(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 184
  • 730
  •   1
Отговори
# 330
И при мен е много топло и се чудя да оставя ли саксиите вече вън. Почнах и аз да ги изнасям, но е много досадно.
Тагетеса тази година от самото начало си е вън и чудесно си се разви още от началото на март
Скрит текст:
Патладжаните, които бутнах и те от миналата седмица са постоянно вън без нищо. Нищо им няма и много нови поникнаха
Скрит текст:
Вторите обаче, които сях не пониква нищо 😧
Едни газании и тях оставих вън и на тях нищо им няма
Скрит текст:
Капията нещо май не е добре по листата има петна
Скрит текст:
Тук са слоновото ухо и хисарската
Тук са слоновия крак и жълтите
Още са малки
Ягодките дано оцелеят,  от бялата не поникна нищо и ръсих остатъка от семена, горската поникна, но нещо много хилава върви. Не съм преценила и почвата и затова се и издължава
Скрит текст:
Тук имам кученца, карамфилчета и винки като те не поникнаха 😧
Скрит текст:
А това са маргаритка и рудбекии
Скрит текст:
Дини и пъпеши
Скрит текст:
Грахчето
Скрит текст:
И ние имаме цъфнали ягодки доста вече
Скрит текст:

Тези от семената
Първата ми розичка от резник
Скрит текст:
Газания чак след една година цъфна, много е красива
Скрит текст:

# 331
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми е обсъждан, но в толкова много теми...не открих отговор. Интересувам се до колко и дали зеленият камък е опасен за домашни животни, по-конкретно кучета. Сутрина мъжът ми наръси тревата, заради многото мъх. Обилно я поляхме и изглежда, че всичко се разтвори, но аз не смея сега да пусна кучетата на двора. Знаете ли дали има някакъв карантинен период ?

В малки количества не е опасен синия камък , но за препоръчване е да не ги пускате на тревата . Въпреки , че се е разтопил , задръжте кучетата .Карантинен срок - 14 дни .

Здравейте и благодаря за отговора. Понеже сте написала син камък, а аз питах за зелен камък - железен сулфат. Него ли имахте предвид ?

# 332
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми е обсъждан, но в толкова много теми...не открих отговор. Интересувам се до колко и дали зеленият камък е опасен за домашни животни, по-конкретно кучета. Сутрина мъжът ми наръси тревата, заради многото мъх. Обилно я поляхме и изглежда, че всичко се разтвори, но аз не смея сега да пусна кучетата на двора. Знаете ли дали има някакъв карантинен период ?

В малки количества не е опасен синия камък , но за препоръчване е да не ги пускате на тревата . Въпреки , че се е разтопил , задръжте кучетата .Карантинен срок - 14 дни .

Здравейте и благодаря за отговора. Понеже сте написала син камък, а аз питах за зелен камък - железен сулфат. Него ли имахте предвид ?

И за него също . Препоръчително е да се работи с ръкавици ако е силен разтвора.

# 333
Надежда, пускай си кучетата спокойно. Нищо общо няма зеления камък със синия. Зеленият дори се ползва за пречистване на вода.

# 334
Надежда, пускай си кучетата спокойно. Нищо общо няма зеления камък със синия. Зеленият дори се ползва за пречистване на вода.

Благодаря ви. Много се обърках - озеленителят също казва, че няма проблем, но на опаковката действително пише карантинен срок 14 дни...Thinking

# 335
Аз ползвам много железен сулфат, наистина няма проблем. Някъде даже четох, че се ползвал за лечение на анемия...

# 336
Аз също много го използвам. И за стайни, и за градински растения, и за тревата. Съжителстват си щастливо с каракачанката ни.

# 337
Сега се сетих и че го има като съставка в пастетите на котката, може би в някаква друга форма…

# 338
Аз мисля че разбрах какъв е вредителя, като разрових наоколо почвата и съвсем не ми хареса. Благодаря на всички, които се включиха. Приличат ми на ларви на майски бръмбар и ми се реве Cry

Нали съм пълен аматьор градинар и невежа явно съм внесла ларвите с компоста, който обикновено насипвам през пролетта. Може и да ги е имало, когато купихме имота. Миналата пролет-лято събирах едни лъскави бръмбари, които ми бяха нападнали розмарина и лавандулата и изгризваха цветовете. Доста уморих от тях, но е явно че са си снесли яйца.
Сега забелязах, някой храсти почти напълно изсъхнали, а тревата имаше участъци с дупки.

В момента в който видях стъблата на божурите напълно прегризани разрових наоколо и намерих въпросната ларва и ми светна какво се случва...

Наесен мога да обърна лехите с ягоди и да прегледам почвата. Лавандулата също не ми е проблемна да извадя и подновя с нова, но имаме доста тревна площ. С какво да пръскам? Идеи за борба с ларви на майски бръмбар приемам всякакви!!

