(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 180
  • 730
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Подарявам разсад за Аспержи. Но ще трябва поне година, две да почакате докато почнете да хапвате Аспержи еврнтуално:) . Ако някой иска да ми пише на ЛС. Би трябвало да има към 40-60 коренчета.
.. Сутрина мъжът ми наръси тревата, заради многото мъх...
Виждам, че сте получили информация за зеленият камък, но друг начин за борба с мъха е ползването на аератор. Може да видите електрически такива, не са много скъпи, или да ползвате от познат, като така няма да се притеснявате за кучетата.
Да дам бърз отчет. Насадих аспержите, оказа се че догодина сигурно ще трябва да ги местя, така че може би ще ги сгъстя, тъй като на двата реда събрах 30 корена, но това беше само от едната кофичка разсада, а имам още два.
Днес насадих още 9 корена домати и бях изумена от разликата между тях и насадените преди 10 дни домати.
Полях с биотор всичкият разсад, отне ми време и замириса навсякъде на обор Simple Smile
Грахът цъфти, но от днес е доста повече.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 22:50 от Aila

# 346
На какво имат вкус аспержите ?

# 347
На какво имат вкус аспержите ?
На лигава трева 😊

# 348
  • София
Не се сещам как да го опиша, а и то зависи как ги хапваш. Може да са задушени, печени или мариновани, варени или запечени на тиган.
На мен лично ми харесват почти винаги, макар да съм попаднала на стари или застърчали и да не съм била доволна.
Копирам инфо от нета  по-долу, моите усещания са малко по-различни, но може би се влияят предимно от начина, по който са сготвени. Водят се здравословни и имат много нисък гликемичен индекс.
Скрит текст:

Какъв е вкусът?

Аспержите имат вкус на уникална комбинация от вкусове.

Има горчивината и хрупкавостта, които понякога се свързват с броколите, но също така има известна прилика със зеления фасул във вкусовия си профил; аспержите също са малко сладки.

Аспержите имат интересен вкус, защото могат да изведат горчиви или по-сладки нюанси, когато се консумират.

Текстурата също е уникална.

Суровите аспержи могат да бъдат хрупкави или крехки, в зависимост от размера и дебелината на стъблата, които ядете.

След готвене става меко, но в същото време има землист вкус с хрупкава коричка.

Ако се запържат набързо с олио и чесън, докато омекнат и станат хрупкави, това ястие става деликатес

# 349
Бляк 🤭😆. С право значи толкова години съм ги избягвала. Нещо не ме привличаха да ги опитам.
В момента фейсбук ми е пълен с техни снимки. Много хора са започнали да си ги отглеждат в градинките и затова ми стана интересно толкова ли са вкусни.
Миналата година май исках да купя, но си казах, че няма да успея да ги сготвя добре и се отказах. Тези в бурканите нещо не ме привличат, а в заведенията все съм ги виждала с нещо, което не ям и така и не съм ги пробвала.
Може да купя за проба някой път и да ги направя на фурна с бекон.

Последна редакция: сб, 06 апр 2024, 23:37 от Morkovelka99

# 350
Не е нещо без което не мога да оцелея. Ама ако ми ги сервират ги ям.
Предпочитам ги пред брюкселско зеле, ама не и пред броколи, примерно.

# 351
Някъде четох, че преди 9.9.44г България е била голям производител на аспержи. После комунистическата власт е решила, че са буржоазна култура и са спрели отглеждането им.
На мен ми харесват. Оприличавам вкуса им на броколи, хрупкави и крехки.

Днес сях картофи.
Поникнали са репичките, които сях преди 8-9 дни, също и руколата.
Морковите, пащърнака, целината и копъра още не са поникнали.
Мащерката е цъфнала.
Наесен засадих 10 или 12 корена (забравих колко) целогодишни ягоди, хванали са се 8. Два корена вече са цъфнали.

