(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 223
  • 730
  •   1
Отговори
# 255
Дъждец, коя точно каишка ползваш?
Трябва и аз да взема за моите, че миналата година на едната ми котка намерих два. Като единият не успях да го извадя добре и си остана главата в нея. И на мен един супер дребен беше донесла. Добре че съм супер сензитивна и го усетих как лази по мен.
Та започнах да се страхувам и трябва да им взема нещо.

Сложих нови семена патладжани да се киснат и ще сея. Каквото стане и без това трябва да свършват семената. Кутията, която бутнах също не съм изхвърлила. Събрах почвата от земята и си я оставих. Гледам, че и там има няколко нови поникнали, но няма да се знае какви са. На едно място бях сяла 5 сорта и затова ме е яд, че ги бутнах.
Миналата седмица и саксията със зелени домати и Тигерелата бутнах. И от тях сях нови, но нищо не иска да расте 😡.
Ягодките ми и те не искат да поникнат,  цветята също. Нещо тая година 🤷 не знам кво става. Чак ме е страх да почна да пикирам доматчета .

# 256
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Момичета, не ме питате, но ме напъва да кажа - купешките семена са обработвани с какво ли не за да не гният, да не ги нападат "зверове", гъби, лишеи... Като ги накисване, измивате защитата.
И да се похваля с първа реколта.

# 257
Защо изобщо ги киснете, направо сейте. Добри е права. Ако иска нещо да се покаже и без накисване ще стане. Нищо не киста и всичко поникна. +Това разбрах, че семената на Опал Зи не струват. За това тази година съм с различни пакетчета.

# 258
  • София
Предполагам че Морковелка иска да забърза процеса и в този случай рътенето ще помогне.
Пожалавам успех , но и от предишните семена, щом има нещо пораснало това е добре.

# 259
Миналата година сях пащърнак и не ми се получи, цъфна и до там беше  с опита, тази година пак сях, ще чакам резултата.

# 260
рецептата за забързване  епроста Simple Smile засяваш в неголяма кутийка, тези от салатите са перфектни, поливаш с топла вода, слагаш прозрачното фолио отгоре.
и не пипаш повече, докато новите растения не стигнат фолиото. Simple Smile няма опасност топлата вода да повреди семената.

# 261
Моите семена за домати са почти изцяло събирани от мен и винаги ги кисна за 24 часа преди сеене в триходерма/бацилус субтилис/хитозан (т.е. препарати, които ги съдържат). Хубаво е семката да получи добра защита срещу почвени болести още в началото. Доволна съм, вече много рядко ми се случва семка да не  поникне или да не оцелее след поникването.

# 262
Добри, аз първо поливам земята с гореща вода и след това сея семената, увивам, слагам на южен прозорец и забравям. Ефекта е същия. До седмица имам поникнали растения.
Не съм доволна от семената на Флориан тази година. От 50 семки домат имам 12 растения.

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 12:00 от morskibriz

# 263
Моите семена за домати са почти изцяло събирани от мен и винаги ги кисна за 24 часа преди сеене в триходерма/бацилус субтилис/хитозан (т.е. препарати, които ги съдържат). Хубаво е семката да получи добра защита срещу почвени болести още в началото. Доволна съм, вече много рядко ми се случва семка да не  поникне или да не оцелее след поникването.

домашните са друга бира. да ги накиснеш поне в калиев перманганат, ако не в друго, е от полза. аз писах за купешките.
Simple Smile
преди време позната ме убеждаваше да следвам съвета на ... забравих как се казваше, някаква съвременна вещица в Сибир някъде и да слагам семената в устата си, за да поемат от духа ми.
персонализиране един вид. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
не го правете с купешки семена! сериозна съм.
тя не ми повярва, но пък и не се занимаваше със земеделие, та не беше проблем.

п.с. Анастасия беше името.

# 264
Чета в нета за поливане на разсада с аспирин. Някой правил ли го е? Има ли ефект, не боледуват  лирастенията? 5мл разтвор на корен преди разсаждане ми се струва супер малко за да има какъвто и да е ефект. Аз съм доволна от поливсата с йод, но още не съм поляла домата нито неднъж тази година. Отплеснах се и забравих преди пикиране, би трячвало да то направя скоро та поне един път да успея преди засаждането на постоянно място.

# 265
По колко йод на колко литра вода слагаш?
Мисля и аз да полея така.
Свекървата полива нейните домати с мая, разтворена в 10 литра вода, но май няма голям ефект.

# 266
  • София
Моите домати са щастливи ако сколасам да ги полея. А време за нещо повече да забъркам и да ги пръскам нямам. За съжаление миналата година се разболяха. Тази ще гледам да го избегна като ги садя не на едно място, а разпръснато. Поне да не се разболеят всички и ще гледам да има повече място между тях. Ако успея мисля да напръскам поне няколко пъти със сода, но да видим дали ще ми остане време.

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 23:20 от Aila

# 267
Aila, страхотен разсад! И разсада на вуйчо ми е стартиран на 17ти февруари и изглежда по същия начин.

Уви при мен за първа година има проблем с разсада домати. Изключително бавно развитие, нищо общо с предните години. Сяла съм ги на 22 февруари. Нямам друго обяснение освен от самата почва.
Скрит текст:

В момента съм ги пикирала директно в компост. Видимо дръпнаха и даже вчера за два часа бяха навън на слънце. Но след 20 април ще пътуваме и трябваше да са готови до тогава.
Тази година определено не ми е градинарска.

Последна редакция: вт, 26 мар 2024, 14:36 от ~Биб~

# 268
Не се ли киснат за обеззаразяване на семената ? Ми аз затова го правя 😂, така прочетох първата година като започнах със семена и така правих. А също и тези, които поникнат бавно да им забързам наистина процеса, защото късно сея. Следващата година, ако пак сея ще започна с чушките и патладжаните, а доматите март. Ще спра да кисна без това тази година ме мързи и само чушки и патладжани съм киснала, а и сега дините и пъпешите, защото миналата година супер бавно поникнаха.

С Опал Зи, малко е на късмет работа с техните семена. Миналата година както вече написах в пакета Албенга имаше и семена черита. В една агроаптека ми оплюха собственика на фирмата, че бил мошеник. Те май  били създателите на краставиците Тимор, а той внасял измислени семена от чужбина и ги представял за такива. Нямал тяхното разрешение, нито патент плащал, май искали да го съдят. Не си спомням добре, миналата година ми я разказваше тая история жената. Вика всички в Пловдив го знаят какъв измамник е . Предположих, че го прави, защото им е конкуренция, но доста хора се оплакват от техните семена.
Аз Флориан повече ги харесвам повечето семена са ми техни и на Лактофол.
И при мен тази година не растат добре нещата и си мисля, че е от почвата.
И на баба ми доматите тази година не се развиват добре и са малки, особено едните, а ги е сяла средата на февруари. Миналата година по това време бяха големи и ги пикирахме в земята.

# 269
И аз имам много лош разсад тази година. ММ купи някаква почва за зеленчуци която е абсолютна глина.  Семената на ранните домати не поникнаха. Сях втори път и предполагам още не са за пикиране. Пипера също сях на два пъти защото не излезе. След още седмица самоотглеждане ще видя как са.
Разсада поливам два пъти със следният р-р на йод, 1капка на 1л. вода, преди да го разсадя на постоянно място. Заздравява корена и боледува по-малко. Маята се използва като разтежен хормон. Дръпват бързо и толкова. Чудеса няма.

Общи условия

Активация на акаунт