(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 197
  • 730
  •   1
Отговори
# 240
Аз разсаждам доматите на 40см един от друг в браздата. През капка на маркуча, Мисля, че капката е на 20см на нашия.
По- на гъсто са в оланжерията, защото ми е малка и пътечките м/у лехите са ми тясни. Няколко години я бях оснавила да почива, но тази ще я садим. Дори вече имам две лехи засадени.

# 241
И аз нацвъках вече домати и марули между тях. Голямо дупене... Исках и краставички, ама не остана място ..
Парникът е супер импровизация, ама яко подсигурен, след като го събори снега 🤣
**Виждат се нагънатите найлони за отвън.

Последна редакция: нд, 24 мар 2024, 14:41 от duhi_puhi

# 242
  • Русе
Клони от изрязани лозя могат ли да се ползват за мулч в зеленчуковата градина? От овошки , до колкото четох не , защото извличали азота от почвата. Но от лозето на къщата, която купихме миналата година не беше рязано и поддържано минимум 3г. и събрахме солидно количество клони.

# 243
Всички клони така правят. Аз ги ръся по пътечките да не е кално.

# 244
Може да ръснеш малко азотен тор преди това, да балансира. Аз само на розите слагам аоо се сетя, но и другите неща си растат добре с мулч. Или засаждаш грах, боб, те образуват азот с корените си.

# 245
Сях днес тиквички в кофички от кисело мляко.
Ще накисна след малко дини, пъпеши и декоративни тикви. Даже май и ядливи тикви ще сложа.
Нещо тая година хич не ми спорят заниманията около разсадите. Много критично всичко до момента от към зеленчук. Доматките за сега са ми хубави и трябва май да се разсаждат вече.
Патладжаните 😂 и тая година не искат да стават. Миналата година сеч ги покори и двата пъти. Тая година аз ги съсипвам.  Миналата неделя сях нови, защото обърнах кутията им. Тая вечер пак я обърнах 😬 сега пак ще трябва нови да сея🤦🤦🤦.
Тъкмо тръгнат да се показват или има няколко поникнали и айде към отвъдното.
За колко дни поникват без да се киснат горе-долу?
Чудя се късно ли е вече за тях и как да процедирам. Да сея ли изобщо пак нови

# 246
Разсад патладжани от пазара на гребната (северната страна) - миналата година моите 20 ми се видяха малко и си взех още 100 (от 4 вида)... суперски станаха Simple Smile

# 247
  • София
Според мен също е вече късно за разсад патладжани. Има риск накрая да оберете няколко патладжана и да дойде есента, когато масово цъфтят. Казвам го от личен опит за съжаление.
Аз да се похваля, че уикенда приключих с пикирането на последните патладжани.
След вторник мисля и аз вече да садя някои неща в оранжерията.
Малко снимки на първите пикирани домати и патладжан.
Имам повече краставички и тиквички и се чудя дали да не рискувам и с едни тиквички навън.
Скрит текст:

Половинката фрезова вчера и нахвърля 10 къси реда по 5 метра картофи 8 реда Сорая и 2 реда Агата.

# 248
Ако в градината ви идва котка правите ли някакви стъпки за редовното и обезпаразитяване? При мен започна да идва едно коте, храня го, но нямам възможност да го заведа на ветеринар. От друга страна се притеснявам да не ми носи кърлежи и паразити. Обикаля и по други дворове, защото аз съм в градината само през уикенда. Чудя се какво да правя. Има някакви гурелчета по очите и предполагам, че не получава някакви специални грижи.

