(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 147
  • 730
  •   1
Отговори
# 375
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Айде и аз с въпрос. От време на време по някоя маруля умира. Днес открих някакъв червей. След като изчистя оранжерията с какво да третирам преди да засадя доматите?
Скрит текст:

# 376
  • София
Според мен е телен червей.

# 377
И аз мисля,че е телен червей.В ямката или вадата в която садите домата сложете една щипка Коломбо.

# 378
Лори всичко е наред с разсада . Пожълтява защото го духа ветрец . Премести го някъде , по на сянка да не го пече много слънцето и на завет . Според мен е рано да се изкарва на вън . Съвсем мъничък е . Има време да се калява .

# 379
  • София
Aila, може ли снимка как изглежда разсада на аспержите. И аз искам да оптам тази година да сеем, имам семена, но не съм правила разсад, а смятам директно в градината да ги сложим. И да знам какво да очаквам да поникне, да не го изскубем за трева.
Бях пускала по-нагоре снимки. Ще потърся пак. Имай предвид, че семената са почти невидими, малки черни точици и в началото разсада е много малък. Сега като го садих навън, явно догодина пак ще се наложи да го местя, реално беше с много дълго коренче. Ако го насееш нагъсто със сигурност ще трябва да го местиш. Аз сях в кофички от кисело мляко, в три общо и във всяка имаше поникнали към 25-30 корена аспержи. Според мен ще са ми нужни около 20 корена макс в бъдеще, защото не вижда кой ще изяжда повече.
Скрит текст:

Трудно ли се отглеждат аспержите? Доколкото разбирам, трябва да се поставят на место  за няколко години? И могат ли да се изпращат по куриер или за лично предаване става въпрос?
Редактирам, прочетох, че може и до 20 години да изкарат. Имам интерес
Писах на тези, които са ми писали на ЛС, както помолих, не успявам уикенда да следя темата. Ако остане нещо, тъй като вече съм ги обещала, ще ви пиша. Ако не евентуално догодина се надявам да имам излишни коренища направо.

lorito5678751 изгоряли са от слънцето и на мен първите години ми се случваше редовно като ги изкарам навън, но ако новите листенца са ок, те ще изникнат хубав и зелени и всичко ще е наред.

# 380
Няма проблем, тъкмо ще имам време да прочета повече за отглеждането. Hug

# 381
Щом са толкова малки семената на аспержите, трябва ли да се засипват с почва при сеене или само да се насеят и да останат на повърхността?
Нямерих това упътване:
Семената се засяват на закрито за производство на разсад през Февруари, а на открито - края на Март началото на Април. Разсажда се Юни - Август. Сейте на дълбочина 1-1,5см и на разстояние 20-25см едно от друго.

# 382
  • София
Щом са толкова малки семената на аспержите, трябва ли да се засипват с почва при сеене или само да се насеят и да останат на повърхността?
Нямерих това упътване:
Семената се засяват на закрито за производство на разсад през Февруари, а на открито - края на Март началото на Април. Разсажда се Юни - Август. Сейте на дълбочина 1-1,5см и на разстояние 20-25см едно от друго.

Значи може и да се бъркам с едни други семенца и тези да не са били толкова малки. Аз ги сях март месец в кофички, отне им прилично време да поникнат. Сях както обикновено, пълня с пръст кофичката от кисело мляко, после малко торф, мокря, редя семенцата, после още малко торф, поливам пак и завивам с плик. Тези да кажем 80 корена, които поникнаха са от едно пакетче закупено семена. След това ги държах доста влажни и сега, когато садих коренчетата стигаха буквално до дъното на кофичката от кисело мляко.
В една група във фейсбук ми писаха, че са много нагъсто, сигурно е така, но и още много други неща сях и нямаше как да им отделя повече време. Отделяха се лесно след обилно поливане и засега всички изглежда навън да са се хванали. Но ще се наложи догодина да ги изкопая и да ги насадя на 60 см едно от друго и надълбоко.

# 383
Да питам и аз. Грахът ми е едва 15 см, а най-долните листа вече имат следи от минираща муха. Не очаквах толкова рано поражения! Ще му попречи ли на развитието?

# 384
Днес се престраших и засадих 20 корена домати под тунел, но не в оранжерия. Сложих им един слой агрил (от тънкия) и найлон отгоре. Сутринта преди работа ( към 7 ч.) ще отворя тунела в двата края,  без агрила. Ще видим дали ще е успешен експеримента.

# 385
До колкото съм чела за микроведа , за да има ефект , трябва и да мулчираш. Не трябва да грее слънце, когато се полива. Аз миналата година поливах с разтвор от каменно брашно с микроведа. Но не мога да дам много информация, защото  садим и от юни месец ги гледаме он лайн. С автоматично капково ги поливаме. Пращат ни реколта, а има и за хоррата които я берат.

# 386
  • София
Пиша тук, за да мога догодина, ако се чудя да го прочета Simple Smile
Заявявам отговорно, че догодина ще правя по-късно разсад. Съвсем малко домати за ранни в оранжерията. Хем и тази година опитах по-късно, но явно не достатъчно. Доматите и част от пипера са вече за садене, а навън със сигурност още не става. Примерно идеал насях по-късно и те вече са си ок, но все още са зелени и не се мъчат като другите в кофичките. Тях ги сях на 3-ти март, значи още по-късно ще е идеално да ги сея доматите за навън. Патладжаните също. Втора серия в малки кофички пипер съм садила чак на 10-ти март, те все още са ок, така че догодина средата на март пипера някъде. Първият сега го сях края на февруари.
Патладжаните четох, че навън се садят юни месец чак и те не знам как ще издържат дотогава.
Играя си само да разнасям разсада, сега от малките парничета навън го върнах в голямата оранжерия Simple Smile
Едни 40 корена домати поне ги дадох на съседка, отделила съм 50 корена за друга приятелка домати, както и 30 патладжан, надявам се скоро да си ги вземе, че само и поливането им ми отнема време.
Скрит текст:

# 387
Разсадът е разкошен, котакът и той.

Моите домати и те са готови за разсаждане. Чушките имат още къде да дръпнат, тиквички и краставици още не са покарали. Тази нощ и следващата нощ нощните температури са 2-3 градуса и спешно прибрах разсада вътре до петък, та сега всекидневната ми е като джунгла. Половината домати са за приятели, чакам с нетърпение да им ги раздам.

Оня ден непланирано посадихме 2 реда картофи за проба. Да видим ще ги бъде ли.

# 388
Здравейте, може ли някой да даде идея какво след грах може да се засади, знам за зеле. Никак не ми се иска да слагам 10 реда зеле, а да седи празно. Може би ще е към юни(края)/юли(може би към средата)?

# 389
  • София
Здравейте, може ли някой да даде идея какво след грах може да се засади, знам за зеле. Никак не ми се иска да слагам 10 реда зеле, а да седи празно. Може би ще е към юни(края)/юли(може би към средата)?
Аз миналата година след като обрах граха насадих царевица и си стана.
Картофите ми вече са поникнали навън. Миналата година ги садихме по-късно и пак си станаха.
Ужасна суша е тази година. Вчера поливах поникналият грах навън, земята се е нацепила.
Царевицата, която садих навън е плитко заровена, изсъхнала е пръстта и изобщо няма шанс да поникне.
Сложихме помпата и уикенда мисля да пробвам да я полея, та дано да поникне.

Последна редакция: ср, 10 апр 2024, 11:37 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт