Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-9

• 49 546
  • 754
  •   2
Отговори
# 330
Бялата кожа по-лесно натрупва витамин Д от слънцето.

# 331
[quМило момиче,аз съм на 54 години,на 32 ми отст аниха матка един яйчник,част от влагалище и лимфни възли.
Вярно,че напълнях след операцията,но после всичко си дойде на място.
Не страшно,успех!ote author=Гита Ог link=topic=1635367.msg47789997#msg47789997 date=1711181468]
Здравейте
На 2-3 пъти тръгнах да пиша и триех.
Предстои ми отворена хистеректомия с махане на яйчниците (РМШ) при доц. Карагьозов във Вита. Вчера си чух присъдата, операцията ще е след 2 седмици.
Аз ли не съм у ред или и други има - притеснява ме повече менупаузата, отколкото рака? За него някак по интуиция си мисля, че всичко ще е наред - според ЯМР съм 1 стадий без засегнати лимфни възли и разсейки.
Та, има ли живот с менупаузата Simple Smile? Аз и сега едва поддържам да не стана 100кила, не знам след това какво ще е. Нервите, деперсията, та даже видимото остаряване хич не ме радват. Как ще се търпя, за околните не знам.
[/quote]

# 332
  • Ланкър, планините Овнерог
Набавяне на Витамин Д чрез слънце в градски условия е почти невъзможно. Това според ендокринолога, при който ходя. Горе в планината може и да стане.
А на морския бряг? Wink
Моя винаги е на горна граница.
Идеята му беше, че в мръсния градски въздух е трудно. Аз така или иначе съм си все наклепана със слънцезащита всекидневно, та хич и не разчитам на слънцето. Сега, странно, съм в референтните, макар и в долната граница, иначе все съм си под.
RUMI7070, благодаря за коментара, но операцията беше преди 3м и съм с двата крака в менопаузата от тогава. Горещите вълни ме нападнаха още от 6-я ден.

# 333
Ванеса, аз не зная къде е това. Вероятно има частен кабинет. Като минеш преглед ще уговориш за операция.
Дано някой да каже приблизителна цена за операцията по здравна каса колко е.
Моята операция беше преди точно две години в Торакс Пловдив - отстраниха ми матката и яйчниците, оперираха ме в екип гинеколог и коремен хирург, защото заради тежка ендометриоза имах много сраствания и по червата и беше задължително на операцията да присъства и коремен хирург. Операцията продължи 6 часа, 10 дни бях хоспитализирана и платих общо за всичко 1000 лв. Сега предполагам, че ще е повече. В Торакс Пловдив прегледите минават по здравна каса, но операциите не и съм на мнение, че тези 1000 лв бяха нищо, при положение, че коремния хирург дойде от друга болница, специално за мен ( защото Торакс са едно профилна АГ болница), че бях обгрижвана много добре и че храната и хигиената бяха на ниво. С други думи - останах много доволна от всички и от всичко в тази болница.

# 334
  • София
Ванеса, аз не зная къде е това. Вероятно има частен кабинет. Като минеш преглед ще уговориш за операция.
Моята операция беше преди точно две години в Торакс Пловдив - отстраниха ми матката и яйчниците, оперираха ме в екип гинеколог и коремен хирург, защото заради тежка ендометриоза имах много сраствания и по червата и беше задължително на операцията да присъства и коремен хирург. Операцията продължи 6 часа, 10 дни бях хоспитализирана и платих общо за всичко 1000 лв. Сега предполагам, че ще е повече. В Торакс Пловдив прегледите минават по здравна каса, но операциите не и съм на мнение, че тези 1000 лв бяха нищо, при положение, че коремния хирург дойде от друга болница, специално за мен ( защото Торакс са едно профилна АГ болница), че бях обгрижвана много добре и че храната и хигиената бяха на ниво. С други думи - останах много доволна от всички и от всичко в тази болница.

Лелее, при теб е било доста сложно. Надявам се вече си добре!

# 335
Оперирана съм в началото на март тази година в болница Св. София от д-р Димитров - премахване на матка, шийка и яйчници, превантивна лапароскопска операция. Докторът ми обясни, че се доплаща за лапароскопията, ако е отворена операция минава всичко по ЗК. Платих 2 150 лв. Много съм доволна от отношение, условия, персонал .... Още след първата ни среща знаех, че това е моят лекар.

