Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-9

• 49 165
  • 754
  •   1
Отговори
# 720
Аз също съм в подобна ситуация, вчера ми изтече втория месец болнични, но ми предстои лъчетерапия. Това, което разбрах от темата за ТЕЛК, мисля, че не трябва да сте в болнични, когато се подават документите. Иначе за 6 месеца болнични, не съм срещала да е необходимо. Във всеки случай аз не мисля да съм толкова дълго в болнични.

# 721
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз бях 3м болнични. След като се върнах на работа, ЛЛ ми подготви направлението и подадох. Не може да подаде, докато е в болничен.

# 722
  • Пловдив
Привет! Имам въпрос към дамите с онкологично над 50г. След тотална хистеректомия,  излезе хистологията на майка ми, която беше диагностицирана с карцином на ендометриума. Няма да има последващи лъче или химио терапии. Предстои и само ПЕТ-скенер идната седмица. Въпросът ми е свързан с ТЕЛК.  В този случай трябва ли да е задължително 6м в болнични, за да подаде документи? Ако не желае такъв дълъг болничен? Съответно ако не е нужно да са минали месеците в болнични, може ли в момента да бъдат подадени докато тече втория болничен?

Прочети първи пост на тази тема. Има полезна информация.

ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2
https://www.bg-mamma.com/?topic=1730769

# 723
Не може да се подават документи докато тече болничен. Комисията няма да ги разгледа изобщо. Изчаквате да свърши болничния и тогава подавате документите за ТЕЛК. Шест месеца болничен, даже една година може... по желание. Ако не желаете болничен, не го продължавате като изтече този.

# 724
Благодаря ви. И аз запомних от четеното,че не трябваше да е в болничен, но покрай многото неща и вече се обърках.

# 725
  • София
Привет момичета!Мина ми моята операция за отстраняване на матка,яйчници ,част от оментума и огромният тумор на яйчника,който открих случайно на 17.01.За съжаление туморът е злокачествен.Получих си епикризата и резултата от хистологията и от болницата ми изпратиха документите към онкокомисия .Другият петък трябва да е готово решението на комисията и от тук вече се чудя къде по точно да отида на онколог.Моля за мнение от тези които са с онко и са от София.Предвид огромният тумор си мисля,че и химио и лъче ще имам.Онкологът ли е този които ще ми назначава изследвания и образни диагностики които ще се налагат да се правят?В коя болница е най-добре и онкологът при който трябва да направя консултация от същата болница ли е хубаво да е?Иначе диагнозата ми от епикризата е С 56 злокачествено новообразувание на яйчника-Умерено диференциран ендометриоден карцином на яйчника с ангажирана външна повърхност TNM код : pT1c2 морфологичен код 8380/3. Къде обръщат внимание и има връзка с лекуващият онколог при нужда?Пожелавам много здраве на всичките вас и се извинявам за многото въпроси,но ми е пълна каша в главата.....

# 726
Danielad, с друг вид рак съм и затова общи насоки само мога да дам. Следва да се изчака решението на комисията, естествено. Онкологът след това ще е водещият специалист. Преди или по време на терапиите, ако има такива, периодично се назначават кръвни и образни изследвания от лекуващия онколог. Аз лично имах и химиотерапия, и лъчетерапия, които реших, че ще ми е удобно на едно място да правя. Съобразявах от чисто практическа гледна точка и да ми е удобно транспортно. Лекувах се и сега се проследявам в Иван Рилски, защото и след активното лечение честити прегледи продължават.

# 727
  • София
Danielad, с друг вид рак съм и затова общи насоки само мога да дам. Следва да се изчака решението на комисията, естествено. Онкологът след това ще е водещият специалист. Преди или по време на терапиите, ако има такива, периодично се назначават кръвни и образни изследвания от лекуващия онколог. Аз лично имах и химиотерапия, и лъчетерапия, които реших, че ще ми е удобно на едно място да правя. Съобразявах от чисто практическа гледна точка и да ми е удобно транспортно. Лекувах се и сега се проследявам в Иван Рилски, защото и след активното лечение честити прегледи продължават.
При кого се проследяваш в Иван Рилски?Там ли ти правиха химиото и лъчето?Че ми препоръчаха един доктор там.

# 728
В Иван Рилски правех и химия, и лъче. Две различни отделенията са. Онкологията е на ет. 5, а лъчетерапията е в подземието. Останах и на диспансер там - това е проследяването след като мине активното лечение. Лекуващ онколог ми е д-р Ценова, която е в един кабинет с д-р Робев и други онколози, които се заместват взаимно при отсъствие.

# 729
  • София
В Иван Рилски правех и химия, и лъче. Две различни отделенията са. Онкологията е на ет. 5, а лъчетерапията е в подземието. Останах и на диспансер там - това е проследяването след като мине активното лечение. Лекуващ онколог ми е д-р Ценова, която е в един кабинет с д-р Робев и други онколози, които се заместват взаимно при отсъствие.
Благодаря ти!Д-р Робев ми препоръчаха от там на мен.А ако се налага назначават ли скенери,кт и има ли в болницата или трябва на друго място да се ходи за тези изследвания?

# 730
Има обикновен скенер и ЯМР в болницата. ПЕТ скенер няма.

# 731
Danielad в онкологията в Дървеница апаратът за лъчетерапия постоянно се разваляше. Дано да има промяна, но не съм сигурна и много се чакаше докато започне терапията поради многото хора. Не препоръчвам там. Успех! ☺️

# 732
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз правих лъче миналото лято в Дървеница и 3 от 5 седмици единия ускорител не работеше и си се чакаше. Иначе като обстановка и персонал са ок. След лъчето се записах за проследяване в Надежда. Имат химия, но за лъчетерапия и ПЕТ скенер работят с други болници - не се налага пациентът сам да търси и да тича, те придвижват документите. При д-р Мила Петрова се записах, но съм впечатлена от всички там - докато чаках единия път имах възможност да ги наблюдавам.

# 733
Аз бях в Дървеница в края на януари за брахитерапия, но ми казаха, че имат проблем с източника и ще има забавяне. Не знам дали се е решил проблема, тъй като се насочих към Сити клиник. Нямам още впечатления от самите процедури.
Гита Ог, много ти благодаря за споделеното мнение за Надежда. Бях на преглед при д-р Мила Петрова и съм с добри впечатления. Колебая се между Надежда и Сити клиник за диспансеризиране. Някой дали може да сподели впечатления от диспансера на Сити клиник? Иначе д-р Петрова ми каза, че изпращат за ПЕТ-скенер в Сити клиник.

# 734
  • София
Аз правих лъче миналото лято в Дървеница и 3 от 5 седмици единия ускорител не работеше и си се чакаше. Иначе като обстановка и персонал са ок. След лъчето се записах за проследяване в Надежда. Имат химия, но за лъчетерапия и ПЕТ скенер работят с други болници - не се налага пациентът сам да търси и да тича, те придвижват документите. При д-р Мила Петрова се записах, но съм впечатлена от всички там - докато чаках единия път имах възможност да ги наблюдавам.
А в Надежда минават ли ти по зк пет скенер и други неща?Какво плащаше там?И аз се оглеждам към Надежда,но все пак първо давидя онко комитета какво ми е спретнал.

Общи условия

Активация на акаунт