# 352
  • София
Да може би тънко стъбло на броколи, не розичката най-много се доближава като текстура и вкус до аспержите. Иначе и аз обичам повече броколи, но опита ми да ги гледам беше пълен провал. Затова сега ще опитам с аспержи. Да видим имам ли буржоазно сляпо купе което също ги харесва..
Пълен провал е и поредният ми опит с репичките. Днес ги изскубах, бяха станали по над 60 см високи вече и цъфтяха. От цял пакет имах само две тепички, които ставаха за ядене. Руколата и тя примина и почва да цъфти за съжаление. Ще я скубя и нея утре и на нейното място и на мястото на репичките мисля да насадя малко люти чушки в оранжерията.
Магданоза расте като побъркан, вече два пъти го подстригвам, но моркови сигурно пак няма да имам, защото хем са нагъсто отново, хем котките обожават да спят върху тях Simple Smile
Засега само спанака и салатките се държат, дано не цъфнат и те скоро.
Граха и картофите  навън са поникнали, надявам се най-накрая тези дни да завали, за да не се налага да ги поливам още от сега.

Последна редакция: нд, 07 апр 2024, 00:08 от Aila

# 353
Да, точно като тънкото стъбло на броколи е вкуса на аспержите за мен. Аз и броколи обичам. Не съм пробвала да сея.

Моите репички са от Лидл, два сорта. Миналата година бяха пак от Лидл и бяха хубави.
Обрах част от спанака, сготвих супа. Доволна съм.

Трябваше днес да пикирам домати, но бях много уморена и не успях.

# 354
Броколите при мен се развиват много добре. Купувам си разсад, засаждам ги на място на което няма да пречат и до февруари спокойно се берат малки розички. Признавам си аспержи не съм опитвала. Естета в парника не се отказва, аз засаждам той разрежда, да видим докога. Двата реда грах ( дело на мъжа ми) си растат и морковите около тях. Смятам, че са крайно недостатъчни, но каквото има това ще се яде.  Марули и репички поникнаха. Утре ( всъщност вече днес) ще сложа цвекло и ако успеем да изчистим мястото и още 5 кг картофи.

# 355
Аз броколи не обичам, а това брюкселско зеле да не го видя. Чак се чудя как го обичат и ядат хората това вонливо нещо. Значи и тези аспержи няма да са ми по вкуса.
Забравих семенца мащерка да си купя, добре че ми напомнихте, че имам много малко.
Аз мисля семена броколи за есента да ги пазя със зелето и карфиола.
Някой, ако знае качествени семена за карфиол да ми каже. Миналата година взех на Опал Зи, те станаха високи храсти и само листа, нищо не върза. Татко само ме бъзикаше и ми викаше, какви са тези палмички, които си ми донесла.
За пащърнак късно ли е вече,  ако сложа края на другата седмица семенца за разсад? Тогава мисля и цвекло да сложа.

# 356
За златката.....гадината ми яде едно малко ябълково дръвче. Трябва да го махна и да я намеря тази гадина и да й отнема живота Joy

Имам питане. Днес ще садя тикви. Около тях мога ли нещо друго да засадя?

# 357
Тиквите пускат дълги мелини и не може да се обработва почвата край тях. Ние нищо не сеем край тях. Като поникнат, трябва хубаво да се загърлят.
Пащърнак сея директно, без разсад. Сея заедно с морковите  последната десетдневка на март.
Моята мащерка е готово растение, което купих от Лидл. Не ми се получи миналата година да гледам от семена.

# 358
  • Бургас
Чета ви, но аз съм много начинаеща да споделя нещо и затова да питам за съвет. Купих микроорганизми на Микроведа. Някой ако има опит може ли да сподели. Моето място беше поляна с трева и много троскот. Викнах трактор и го изора. Стоя така близо месец и нещо. След което дойде човек и го фрезова. Сега при облачно време и преди дъжд го напръсках с разтвор от тези микроорганизми. Дали да го мина с нещо или така да стои. Смятам след Гергьовден да засаждам домати и краставици. Сега не знам какво може да се засажда. Място имаме. Тикви, картофи ли.

# 359
Сега може да се сеят картофи, тикви.
Малко е късно според мен, но може да пробваш да засееш моркови, пащърнак, целина. Проблемът е, че мравките вече са излезли и може да отнесат семената.
Ако имаш хубави покарали глави лук, може да ги бучнеш за зелен (аз вчера сложих отново, като имам и от преди).

Общи условия

Активация на акаунт