(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 191
  • 730
  •   1
Отговори
# 225
  • Русе
Наистина ли ? Пък аз си мислех да мулчирам зеленчуците със слама. За ягодите четох , че иголистият мулч е за предпочитане, събрах си един чувал от парка в селото и свекито помислила, че е боклук и го изхвърлила. 🤣😁 И ягодите сега всяка седмица плевене .

# 226
Ягодите също са ми под найлони, вече 4та година. Нищо не ги правя, само пускам капковото и бера.
Пробвайте някъде на малко и вижте дали е вашето. Аз зарибих всички комшии на баира 😁

# 227
За да действа мулча, трябва да е поне една педя, даже повече, иначе прорастват наистина плевели през него. Ако е достатъчно дебел си действа, аз слагах от парчета кори, много дебел слой, и през няколко години допълвам. Не става навсякъде с него, но за лехи с храсти е идеално решение. За разни ситнежи като ягодите май няма по-добро решение от фолиото.

# 228
А как го запазвате тоя найлон?
Баща ми есента направи 3 реда ягоди с найлон и вече на места е скъсан и при докосване се нацепва. Сигурно и по-големи дупки е направил, защото пак си има трева при коренчета. Тръгнах да им скубя тревата, а найлона се разкъса и се отказах да ги чистя. Да не направя аз белята и да ми се мрънкалясва 😂
Есента 100% ще трябва да сменя според мен.
Някой отглежда ли на геотекстил или на такава тъкан https://anniplast.com/mulchirane/polipropilenova-takan-zeblo?fbc … nFY73lqVoHEqpw4T0
На тях май им дават повече издръжливост във времето

Докато се сетя да си публикувам коментара вие сте написали още 10 и сте обяснили всичко.

# 229
Парчета кори с чували сипахме на боровинките (имаме грамада ски храсти, по 2-3 кг бера от храстче няколко пъти през сезона)... март месец наспипахме корите, август не се виждаше от треволяци. Ама нито да ги кося, нито да ги плевя...
Ягодите, спепциално,  са на едно зелено като зебло, като чували... Щото такова бях взела цял топ с друга строителна цел, ама замина на ягодите.
Всичкия зарзават останал на черен найлон ама дебел. Чушки, домати, патладжани, краставици, абсолютно всичко. Има разлика колко микрона е, тънкия, който стандартно ползват, за нищо не става.
Всеки ден ходя на работа 40 км по тракийското поле. Всичко отглеждат с найлони и капково и реших и аз така да правя 😁
Предната година всичко беше със стъргани клони от дробилка. Доооооста клони и доооооста стърготини. Всичко баталяса с трева.
Нямам нерви да плевя никакви, така че найлоните са ми перфектни.

# 230
И около мен производителите на ягоди масово са с фолио. Жалко, че мулчът не е свършил работа, може би при мен не долитат толкова семена, не знам.

Голяма работа е тази тема, ей сега поръчах десет метра черно фолио да покрия една тревясала леха дето ме дразни от есента Grinning

Морковче, явно найлонът не е бил от подходящ материал, и е изгорял от слънцето. Градинските са с УВ защита.

# 231
Татко не вярва в отглеждането на зеленчуци по този начин. Още миналата година му казах, той ми отговори- не работи ли мотичката нищо не става. Почна да ми говори, че производителите на полето ползват яко торове и затова им се получавало отглеждането по този начин.
Аз пък попадам на много хора, които гледат като Духи.
 Явно е купил някакъв некачестрвен, че за толкова малко време се съсипа и то без жарко слънце

# 232
  • София
Духи кажи какви са ти боровинките и как ги гледаш? Аз тъкмо насадих един храст, но като четох е нета колко е капризрн не знам ще стане ли нещо и не ми се рискува още храсти да поръчам.

# 233
Взимам го без дупки и с дупчилото само на необходимите места пробивам.
Миналата година отидоха около 500м 😊
Боровинки миналата година взехме 20 храста. 4 са грамадански, по-високи от мен и по-широки от ММ.
Останалите са малко по-малки, но пак са големи много.
Засадихме ги в дупки с кисел тор и посипахме с борови кори и игли. Таз година пак ще сипвам тор за боровинки.
ММ взима в чували по 200л
Иииии с капково се поливат и толкоз. Чакам ги да цъфнат и да ги налазят пчеличките 😁

# 234
Възрастен човек е нормално да говори така. Вместо да се опитваш да го убеждаваш - купуваш найлона, инсталираш една леха, садиш я. Като види резултатите, и като сравни колко труд полага за тази леха и за другите, сам ще се убеди
.

# 235
Аз като берях домати, преди това ги сяхме. Бяхме в градина 8 декара и опъвахме наилон. Беше тънък, но си издържаше сезона. Според мен има и по дебел, но не се ли спарвa от долу през горещите дни. Вчера ни рязоха липата и остана много талаш. Пръснах около дръвчета та и на ягодите.

# 236
А от къде ги поръчахте боровинките.
Аз от където исках да взема нямат вече и пак останах без и май ще чакам есента.
Аз се чудя дали да не поръчам от това зеленото малко за проба.
От арония ми също нищо няма да стане и тези дни ще ходя нова да купя.

# 237
Турболентност, доматите според мен е добре да се засадят в реда 50 см. разстояние и от ред до ред около 80 см. . Нека и другите да кажат, разбира се.

# 238
Боровинките от един разсадник в Кричим. ММ и комшията се замъкнаха и се прибраха с един бус боровинки..
Доматите ги сях на педя миналата година, щото нямах повече място. Джунгла перфектна станаха.
80 см... Тва да не е борова гора 😁
Оф днеска ще ги фучна моите в оранжерията вече, както искат да растат.

# 239
Моите са на около 40 сантиметра, но поповите прасета решиха да направят промени в разстояние два домата пътечка пак два домата, и наистина станаха на 80. Тези четири вече имат цвят, другите са още в кофичките. Вчера сложих тести грийн, шест гнезда в парника под бутилки и още толкова в кофички.

Общи условия

Активация на акаунт