(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 186
  • 730
  •   1
Отговори
# 315
Вчера сглобихме оранжерията и видяхме едно попово прасе . Рано излезли . Страхотна е 6/3/2 .

# 316
  • sofia
Хората вече домати садят, аз онзи ден сколасах да бучна семките 😂
Тарелки, сандъчета, под найлон в двора...ако искат да стават, че и бая стари семки наслагах.
Пресях от компоста, сложих и малко пръст и това ми беше за разсада. Нещо повечко компост сложих от обичайното, ама той си беше поомешан с малко земя.

# 317
Вчера сглобихме оранжерията и видяхме едно попово прасе . Рано излезли . Страхотна е 6/3/2 .
Магазинска стандартна ли ? Догодина ще се чудиш как да я разглобиш Simple Smile Еднократни са. Особено ако вали сняг...

# 318
  • Русе
Малко навън каляване,но по-скоро от жегата, защото в Русе е 30 градуса последните няколко дни. Изкарвам ги след като се прибера от работа и се чудя кога мога да ги оставя за постоянно навън и за през нощта
Скрит текст:
Краставиците, които ще останат на терасата
Скрит текст:
Тиквичките
Скрит текст:
И за финал горските ни ягодки , които са страшно ароматни,ако скоро пак ми попаднат ще си взема още.

# 319
Чудя се дали да не сложа отвън под найлон 15 бр. домати.
 Разсадът ( Пинк рок) е сят на 12. 02 и е пикиран в чашки на 18 март. Страхувам се, че ще застудее и агрил с найлон няма да ги спаси от измръзване. Видях, че някой писа, че е рискувал. Аз бях решила да садя на 20.04, но това топло време...ме изкушава.😃😅

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 21:13 от хихихи

# 320
Ягодите се размножават и сами. Твоите от снимката са пуснали ластунчета вече, щом връхчето намери пръст ще стане ново растение там.

# 321
  • София, Студентски град
Аз насадих 10 корена домати на открито. Малки са, но времето определено им харесва. Предвидила съм екстремно покриване при застудяване, но не ми се вярва... В следващите 14 дни дават изключително високи за месеца нощни температури. Само две седмици по-рано съм от миналата година. Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 апр 2024, 07:14 от GalPP

# 322
Дано това топло време да е на хубаво . Всичко взе да цъфти , зрее прекалено рано . Казват, че годината ще бъде суха , но ще видим .

# 323
Лорито, аз съм в Русе и съм изнесла саксиите за постоянно отвън. Но вчера се наложи да поливам с маркуча. Салатките и репичките тъкмо се показаха и се боя, че топлото ще ги спре.
Обаче бобът не ще да се покаже вече две седмици(директно в градината сях).
Грахът е 10на см, пуска първи мустачета. Пак само целината и джодженът растат като невидели. Божурът и едната роза(точно нападнатата от листни въшки) правят цветни пъпки вече.
Опасявам се, че ще купувам разсад 🤨

# 324
  • София
Аз само разнасям и преподреждам разсада.
Не му достига светлината и е прекалено блед за разбиранията ми, но нали е на кофти място в голямата оранжерия, близо до навес, самата голяма оранжерия има засенчваща мрежа и малкото парниче и то е някакво зеленикаво и сигурно има засенчване.
Вчера си играх да изкарам преди обяд, когато не е силно слънцето няколко касетки навън да видят слънце и накрая реших да изкарам навън двата малки парника и да наредя в тях всички касетки. Когато съм там, лесно мога да повдигна вратичките на парника или целият парник и да стоят на слънце, защото е голяма хамалогия да ги вкарвам и изкарвам от голямата оранжерия.
За съжаление не ги укрепих особено много парниците и сега като гледам как подухва в София, стискам палци да не са литнали и прецакали разсада, утре ще разбера.
Насадените в оранжерията в земята домати и краставици се чустват добре, както и 4-те корена тиквички навън, но то с тези температури не е изненада. Мисля че ръгбито скоро ще пуска цветонос дори, станало е и по-тъмнозелено.
От разсада имам поне 4-5 корена, които са затапени. Единият е на биволско сърце, което е очаквано, но другите два са примерно на индиго чери, което много ме изненада. Повечето вече са пуснали култуци и ще оставя един за нов връх и без това имам достатъчно разсад.
Ето едно видео на разсада навън, в голямата останаха съвсем малко неща. След като се зареди видеото, мисля че трябва да се цъкне на него за да се изпълни. Наживо не са чак толквоа жълти, тук явно заради светлината така изглеждат, но са светлозелени, не тъмнозелени както бих искала. Надявам се да се получат нещата сега като са навън и като ги отвивам и са на слънце, когато съм там. Разбира се ще действам много внимателно, защото първите години когато гледах разсада в хола после след като го насадих в оранжерията и навън буквално изгоря целият и му трябваше доста време докато новите листа изникнат и са вече нормални и тъмнозелени.
Рошавите храстчета като копър са аспержите. В блога на храна за мойте канибали прочетох как е процедирала Пепчо и мисля, когато има време директно да ги садя на постоянното им място. Не мога да реша обаче дали да са на капково, след като ще трябва да се загърлят постоянно не виждам как ще стане или на вади, макар че аз мразя и не поливам вече на вади, а доколкото разбрах те често трябва да се поливат. Още не съм решила и кое ще им е постоянното място, трябва да е в някой от двата края на градината, за да не пречи, когато фрезоваме.
Снимка на аспержите -
Скрит текст:
.
Боровинката цъфна. -
Скрит текст:

# 325
Скрит текст:
Аз само разнасям и преподреждам разсада.
Не му достига светлината и е прекалено блед за разбиранията ми, но нали е на кофти място в голямата оранжерия, близо до навес, самата голяма оранжерия има засенчваща мрежа и малкото парниче и то е някакво зеленикаво и сигурно има засенчване.
Вчера си играх да изкарам преди обяд, когато не е силно слънцето няколко касетки навън да видят слънце и накрая реших да изкарам навън двата малки парника и да наредя в тях всички касетки. Когато съм там, лесно мога да повдигна вратичките на парника или целият парник и да стоят на слънце, защото е голяма хамалогия да ги вкарвам и изкарвам от голямата оранжерия.
За съжаление не ги укрепих особено много парниците и сега като гледам как подухва в София, стискам палци да не са литнали и прецакали разсада, утре ще разбера.
Насадените в оранжерията в земята домати и краставици се чустват добре, както и 4-те корена тиквички навън, но то с тези температури не е изненада. Мисля че ръгбито скоро ще пуска цветонос дори, станало е и по-тъмнозелено.
От разсада имам поне 4-5 корена, които са затапени. Единият е на биволско сърце, което е очаквано, но другите два са примерно на индиго чери, което много ме изненада. Повечето вече са пуснали култуци и ще оставя един за нов връх и без това имам достатъчно разсад.
Ето едно видео на разсада навън, в голямата останаха съвсем малко неща. След като се зареди видеото, мисля че трябва да се цъкне на него за да се изпълни. Наживо не са чак толквоа жълти, тук явно заради светлината така изглеждат, но са светлозелени, не тъмнозелени както бих искала. Надявам се да се получат нещата сега като са навън и като ги отвивам и са на слънце, когато съм там. Разбира се ще действам много внимателно, защото първите години когато гледах разсада в хола после след като го насадих в оранжерията и навън буквално изгоря целият и му трябваше доста време докато новите листа изникнат и са вече нормални и тъмнозелени.
Рошавите храстчета като копър са аспержите. В блога на храна за мойте канибали прочетох как е процедирала Пепчо и мисля, когато има време директно да ги садя на постоянното им място. Не мога да реша обаче дали да са на капково, след като ще трябва да се загърлят постоянно не виждам как ще стане или на вади, макар че аз мразя и не поливам вече на вади, а доколкото разбрах те често трябва да се поливат. Още не съм решила и кое ще им е постоянното място, трябва да е в някой от двата края на градината, за да не пречи, когато фрезоваме.
Снимка на аспержите -
Скрит текст:
.
Боровинката цъфна. -
Скрит текст:

Какъв сорт е боровинката ? Предполагам ,че може да се захваща от резници . Майка ми беше купила , но е много мъничка . Наподобява малко на евонимус , но с по тъмни листа . Явно е друг сорт . Тази е като касиса май .

Кога се пренасят аспержите в градината . Аз гледах скоро клипче като ги сеят в щайги .
Майка ми в събота ся броколи и вече е поникнало . Не съм гледала до сега .

# 326
  • Сред мелниците
Имам две ехинацеи в градината , точно пред зеленчуковата градина.
едната пипна мана още първата година и аз понеже съм против препаратите не пръсках две години. Тя се мъчи горката , понарасне,, пусне по два цвята, побелее , изсъхне на 70 процента и есен измъчена заспива.
Миналата година купих някакъв силен препарат,  пръсках два три пъти. Съвсем различно беше, порасна и цъфтя красиво но пак имаше много побелели напрашени и изсъхнали листа.
Нямам нерви тази година да я дондуркам цяло лято.

Сега е тръгнала да покарва. Ако я изкопая и преместя дали ще пренеса и заразата с нея ? Или да напоя сега пръстта наоколо с някакъв препарат? И с кой?

# 327
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми е обсъждан, но в толкова много теми...не открих отговор. Интересувам се до колко и дали зеленият камък е опасен за домашни животни, по-конкретно кучета. Сутрина мъжът ми наръси тревата, заради многото мъх. Обилно я поляхме и изглежда, че всичко се разтвори, но аз не смея сега да пусна кучетата на двора. Знаете ли дали има някакъв карантинен период ?

# 328
Градинарки и градинари, неотдавна имаше дискусия за разни видове чесън и лук, и да ви питам: искам да си завъдя този вид, въпросът е как?
Скрит текст:
Тези топчета в цвета ли са семе, да чакам да узрее и да бера? Това нещо расте край една дива пътека, но мисля че са го садили хората които притежават терена и не ми се ще да изкоренявам цяло растение, искам да дебна семе да си събера. Чудя се дали е от типа чесън където скилидките са отгоре.

# 329
Здравейте, извинявам се ако въпросът ми е обсъждан, но в толкова много теми...не открих отговор. Интересувам се до колко и дали зеленият камък е опасен за домашни животни, по-конкретно кучета. Сутрина мъжът ми наръси тревата, заради многото мъх. Обилно я поляхме и изглежда, че всичко се разтвори, но аз не смея сега да пусна кучетата на двора. Знаете ли дали има някакъв карантинен период ?

В малки количества не е опасен синия камък , но за препоръчване е да не ги пускате на тревата . Въпреки , че се е разтопил , задръжте кучетата .Карантинен срок - 14 дни .

Общи условия

Активация на акаунт