110
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
danielad, съжалавам за диагнозата Sad
Много хвалят д-р Лъчезар Танчев в Токуда
Скрит текст:
д-р Светлозар Славов в Майчин дом (при него се записва час в частния център "Божидар Славчев", обадете се и обяснете за вашия случай, да ви вмъкнат някъде, че е трудно с часовете или директно отидете на място, после изпращат за операция в МД, но след това не знам как се процедира с последващото онкологично лечение).
Днес четох статия за ВМА - д-р Янчо Делчев, ръководител на Клиника по обща и онкологична гинекология на ВМА.

Подкрепям и предложението за доц. Карагьозов.

# 691
  • Пловдив
Момичета, има ли някоя от вас с рак на матка и на яйчник и  получихте ли и за двете диагнози съответния процент.
До сега не бях се загледала  какво  е написнао в ЕР .

Реших да пробвам ССЕВ и пуснах едно писъмце до РЗИ миналия петък, но все още чакам отговор.

Г-н Директор на РЗИ,

Диагностицирана съм с карцином оварии син/С65/ и  карцином ендометрии/ С54/, като диагнозата е потвърдена от МЦ Трансхеликс с документ от 24.03.2021. Във всичките ми документи представени на ТЕЛК – Пловдив фигурират и двете диагнози С54 и С56.
   В първия ЕР 3045 от 26.07.2021 е отбелязан само С54, за което ми е даден 91 % за 2 години.
   Във втория ЕР 93138 от 04.09.2023  като водеща диагноза е отбелязано С56, а като придружаващо заболяване С54.Определен е 80 % за С56, но за С54 не е определен процент.
   В трети ЕР 92826 от 05.07.2024 като водеща диагноза е отбелязано С56, а като придружаващо заболяване С54.Определен е 75 % за С56, но за С54 отново не е определен  никакъв процент.
  Предстои ми да подам отново документи за ТЕЛК, като решението според НМЕ ще бъде  65 % пожизнено, ако отново  не се вземе предвид придружаващото заболяване, а само основното.
  Моля, за информация дали  правилно съм била освидетелствана  и дали според НМЕ трябва да бъде определен процент и за придружаващото заболяване  или отново ще бъде пренебрегнато.

# 692
Аз се оперирах при д-р Янчо Делчев, който до Нова година завеждаше отделението в болница Доверие. Самата болница не бих я препоръчала, но впечатленията ми от д-р Делчев са отлични. Доколкото знам, целият екип от Доверие се премести във ВМА, след като там купиха робот ДаВинчи. Бях на преглед и при д-р Танчев, директно отидох в частния му кабинет с документите без час, не ме върна, като обясних за какво съм там, вмъкна ме между пациентките. Но трябваше доста да чакам за операцията в Токуда, затова избрах Доверие.

# 693
danielad, моят тумор на яйчниците беше още по-голям.. 18х13 см. Пишеше туморен блок, защото обхващаше всичко без шийката на матката. Оперирах се спешно в Онкологията в Дървеница. Д-р Красимир Ангелов. Още съм жива, нямам никакви усложнения от тежката операция. Да ми е жив и здрав д-р Ангелов, бързо ме прие и оперира, в рамките на седмица всичко мина. Отличен оператор е.

Перах, ако ти е направена радикална хистеректомия, реално ти дават проценти само за яйчниците, защото са по-големи тези проценти. Ти нямаш матка вече, нали? Не разбирам защо искаш да ти дадат проценти за два рака за една операция. Или са два отделни във времето рака и операции?

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 17:21 от Vanne

# 694
Дани, сигурно Плевен не ти е опция, но аз съм много доволна от проф. Славчо Томов - онколог гинеколог. Оперира големи тумори и с робота Давинчи. За колко време растат толкова големи тези гнусни гадини. Не ходите ли на ежегодни профилактични. Стискам ти палци, ще го махнат, ще се отървеш. Прегръдки!

# 695
Мими, ракът на яйчниците е безсимптомен. Агресивната форма нараства буквално за седмици, без болка. Докато се чудиш защо ти се пикае толкова често и е този запек, и си цъфнал и вързал. Профилактиката е хубаво нещо, но няма как да си на преглед през два месеца. А на агресивните раци толкова им трябва.
Рак на яйчниците е добре да е с отворена операция, хубаво да се огледа корема!

# 696
Мими, ракът на яйчниците е безсимптомен. Агресивната форма нараства буквално за седмици, без болка. Докато се чудиш защо ти се пикае толкова често и е този запек, и си цъфнал и вързал. Профилактиката е хубаво нещо, но няма как да си на преглед през два месеца. А на агресивните раци толкова им трябва.
Рак на яйчниците е добре да е с отворена операция, хубаво да се огледа корема!
Ох, Ване ужасно просто. Това е най лошото на тази гад - безсимптомност. Но като бях в болницата много жени бяха оперирани от това, някои идваха на контролен, при всички общо взето добре се развиваха нещата. Пожелавам успех и стискам силно палци на Дани! А всички останали да са добре. Бях в началото на седмицата на контролен, хирурга каза добре върви. И точно същото, да наблюдавам яйчниците на 6 м, защото там нещата са безсимптомни! При мен с пролапса на матката също често ми се пишкаше...! И все имах чувството, че не съм се доизпишкала.

