(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 212
  • 730
  •   1
Отговори
# 270
Аз също съм недоволна от семената на Опал Зи. Много ниска кълняемост спрямо другите и затова спрях да ги купувам. А почвата е много важна - миналата година играх тая игра с някакви случайни почви и едната явно беше заразена и като наизлязоха мушички. Затова тази година с изпитана почва.

# 271
  • София
Покрай споделеното за насадени вече домати в оранжериите и предвид прогнозата за следващите дни и аз се реших.
Днес насадих първите 6 корена Ръгби и 6 корена Меделина директно в почвата. Сглобих  им още един малък парник, в него останаха не много поникналите корени грах. Единият ред домати е между граха, ще видя дали ще се оправи, другият си е на широко Simple Smile
В четвъртък мисля да сглобя и третата оранжерия и да насадя там краставички, а навън мисля под прозорците, които вече не ми трябват да сложа няколко корена тиквички.
Скрит текст:

# 272
Нищо не кисна. Имам семена от преди 4 години, поникват си нормално.

# 273
От пащърнака се отказах окончателно след пет неуспешни опита(не пониква).
Разсада ми тази година е по-добър от всички години досега.Това което промених е,че след поникване го пренесох на село и е на доста студено.Започнах да пикирам когато имам възможност.Пипера и патладжана са в апартамента и  не ми харесват.

# 274
Оле, оле, аз пък мислех, че семената на Опал Зи са едни от най-хубавите и миналата година накупих от тях. Купих "Сърцето на Албенга", "Миляна" и "Сан Марцано". Първите два сорта харесвам много и исках да ги отгледам. По форма изглеждаха точно, както ги знам, не съм имала различни сортове в едно пликче. Но миналата година ми се разболяха доматите, не само на "Опал Зи". Тази година пак сях от тези семена. Дано няма проблем, но може би за всеки случай ще ги засадя далече от другите домати.

# 275
Почвата ми е от добър магазин. Уж хубава, но знае ли човек каква ще излезе?!
Никога повече от там, ще си ползвам тази, която си купувам от години и ще се надявам да не и влошат качеството.

Толкова обичам  божури, че тази година поръчах и още, за да има повече покрай оградата. Миналата година имах два, но на единия нещо му прегриза стъблата и така и цвят не видях, другия цъфна в бебешко розово. И сега тъкмо покараха хубаво и гледам в ужас, че пак нещо ги яде. Мравки ли са, голи охлюви ли са? Направо съм бясна.
Има ли някой идея как мога да ги спася?

# 276
  • На морето!
Мравките и божурите си съжителсват заедно без проблем, друг ще е злосторникът.

# 277
Охлювите не обичат да ядат божур, по-вероятно са гъсеници.

# 278
Обикновената златка е любител на младия божур. Прилича на Майски бръмбар, но е зелена.

# 279
В моята почва има и някакви гадинки пак. Виждам ги като се загледам, че се движат. Не знам какви са, но много трудно се забелязват. Нещо яде и чушките. 
Почвата я взех от Лидл и не ми хареса тая година. Гадинките не знам от къде са се появили от купената или градинската.
И аз правя като Айла, половината кутия само с градинска и горния слой с купена.
Във фейсбук прочетох, че не се сеело само в купена, дори и да пишело, че е за разсад 🤷.
Трябвало да се смесва с нещо. Аз не знаех, мислих си че са готови тези, които ги продават.
Имам да сея още малко цветя и се чудя да пробвам ли да я смеся с нещо, но леко ме мързи, а и като са цветя ми е леко все тая. Още семенца босилек не съм сложила бях забравила за тях.

# 280
Morkovelka99 аз си събрах почва от къртичините на улицата. Смесвам с торфения субстрат за разсади. До сега проблеми не съм имала.

# 281
Миналата година и аз смесих пръст от къртичини с купена пръст за разсади.
Тази година, както и предишни засях в купена без да я смесвам. Аз лично не намирам разлика.
Понеже вкъщи е топло, изнесох разсада на остъклен балкон в преносима оранжерия. Чувства се идеално.

# 282
Не купувам тор от Лидъл , Кауфланд и подобни . Само от аграрни магазини . Опитвала съм да сея само с тор , но не ми харесва . Винаги смесвам и семенцата си покълват без проблем . Иглолистната пръс обаче не става за разсади . Смесвам или с купена или с оборска .

# 283
Благодаря ви, че се включихте. Май най-вече подозирам гъсеници, след като казвате че охлювите не са любител на божура. Уви, нямам идея дали изобщо мога да си спася цветята.
Гладам че всичко е надупчено, нарцисите са нагризани, листата на ягодите също...

# 284
Да не би да се пръскали някаква тор из двора и там да е имало гадинки  ? Оборска ? Пръскайте с нещо . Да не да има къртици или не знам . Снимайте и отидете в аграрния магазин .

Общи условия

Активация на акаунт