(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 200
  • 730
  •   1
Отговори
# 285
С много гъсеници започва тази пролет, нагризаха цветята повече от друг път.

Събрах първа реколта за годината! Въпреки че за копривата нямам заслуги, за подправките също,  Smile (брах риган и сангвисорба) Спанакът най-после поникна, хубав, едър, покрай него пак има няколко картофчета Hands V
Скрит текст:
Магданоз също тръгна в саксийки, май ще го оставя така в тях, саксийките са красотни, като поникне истински ще го снимам, три вида трябва да са.  В оранжерията още става студено като е облачно и не съм почвала нищо друго, само някои неща за забавление. Пробвам семки от ревен за пръв път, и от кумкуат извадени от плодче. Имам още сложен разсад от семки събирани от миналогодишните домати, чушки и малко купувани семена краставици и маруля, но май им е твърде студено и тъмно и още не са се показали. За моркови май е рано, каня им се от известно време, но прогнозите за времето са за още студ и ще изчакам. Имам и няколко набодени в саксийка костилки от фурми, пробвах няколко различни марки, но засега нищо не е поникнало, а и ММ няма търпение и като види че нищо не расте рециклира саксийките, борба е да ги опазя достатъчно дълго Satisfied

Почвата я взех от Лидл и не ми хареса тая година.
Купешката почва откъдето и да я вземеш вече не е толкова добра като преди заради променен състав, вече почти няма торф. За разсад може да си се ползва нормално, но на теория се препоръчва да се смесва с вермикулит и подобни гранули, ако четеш много фейсбук там наблягат на теорията и философстването.

# 286
За моркови не е рано. До края на март се сеят. После се появяват мравките и обират семената.

# 287
И при мен са нагризани цветята, мисля че за първи път виждам изядени цветове на нарциси. Още не съм хванала гъсеница, но сигурно ги има.

# 288
Еми вече ще знам да я смесвам с нещо. Почва от къртици няма от къде да взема, но ще взимам от градината и ще добавям перлит, ако няма и пясък бях прочела, че може.
Днес пикирах домати, много малки коренчета бяха направили. Полях ги преди да почна,  а водата изобщо не се задържа в слоя купената почва😾🤦. Дано се  хванат.
Пак ги пикирах като миналата година в кутия, защото няма къде да държа толкова много кофички, ако всеки корен е отделно.
Сях и дини и пъпеши. Събота или неделя ще ги нося при нашите и там мисля да сея тикви, че станаха много кофички.
Друго кво може се сее сега ?
Грахът е поникнал, но според мен докато се развие ще стане време за доматите и ще трябва да се оскуби😒

# 289
Еми вече ще знам да я смесвам с нещо. Почва от къртици няма от къде да взема, но ще взимам от градината и ще добавям перлит, ако няма и пясък бях прочела, че може.
Днес пикирах домати, много малки коренчета бяха направили. Полях ги преди да почна,  а водата изобщо не се задържа в слоя купената почва😾🤦. Дано се  хванат.
Пак ги пикирах като миналата година в кутия, защото няма къде да държа толкова много кофички, ако всеки корен е отделно.
Сях и дини и пъпеши. Събота или неделя ще ги нося при нашите и там мисля да сея тикви, че станаха много кофички.
Друго кво може се сее сега ?
Грахът е поникнал, но според мен докато се развие ще стане време за доматите и ще трябва да се оскуби😒

Моркови, репички, магданоз, салата, броколи, някой сеят влашец,но тук трудно се намира. За това се сещам. Вчера мернах как сеят аспержи в щайги.

# 290
Моите моркови вече изникнаха, сях ги началото на март. Махнах всички тунели на репички и марули, че много жега и ще изкопят.
Мисля да слагам вече в земята тиквички и краставици -тейсти кинг, ей така за проба

# 291
Моят киселец, единият от общо два броя, се е засилил да цъфти Grinning ще го оставя да си разсее семената. Само после да не се наложи го скубя и него от цялата градина, имам си достатъчно такива нахалници.

# 292
Моят киселец, единият от общо два броя, се е засилил да цъфти Grinning ще го оставя да си разсее семената. Само после да не се наложи го скубя и него от цялата градина, имам си достатъчно такива нахалници.
У нас не се размножава сам засега, не изглежда инвазивен.

# 293
  • София
При мен си имах полянка от киселец, след като цъфна и наръци семената си навсякъде първата година. Но после пуска много сериозни корени, та повечето го махнах и съм оставила няколко корена само.
Вчера насадих в оранжерията няколко корена краставички в земята, а навън под прозорци няколко корена тиквичк За съжаление уикенда няма да ме има и чак понеделник ще видя как са.

# 294
Аз пък като сложих тарелки с домати за разсад, смесих купена пръст с тази от градината и така съм си напълнила тарелките с мравки и миризливки-бебета. Не знам ще поникнат ли изобщо доматчетата. Явно тази година миризливките ще са сериозен проблем.

# 295
Преди две-три седмици ми се мотаеше голяма пораснала миризливка. Мразя ги.

# 296
Alisa, не съм слагала оборска тор в градината. Само гранулирана и компост. Наистина не знам, но поне на божурите им сложих по една пластмасова бутилка срязана с надеждата да ги опазя.

Phloxx, точно. Никога не съм виждала така изгризани цветове на нарциси. Буквало са на дупки или самите цветни пъпки са нагризани и не могат да се развият.

Миризливки имам, защото са големи фенове на малинака. Тези пък малини колко са инвазивни, но пчеличките ги обичат, децата също.

Аз не се предавам, че ходя утре да купя нова пръст. Такава, каквата ползвах предните години и бях доволна и ще прехвърля разсада в нея. Все за 20 дни може да дръпне.

# 297
  • София
Поповите прасета вече си търсят брачен партньор!
В капаните от есента, с прясна оборска тор, няма разплод.
100:0 за поповите прасета Sad

# 298
  • София
Биб, странно за нагризаните нарциси. По принцип съдържаше нещо си, заради което всички неприятели го отбягват!

За почвите и сеенето, тъй като много се дискутираше в последните страници. Най-хубавата смес за разсади, както първоначално за засяване на семената, така и после за пикиране, е смес от чимовка (почвата в 10-см слой под естествена ливада), листовка (почвата под големи широколистви дървета), градинска, угнил оборски тор и част пясък (помодерному заместен с перлит). Знам, че ще кажете - е от къде такива почви и т.н, но това, освен че е по книга, все още има хора, които се занимават с разсади и го правят Simple Smile
https://www.bgfermer.bg/Article/4538925
Някой беше писал, че промива почвата с вряла вода, което също не е добра идея, защото се отмиват и минералите. Ако се слага почва от градината за засяване на семена (аз слагам около 20-30%), задължително трябва да се постави на висока Т за примерно час, т.е в дълбока тава във фурната, на над 100 градуса. За засяването го направих, защото беше малко. За пикиране и разсаждане - не.

# 299
Биб, според мен с компоста си пренесла ларви на Златка и сега гризкат всичко докато станат бръмбъри. Като възрастно презимуват в листа или компостта, много са полезни за него, но гризкат пъпки, млади листа и дори цветоносите на дърветата.

Общи условия

Активация на акаунт