# 697
И аз стискам палци на Дани! Само бързо да избере хирург.
Дани, моят съвет е да не чакаш с месеци някое светило. Не са чак толкова добри. Само от мен да знаеш.. по-добро място за лечение на рак от Онкологията в Дървеница няма! Там са най-опитните и знаещи хора. Имам позната, оперирана от този рак в Дървеница, по-висок стадий от мен, която сега ще направи заветните пет години!!
И не спирай да се движиш. Върви, тичай, спортувай, карай колело. Това е най-доброто лечение.

# 698
  • Пловдив
Момичета, има ли някоя от вас с рак на матка и на яйчник и  получихте ли и за двете диагнози съответния процент.
До сега не бях се загледала  какво  е написнао в ЕР .

Реших да пробвам ССЕВ и пуснах едно писъмце до РЗИ миналия петък, но все още чакам отговор.

Г-н Директор на РЗИ,

Диагностицирана съм с карцином оварии син/С65/ и  карцином ендометрии/ С54/, като диагнозата е потвърдена от МЦ Трансхеликс с документ от 24.03.2021. Във всичките ми документи представени на ТЕЛК – Пловдив фигурират и двете диагнози С54 и С56.
   В първия ЕР 3045 от 26.07.2021 е отбелязан само С54, за което ми е даден 91 % за 2 години.
   Във втория ЕР 93138 от 04.09.2023  като водеща диагноза е отбелязано С56, а като придружаващо заболяване С54.Определен е 80 % за С56, но за С54 не е определен процент.
   В трети ЕР 92826 от 05.07.2024 като водеща диагноза е отбелязано С56, а като придружаващо заболяване С54.Определен е 75 % за С56, но за С54 отново не е определен  никакъв процент.
  Предстои ми да подам отново документи за ТЕЛК, като решението според НМЕ ще бъде  65 % пожизнено, ако отново  не се вземе предвид придружаващото заболяване, а само основното.
  Моля, за информация дали  правилно съм била освидетелствана  и дали според НМЕ трябва да бъде определен процент и за придружаващото заболяване  или отново ще бъде пренебрегнато.

Отговор по моето запитване .
 РЗИ още не са ми отговорили, но получих отдоров от НЕЛК :

Относно постъпило в НЕЛК запитване от Вас за  оценка  на  заболяванията - Карцином оварии син/С56/ и Карцином ендометрии/С54/ Ви уведомяваме:

Хистологично са верифицирани карциноми на ендометриума с МКБ С54 и ляв яйчник с МКБ С56. Касае се за заболяване на женски репродуктивен орган и следва да бъде оценен като заболяване само на един орган, а не на два. Оценява се карцинома с по-високата оценка. Ако се касае за лице под 50 годишна възраст и е извършена двустранно отстраняване на яйчниците, може да се оцени като придружаващо заболяване посткастрационен синдром след извършване на необходимите изследвания и консултации с гинеколог и ендокринолог.

Тези от вас,които не са с карцином , но им  е направена хистеректомия, да прочетат последното изречение.

# 699
Значи правилно предположих, че яйчници и матка се водят един орган, те наистина са свързани. Но трябва да се пита. Човек има право да се интересува и да знае!
Перах, благодарим че сподели официалния отговор! Simple Smile

# 700
  • Пловдив
Значи правилно предположих, че яйчници и матка се водят един орган, те наистина са свързани. Но трябва да се пита. Човек има право да се интересува и да знае!
Перах, благодарим че сподели официалния отговор! Simple Smile

При мен е малко сложно, защото  хистологията не е категорична дали едното е предало на другото или са два отделно вида. Водя се 1 стадий без разсейки.

# 701
Ракът на яйчниците мисля не засяга ендометриума. Може да засегне серозата (външната обвивка) както е при мен. С54 трябва да е нещо друго хистологично. Обаче ако имаш една операция и са премахнати заедно, после хистологично са открили два вида рак, но тъй като органът е един и нямаш разсейки от С54, Телк взема предвид само по-тежкия рак. За С56 внимавай, защото е коварен и в 20-25% дава рецидиви и при първи стадий.

# 702
  • Пловдив
Vanne, петък бях на КТ. Всичко е наред .  Следващият е след една година. Следя се при един от най-добрите онколози в БГ - д-р Канарев.

Имам въпрос към момичета от Варна. Майката на мой приятел  търси втори мнение.
Кой онкогинеколог ще препоръчате за преглед и/или операция ?

# 703
Няма такъв. За съжаление.

# 704
  • Пловдив
Няма такъв. За съжаление.

Ясно , да ги убедя да дойдат до Пловдив и да ги водя при моя.

Общи условия

Активация на акаунт