# 249
  • София
Аз храня 10-тина сигурно котки на село. Лично мои са две, имам и още две в апартамента, които са си кастрирани, обезпаразитени вътрешно и външно с пипета и ваксинирани. Останалите само ги храня, част от тях и кастрирах и сега пролетта им дадох по половин хапче за вътрешно обезпаразитяване. Външно обезпаразитяване не съм правила, не изглежда да имат бълхи, а и голяма част от тях са диви и не мога и да ги хвана и да искам. Хапчето им го довам в малко храна и те го гълтат като са гладни, като следя всяка котка да получи само веднъж такова хапче. Беше някакво евтино освен това, не като скъпите пипети за домашните котки.
Мъжът ми иска сега пролетта да напръска и полянката за кърлежи, но не съм търсила все още с какво за да се задействам. Знам, че във вътрешният двор на блока преди пръскахме, но не съм участвала активно в организацията.

# 250
Миналата пролет имахме много кърлежи в двора. Буквално ги виждах как пълзят към нас, а един беше останал по дрехите ми и си го занесох вкъщи. Аз съм много внимателна с кърлежите, защото преди години получих зараза от кърлеж като дори не бях излизала от града, а неприятелят е бил толкова малък, че не бях го забелязала кога е бил върху мен. По тази причина се принудих да изкарам "тежката артилерия" и да напръскам с Айкън. Вечерта, след като се приберат пчелите пръсках. Сега гледам страницата на Амитица и там има препарати, които са по-скоро безвредни и се използват в био градините. Там са нарисували такъв хубав кърлеж като знак за вредители, обаче не разбирам имат ли препарат, който бих могла да използвам срещу кърлежи? Бих напръскала една част от двора с Айкън, а тази, в която са ми зеленчуците с нещо друго. Като си помисля какви предпазни средства трябва да взема, за да пръскам с Айкън и никак не ми се занимава, но пък и да се поливам постоянно с репеленти не си е работа. И не разбирам репелентите как действат, защото си пръскам обувките винаги, а тези гадинки пак ми се катерят нагоре и това не ги спира.
Благодаря за отговора за котките! Ще трябва да избера препарат и да действам. Виждам, че има някакви, които се капят на козината и пазят уж цял месец вътрешно и външно, но дали не е твърде хубаво това, за да е истина, особено при дворна котка?

# 251
  • София
Точно тези пипети ползвам за четирите си котки включително и двете, които лятото са на село и вършат работа. Аз не ги слагам всеки месец, един път закъснях доста повече и единият котарак имаше кърлеж, но това е било само веднъж за няколко години при едната котка. Слагам на два месеца някъде лятото, зимата и по-нарядко.
Ако пръскаме за кърлежи ще е само полянката, като може и сега докато е изорано и двора, стига да не е някаква тежка отрова. Явно трябва да се организирам и да потърся какво е подходящо.
Ако някой има отзиви за фирма за външна изолация за фирма ще съм благодарна да сподели.

# 252
Завиждам ви благородно, че не сте район с много кърлежи.
Ние пръскаме редовно. Обикновено с айкън и други подобни. Трима човека вече сме хапани от кърлеж на къщата, като баща ми хвана и лаймска болест и мина много тежко лечение с много антибиотици за месеци наред.
Котката е с каишка на Beaphar.  Носи я целогодишно. Една година закъснях пролетта да й я сложа и дойде с над 30 кърлежа. Преди да ползваме каишката съм пробвала пипети, но за нашият район не вършат работа. Трябва кърлежът да се забие, за да умре. Направо имам фобия и дори сега с каишката преди да я пусна в предверието на къщата, я оглеждам да няма някой, лазещ по козината.
Аз пръскам не само тревата, ами и бетонните части, защото моя го хванах, докато боядисвах едно шкафче на площадка с плочки.

# 253
  • На морето!
И ние пръскаме с Айкън вътре в къщата, навън бетонните площадки и лятната кухня. Кучето е с каишка Форесто от април до ноември включително.

# 254
Миналата година сях патладжан на 27-28 март (разсад) . От 20 семена, имах 17 растения. Много добре стана. Само ми горчеше малко повече на мен, но ММ каза, че бил добре.
Тази година още не съм сяла патладжан. Тези дни мисля да сея.
През почивните дни насях репички, моркови, целина и пащърнак.

Общи условия

Активация на акаунт