# 336

Лелее, при теб е било доста сложно. Надявам се вече си добре!
Да, добре съм, като изключим, че имам някои последствия от принудителната хирургическа менопауза, но тя менопаузата и по естествен начин да настъпи, въпреки, че организма е подготвен за нея пак си има последици.
Забравих още да кажа, че операцията ми беше отворена за по - голяма видимост.

# 337
Аз единствено след хистеректомия още имам страх от сексуалния контакт... Ясно, че е на психична основа, но наистина не знам.. Понеже имам яйчници, нямам проблем с вълни и т.н

# 338
Аз единствено след хистеректомия още имам страх от сексуалния контакт... Ясно, че е на психична основа, но наистина не знам.. Понеже имам яйчници, нямам проблем с вълни и т.н
Не си ли пробвала още. И мен този страх ме тресе! Wink

# 339
Не... Според доктора всичко е наред, но аз... Дано се престраша.

# 340
Не... Според доктора всичко е наред, но аз... Дано се престраша.
Айде, че и аз чакам, да кажеш отзиви! 😄 Много приятелки казаха, че всичко си е наред. А в моя случай без смъкването доктора каза, че ще ми е дори по добре! Wink

# 341
Здравейте! На майка ми й предстои отстраняване на матка и яйчници, понеже в единия се видя малко образувание по време на рутинен преглед. След 3 консултации, направен скенер и туморен маркер (ниски стойности) стана ясно, че е най-добре да се премахне всичко. Майка ми е на 58 и е в критическа от няколко години. Насрочиха операцията за другата седмица... Всички сме притеснени и не знаем какво да очакваме. Как протича възстановяването, лекарят е казал, че е като след секцио - аз съм раждала така, а тя две деца нормално. Надявахме се да махнат само единия яйчник, но образуванието било много близо до матката и  било по-добре да се отстрани всичко.
Стана въпрос и за лапароскопска операция, но поради неблагоприятното разположение на образуванието било по-добре да бъде отворена. На втория преглед се установи, че не в кръвоснабдено, което сочи за доброкачествено. Все пак сме доста притеснени, докато не мине всичко. Ще съм благодарна някой да сподели колко време трае операцията и има ли силни болки след това. Благодаря!

# 342
Здравейте, всяка операция продължава различно. Моята беше около 2 часа. Първият ден с катетър и не съм ставала. На сутринта махнахме катетъра и тоалетна, разходки. Колкото по бързо се раздвижи по добре. Първият ден само системи, без храна. Аз платих за 24 часа сестра да е при мен. И на другият ден вече лека храна, малко бисквитки, мляко, вода. Трети ден бистра супа, сама ходех до магазина долу. Реално в сряда операцията, в събота ме пуснаха, а по документи в понеделник изписване. После свалихме конците. Всеки месец си ходех на контролен преглед, но хирурга ми е близък. Боля ме само първия ден после нищо ми нямаше. 10 месеца след операцията все още вдигам не повече от 4 кг. Витамини и спокойствие. Аз ползвах 5 месеца болнични, махнаха ми само матката. Майка Ви вероятно ще има право на ТЕЛК след операцията, попитайте в болницата. Дори 50%да е, не ги губете. Все е нещо. Успех ❤️

# 343
  • Ланкър, планините Овнерог
Наистина е индивидуално. Моята операция е била 4+ часа. Мисля, че на третия ден дойде рехабилитатор, с чиято помощ станах и направих не повече от 2м ходене. На третия или четвъртия ден махнаха катетъра, но при мен имаше драма и го върнаха. На следващия ден пак го махнаха. Два дена май не ядох, бях на с-ми, после крем супа и лека полека прояждане. 11 дена бях в б-ца (10 след операцията). Всичко+ лимфни възли махнаха. Болка имаше, но не непоносима, а и обезболяваха.

# 344
Благодаря ви, дано всичко мине успешно! Тя се притеснява много от упойката как ще й понесе... За лимфни възли не знам, май не се е коментирало, нямам идея наистина.

Общи условия

Активация на акаунт