(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 172
  • 730
  •   1
Отговори
# 360
Aila, може ли снимка как изглежда разсада на аспержите. И аз искам да оптам тази година да сеем, имам семена, но не съм правила разсад, а смятам директно в градината да ги сложим. И да знам какво да очаквам да поникне, да не го изскубем за трева.
В нашето семейство аспержите се харесват за гарнитура, но купуваме много рядко, защото цената им е височка.

# 361
Fortuna, какво значи "загърлят" тиквите? За първи път ще садя. По колко семки се слага в гнездо? Аз планувам по 3. Тази нощ валяло при нас и почвата е хубаво рохка. Направих им ямки и ще ги садя скоро.

# 362
Ние слагаме по повече семена - 5-6, за по-сигурно, после като поотраснат разреждаме.
Загърляне - като поникне растението и стане по около десетина сантиметра, с пръст го заравяме (става като купчинка) , така че само листенцата да останат отгоре. Това го правим, за да запазим влагата.
Между гнездата оставяме голямо разстояние, около метър, за да не си пречат мелините.

# 363
Реа, около тиквите може да се сади висок боб и царевица. В южна америка това е традиционна комбинация. Тиквите засенчват почвата да не съхне, царевицата расте нагоре, а бобът се катери по нея и подхранва почвата с корените си. Иначе около тиквите никакво по-ниско растение няма шанс, листата им правят такава плътна сянка, че и плевели не растат там.

# 364
Имам царевица за пуканки, ще пробвам. Благодаря ви!

# 365
Ползвали ли сте наносяра за градините, на кой производител  и доволни ли сте?
Аз традиционно садя тикви до картофите. Картофите са ми ранни и така използвам мястото за две култури. Картофите са ми поникнали и прекопани. Днес мм ще сложи тиквите, така до зариването на картофите те ще са поникнали. Също става с картофи и цвекло. Едно време баба ми садеше картофи и цвекло заедно, а до тях фасул тиква и царевица. Много добре си спомням как тиквата се разпространяваше из цялата градина.

# 366
Тиквите хубаво пускат листа, големи и по много, ама моите треволяци и тях завземат. А и освен листа и цвят, тикви няма.
Затова не садя вече тикви.

# 367
Трудно ли се отглеждат аспержите? Доколкото разбирам, трябва да се поставят на место  за няколко години? И могат ли да се изпращат по куриер или за лично предаване става въпрос?
Редактирам, прочетох, че може и до 20 години да изкарат. Имам интерес

# 368
  • София
🤗Здравейте момичета...
Влизам директно с въпросче.
Взех си вчера ит бриколаж една малинка... Плокче и стърчи клонка... Копая дупка отварям пликчето и витре... Трици и клонката, не видях коренчета, само пръчка... Това нормално ли е... Сложих я де, но мога ли изобщо нещо да очаквам да стане? 😂

# 369
  • София
Bar B Q, като засадиш зеленчуците, след първото окопаване направо мулчирай. Предполагам капково ще поливаш?
Най-добрият метод за по-трайно справяне с плевелите е напролет, примерно при топло като тази година, когато са поникнали, мястото да се завие с черен, плътен полиетилен, или платнища някакви. Хубаво е да стои поне два месеца.

Angel_, малини, дръвчета и т.н е най-добре да се засаждат наесен или много рано напролет. То това не пречи и аз вчера да бучна осем корена в четири гнезда Wink Но ги извадих от комшията, с почва. Така че засаждай и редовно поливане, ще се хване!
Скрит текст:
Тази вдясно е от новите, полята и мулчирана, е свежарка.

Другите са ми двегодишни, надявам се този сезон да хапваме повече. Всички са ремотантни, Херитидж и Люлин.

Последна редакция: нд, 07 апр 2024, 13:36 от sofyia

# 370
  • София
Аз я сложих(, сложих й оборска тор, мулчирах я със заглили глечки и окосена трева, полях я хубаво) , ама сега чета чета, все за някакъв вид корен говорят. Да, пише основно есен, но чат пат пише, че и пролет може... Но за чиста, суха, малка клечка без корен, нищо не намирам...
https://mr-bricolage.bg/bricolage-spa/bg/bgn/razsad-malina/p/946149
Ей такова си взех...

Оставих малко да стърчи, така ли трябва?

Последна редакция: нд, 07 апр 2024, 13:38 от Angel_Dust

# 371
Ако си измъкна ягодки с цвят ще ми се прихванат ли? В една горичка си намерих и мисля да си взема 🤭

# 372
  • Русе
Имам нужда от съвет,ако мога да спася салатите и черито. Листата са побелели от слънцето какво да правя? И краставичките малко имат.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
.

# 373
  • София
Айла, на рукола , кориандър и копър кълцам в основата цветоноса, като внимавам да оставя поне 1 колтук. И ако има кой така да ги кълца, няма нужда от ново засяване, което при руколата и копъра вече е почти невъзможно заради мравките.

# 374
Нищо им няма на растенията. Засенчете им малко или ги преместете да не са на слънце в часовете, когато най-силно пече слънцето.

Общи условия

Активация на акаунт