# 339
Лъскавите бръмбари е по-вероятно да са Златки, майският е кафяв. Ларвата на майския бръмбар яде ненаситно корени, но не е вредител по листата. Златката  (бръмбарът) се храни с листа, при мен си хапват от ментата, характерно е, че правят дупки в листата. Аз не ги преследвам, защото има в достатъчно количество мента, а други вреди нямам. Понякога ядат и от зелените листа на розите, което също не ми е голям проблем, но предпочитат мента. Новоизлюпените златки се появяват по-късно, след средата на лятото, но някои от възрастните презимуват, и може да вредят напролет. Иначе ларвата на златката яде само гниеща растителна материя  и се счита за полезна в компоста, защото и тя като червеите произвежда хумус. И двете ларви (на Златка и на Майски бръмбар) не излизат на повърхността - ако някой е хрупал зеленина, това е или възрастна Златка, или са си охлюви, а може и гладни червеи, когато се отнася за крехки листа (обикновено завличат надолу листата, които се опират в земята). Като цяло рано напролет, когато няма друга зеленина наоколо, а само културни растения, щетите май са по-големи.
ПП. Освен Златка и Майски бръмбар има и други видове с подобни навици, някои са с много големи ларви, но не съм виждала на живо и не съм се интересувала за евентуални вреди.

# 340
Биб, ако изглежда така е Златка
Скрит текст:
А това е майски бръбър
Скрит текст:
Аз нямам пипер тази година. Единствено малко сиврия и кози рог. Нищо друго не излезе.

# 341
  • София
Я, значи майските бръмбъри са джиджинките, които хващахме като деца на село и ги връзвахме на конец да си играем с тях и те да летят.
Днес щях да работя от село, докато не констатирах, че не съм си взела зарядното за лаптопа и по обяд се прибрах.
Хубавото е че оранжериите не бяха излетяли, лошото е че ми беше измерило отрицателна отвън температура - 0,2, но под тунела 2-3 градуса в голямата оранжерия минимум 4. Доматите и пипера са си супер, но патладжаните бяха много нещастни. Прибрах ги в голямата оранжерия и слава богу се посъвзеха.
Вчера купих някаква голяма и с дебела стена чушка от Лидл , един брой и днес метнах семената на село в една кофичка. И нищо да не стане няма да ме е яд.
Насях накиснатите два сорта царевица на три реда общо. Уикенда планирам да садя аспержите на постоянното им място. Според вас дали ще се харесат и на сляпото куче? Че където мислех да ги садя, миналата година не ми остави почти никакъв батат, ако ще яде и аспержи ще им търся друго място.

# 342
Зеленият сорт домати излезе много несполучлив. Три пъти слагам семена и нищо не излиза 😒
Скрит текст:
Тигерелките обаче станаха големички
И другите чушлета : люти камбички, рибки,  чорбаджийски, калифорнийският пипер от Лидл и оранжево ухо( от него много малко поникна тази година, нещо се случи)
Скрит текст:
Почвата е отвратителна, почти нямат корени , мислих да ги прехвърля, но ме е страх, че няма да се прихванат и няма да ги питам.
Пикираните доматки нещо им стана. Пожълтяха, изглеждат безжизнени, слаби, някои изсъхнаха, а така им се радвах
Скрит текст:

Ние пък златки ловувахме и така ги връзвахме докато не ни беше страх от тях.

# 343

Извадих разсада в парника да се калява, време му е. Остана само да сложа тиквички и краставици.

# 344
  • Сред мелниците
Здравейте, ние също имаме куче и винаги се притеснявам, това е една от причините да не прилагам препарати. Потърсих информация за т.нар. Зелен камък.
Намерих токсикологична информация за кучета на няколко места.
Ше пейстна най-кратката.
В резюме ефектът зависи от големината на кучето.
При 20 до 60 мг/кг погълнат има леки до средно тежки ефекти.
Над 60 мг/кг остри и над 100 са с летален изход ако не се предприемат мерки.
Ако кучето е 30 кг, опасната доза е една, но ако е 5 е съвсем различна.
Доколкото разбрах вие сте приложили и после обилно поляли, така че препаратът е основно в почвата, а не по тревата , която те често пасат.
Така, че не мисля че бихте имали проблем.
Аз лично не разрешавам да се тори или пръска тревата. Поне у дома да си спестим вредните вещества. Защото, когато сме в София, ходим в парковете, а там се пръска с какво ли не.

Mild to moderate iron toxicity can occur when 20-60 mg/kg of elemental iron is ingested. Severe toxicity can occur when over 60 mg/kg elemental iron is ingested. Over 100 mg/kg elemental iron is considered fatal without prompt treatment

Общи условия

Активация на акаунт