За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 876
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
  • София
1-2 пъти съм правила в 2 чашки, с 1 яйце и съответно мляко и захар. Ами стана воднисто и на шупли, но то и млякото купешко.
Да, има рецепти за кексове или блатове в МВ и стават прилични, само че без какао са абсолютно бели, нямат загар, като във фурната.

# 256
В детството ми майка правеше течен шоколад. Но не си спомня рецептата. Сега търся из интернет и намирам само рецепти със сухо мляко. Някой може ли да предложи друга рецепта?

# 257
  • Sofia
Наскоро правих много вкусен шоколад с фурми,кокосово мляко/сметана и какаова маса.
Стана невероятен 😋

10-15 фурми,от по-меките /без костилки/се накисват в топла вода за 15мин.
Кокосовото мляко/200мл/ се затопля.
100-150гр какаова маса или 90-100%черен шоколад.
Всичко се блендира до гладка консистенция.
Може и във формички да се сложи.
В хладилник бързо се стягат.
Много,много вкусен 😋 ,топи се в устата като линд 😍

Последна редакция: ср, 10 апр 2024, 23:11 от Doli

# 258
В детството ми майка правеше течен шоколад. Но не си спомня рецептата. Сега търся из интернет и намирам само рецепти със сухо мляко. Някой може ли да предложи друга рецепта?

Точно така се прави - със сухо мляко. Всички сме го яли и беше супер. Майка ми го правеше и с мляко, а не вода.

# 259
Доли, на практика, ако се замести кокосовото мляко със сметана, се получава ганаш с фурми? Аз при остатъци от ганаш (особено обичам смес от тъмен и млечен шоколад)  смесвам с нещо (каквото и да е - често сушени боровинки, ядки) и го ям с лъжицата, точно така се топи, голям кеф Simple Smile

# 260
  • София

Точно така се прави - със сухо мляко. ............
+1! Сухо мляко.

# 261
  • Sofia
Доли, на практика, ако се замести кокосовото мляко със сметана, се получава ганаш с фурми? Аз при остатъци от ганаш (особено обичам смес от тъмен и млечен шоколад)  смесвам с нещо (каквото и да е - често сушени боровинки, ядки) и го ям с лъжицата, точно така се топи, голям кеф Simple Smile
Сладкарска сметана ли?

Аз го направих с кокосова сметана.
В рецептата пишеше,че може да се ползва и за ганаш или като плънка за сладки/сладкиши.
Голяма вкусотия беше 🍫
Само да набавя отново продуктите и пак ще го забъркам 😋

# 262
Доли, на практика, ако се замести кокосовото мляко със сметана, се получава ганаш с фурми? Аз при остатъци от ганаш (особено обичам смес от тъмен и млечен шоколад)  смесвам с нещо (каквото и да е - често сушени боровинки, ядки) и го ям с лъжицата, точно така се топи, голям кеф Simple Smile
Сладкарска сметана ли?

Аз го направих с кокосова сметана.
В рецептата пишеше,че може да се ползва и за ганаш или като плънка за сладки/сладкиши.
Голяма вкусотия беше 🍫
Само да набавя отново продуктите и пак ще го забъркам 😋
Животинска течна сметана, само такава ползвам за всичко, включително за ганаш. 
Кокосова не съм пробвала, но не е късно, благодаря за уточнението.

# 263
Благодаря, Доли! Ще пробвам, творец си. Simple Smile

Както написах, търся друга сполучлива рецепта/и, а не рецептата със сухо мляко.

# 264
  • Sofia
Тази най-много се доближава до вкусът на шоколада.
Пробвала съм най-различни,но нищо не ме е впечатлило.

# 265
  • In transit
Благодаря, Доли! Ще пробвам, творец си. Simple Smile

Както написах, търся друга сполучлива рецепта/и, а не рецептата със сухо мляко.
Ако търсиш нещо, като модерните течни шоколади с лешников вкус, разтопяваш шоколад (черен или млечен) с мляко, добавяш малко лешников тахан и стана чуден шоколад.

100 г лешников тахан
40 г краве масло или кокосово масло (екстра върджин)
100 г кафява захар (или обикновена)
100 мл прясно мляко
100 г черен шоколадов кувертюр

# 266
Много благодаря, Мики! Ето това ми трябваше, с пропорциите. ✌

# 267
Как да ти предложим друга рецепта, като течният шоколад от едно време се правеше точно със сухо мляко. Сегашните са някакви модерни вариации, но нямат нищо общо с онзи вкус, който предполагам търсиш.

# 268
Много харесвам рецептата на Лабрекс и основно по нея правя домашен течен шоколад  https://bg-mam.ma/p/297129/16285062

# 269
абсолютно нищо общо нямат, така е.
иначе лешников тахан с шоколад/како е прелест. не слагам нито захар, нито нищо. дребните си слагат мед. но е нещо съвсем различно.

Общи условия

Активация на акаунт