Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-9

• 49 307
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте момичета на 20 май се оперирах от тотална Хистеректомия личният лекар ми каза че имам право да се явя на телк ,но незнам дали дават още или вече не Confused Ако някоя от вас скоро се е явявала ще помоля да сподели ако има значение съм на 45год.
Здравейте!
Аз съм на 45 г. , с тотална хистеректомия с отстраненени 2 яйчника след цезарово сечение преди 1г и 8 месеца.
Скоро разбрах, че имам право и подадох документи на 30 април тази година.
На 15 август излезе решение- 0% инвалидност, работоспособна.
Сега обжалвам пред НЕЛК.
Тъкмо мислех и аз да подавам документи. На 44 години съм от 2006г. съм с отстранена матка, а на 22.07.24г ми отстраниха и двата яйчника. Чудя се да се занимавам ли изобщо,като виждам през какво минавате?

# 511
Мариа, занимавай се...няма да ги учим да не се борим за правата си.

# 512
Здравейте Simple Smile  
Ето, че и аз по волята на съдбата на 48 години се включвам в групата с молба за коментар и подкрепа Simple Smile
На 17.09.2024 ме оперираха лапароскопски за отстраняване на голяма миома и вече съм с тотална хистерактомия с премахнати матка, шийка и тръби, и запазени яйчници. Сега, месец след операцията, си получих епикризата с хистология на взетия материал и там нещата не са ОК. Диагнозата е "D07.3 Карцином in situ на други женски полови органи" , а именно "тубарна интраепителна неоплазия", открита при хистологията на едната тръба. Направено е заключение на онкокомитет за отстраняване на яйчниците с нова операция. Пише, че това състояние "тубарна интраепителна неоплазия" е "прекурсор на овариални серозни неоплазми". Обяснението на "нормален" език, е че в едната тръба са открити изменени клетки, които са предракови, затова е "карцином in situ", и за да се избегне риск от наличие на такива клетки и развитие на рак в яйчниците, трябва и те да се премахнат превантивно. А това означава нова операция месец-два след първата, рязко влизане в менопауза с всичките последици от това и т.н.
Та питането ми е някой минавал ли е през нещо подобно? Могат ли да се направят някакви изследвания (туморни маркери, образна диагностика, ЯМР, томография), за да се види има ли риск за яйчниците, могат ли да се запазят или трябва задължително да се махнат? Каква е гаранцията, че такива клетки няма и някъде другаде в други органи и тъкани?!
Много, ама много, ми е притеснено. Общо взето уж не е "страшна" диагноза и е по-скоро превантивна мярка, ама едва ли не трябва да се оперирам почти веднага...
Ще търся и второ мнение. Записала съм си час при при д-р Иван Крумов, част от екипа на д-р Илия Карагьозов, защото при д-р Карагьозов първия свободен час е за след една година. Някой има ли впечатление за Иван Крумов? Дали може да ми препоръчате друг онкогениколог, при който да отида за консултация?

Дълго стана ... Ще съм благодарна на всеки, който може да сподели опит или препоръча лекар.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 14:03 от slynchoto

# 513
Слинчо, препоръчвам проф. Славчо Томов, онкогинеколог, Света Марина, гр. Плевен. Ако се налага бих ги махнала.

# 514
Слинчо, туморните маркери са маркери и най точна е хистологията,  която вече имаш. От професора който ме оперира ( и чичо на съпруга ми) знам, че рак на яйчниците се открива трудно. Цитирам,, като бомба със закъснител са". Менопаузата така или иначе ти предстои. Аз не бих се замисляла. Ако имаш рак, менопаузата е най малкия проблем. Пиша от опит. Животът е най ценен. Взимай информирани решения. Пак казвам от менопаузата няма да избягаш  а дори да ти запазят яйчниците пак няма да е същото. Изслушай и други мнения, но на първо място е на края да си жива и здрава! Успех! ☺️

# 515
  • Ланкър, планините Овнерог
slynchoto, писала съм назад в темата, но пак.
Аз съм с рак на маточната шийка (в ремисия вече, слава Богу). Хич не ми пукаше за яйчници и нищо, всичко махнаха. На 46г съм. Оперира ме доц.Карагьозов, като първо след биопсията отидох при д-р Крумов, от когото имам чудесни впечатления и от преди. Запиши си час за него, ако си тегав случай, пак ще стигнеш до Карагьозов. Само имай предвид, че едва ли ще действа лапароскопски, той предпочита отворени операции за такива случаи, за да може хубаво да огледа. Мен си ме предупреди.

# 516
Менопаузата не е нещо страшно, а неизбежно. И аз на 52 преживях тотална хистеректомия. За щастие нямах лоши неща. Скоро ще стане година от операцията, беше лапароскопска. Не се плаши от менопаузата,  по-добре махай всичко. Аз на 52 имах почти редовен цикъл, но не ми пречеше. Важно е да съм здрава.

# 517
  • Пловдив
Момичета, ако не сте с онко диагноза !!!

Припомня нещо,което сме коментирали преди  месец :

Раздел ХI
Женски полови органи

3.3. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) При клинично доказан посткастрационен синдром (липса на два яйчника) до 50-годишна възраст - 50 %.

https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

Полага се , ако може да докаже с  изследвания ,че има такъв синдром.

От друга съфорумка - Не се полага за доброкачествено, щом няма синдрома. Той се доказва с ендокринологични изслведвания, с изследвания при кардиолог и др.

Последна редакция: сб, 19 окт 2024, 07:33 от Перах

# 518
Здравейте, стискам палци на всички да са здрави и бързо да се възстановят. На 20.09 беше моята операция. Отстраняване на матката и тръбите. Искам да ви попитам нещо днес бях на контролен преглед след операцията и се видя малко хематомче на влагалищния чукан някой имал ли е подобно нещо? И предприемал ли е нещо? Според доктора ще се разнесе от самосебе си.

# 519
Здравейте, стискам палци на всички да са здрави и бързо да се възстановят. На 20.09 беше моята операция. Отстраняване на матката и тръбите. Искам да ви попитам нещо днес бях на контролен преглед след операцията и се видя малко хематомче на влагалищния чукан някой имал ли е подобно нещо? И предприемал ли е нещо? Според доктора ще се разнесе от самосебе си.
Най-вероятно. Спокойно.

# 520
Голямо "за" д-р Лъчезар Танчев от Токуда, София.

Здравейте, имате ли контакт с д-р Танчев

# 521
Личен контакт нямам с д-р Танчев. Преглежда в Токуда и в частен кабинет в Банишора. Запазвала съм час през easydoc за кабинета. Има и интернет страница - Практика Да Винчи, който пак препраща към easydoc.

# 522
  • Северо=Западналия край
Здравейте. Бихте ли ме насочили ако сте ползвали бюджетни мощувки в някой хотел в непосредствена близост до Токуда. Четох в стари теми, че и самата болница преди е имала възможност за нощувка на придружител, но сега не намирам актуална информация. Иска ми се докато съм в болницата, придружителя ми да нощува някъде за да ме изчака и да не пътува излишно, тъй като не сме от София.

# 523
Плащаш си легло за придружител и придружителя ще спи в твоята стая, само не носете много багаж.

# 524
  • Северо=Западналия край
Плащаш си легло за придружител и придружителя ще спи в твоята стая, само не носете много багаж.
Дали е позволено да има придружител (мъж) в болничната стая във все пак женско отделение....оххх съвсем се оплетох, ще звъня до болницата да питам.

Общи условия

Активация на акаунт