(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 144
  • 730
  •   1
Отговори
# 390
  • София
https://www.magasini.net/news/koi-kulturi-sa-dobri-predshestvenitsi

Таблица с култури и техните добри предшественици, бобовите дават голяма свобода...
https://www.bgfermer.bg/article/8045622 и още една

# 391
Купих почва за разсад от Лидл и тази година май не хубава.
Аз съм доволна от почвата на Лидл. Изключително добре задържа влага и не се налага толкова често поливане 😊

# 392
  • София
Купих почва за разсад от Лидл и тази година май не хубава.
Аз съм доволна от почвата на Лидл. Изключително добре задържа влага и не се налага толкова често поливане 😊
Аз също писах, че за поредна година си ползвам само нея и нямам никакви забележки. Освен това не е много скъпа. Не садя само в нея обаче, тъй като дори и със слагане само отгоре на торфа с малко земя на кофичките ми отиват към 6 торби някъде.

# 393
Айла супер е разсада . Патладжана е малко големичък , ние го сеем заедно с домати , пипер и т.н . Сеем всичко началото на май всяка година . Пипера може и още да расте за това не го бързай . Ние първите домати ги сяхме края на февруари , другите към март , но са много зле . Другите са перфектни . Обикновено навън сеем , когато вече няма слана .

И само да напомня да слагате в дупките от розовия прах за попови прасета да не ги ядът .

Успех и плодородна година желая на всички .
Дръвчетата така хубаво са нацъфтели , толкова отрупани дано да се запазят да им се порадваме . Всичко е Божа работа .

# 394
  • София
Каква е тази почва от лидл може ли снимка... Само добавяте по малко към другата ли?

# 395
  • София
И само да напомня да слагате в дупките от розовия прах за попови прасета да не ги ядът .
Аз засега не слагам, имала съм броени корени от стотици домати паднали вследствие на някакъв вредител, така че към момента пропускам тази манипулация.
За съжаление мравките гледам, че яко са се активизирали и по овошките и в оранжерията.
Имам си къртица, която си я пазя, за да хапва вредители, но съм убедена и че сляпо куче имам. Все пак се надявам и по липсата на загуби, че нямам попово прасе.

За лидл не мога да намеря картинка на тофра, но е с някакъв надпис от типа на - торф за разсад.
Предполагам може и само  в него да се сади, но тъй като аз пикирам доста зеленчуци, обикновено правя следното. Семената първоначално може и само в торф да са или отдолу пълня с пръст от двора, после малко торф, семена и пак торф. После когато пикирам е по подобен начин, пръст, пикирам и накрая най-отгоре само малко торф, за да не ми се спича почвата и евентуално леко да подхрани. Ако не ме мързи и искам да пестя торфа в една голяма кофа размествам малко пръст от къртичини или от двора заедно торфа, за да имам един вид повече по-пухкава почва за отгоре.
Има много време до началото на май. Иска ми се да насадя навън част от нещата преди това, особено по-едрите. Няма да е пипера и патладжана със сигурност, но с домати мисля да рискувам. Вчера сложих единият парник в двора, където е капковото за доматите. Насадих отдолу още два корена тиквички и оставих отворена едната врата на парника. Сложила съм термометър да засече макс и мин температура. Когато не е затворен според мен ще падне доста, но поне слана не би трябвало да има, но ако е затворен прекалено много се вдига температурата и бързо изсъхва всичко. Утре или уикенда ще засека какво казва термометъра Simple Smile

# 396
Моят сладък картоф в буркан е пуснал много дълги разклонения вече.
Айла, помня, че ти имаше един такъв разсад. Става ли да нарежа разклонението на няколко части и да ги вкореня?

Тази година много рано стана разсадът от батати се чудя дали ще оцелее, ако го насадя под найлон?
Предни години чак на 1юни го садя.

# 397
Тази почва взех аз
Скрит текст:
Беше пълна с камъни, нямаше перлит в нея, стои тричава, водата не се задържа в нея, чушките ми нямат почти корени. От няколко дена се чудя дали да ги пикирам, но леко ме е страх да не ги загубя.
Миналата година купих тяхна почва за цветя и беше много хубава.
Аз и тази година забравих да направя разсад за батати. Като се сетих реших, че е станала вече късно и не се захванах.
Чушка от 06.03
Те и не растат,  тези дни ще ида да купя някакъв кристалон да ги полея

Последна редакция: ср, 10 апр 2024, 17:03 от Morkovelka99

# 398
Aila, благодаря за снимките на разсада аспержи.Flowers Cherry Blossom
Много тънички , като копър изглеждат, трудно ще ги овардя като ги нападне тревата, но ще пробвам да сложа директно в земята.

# 399
  • На морето!
Момичета, един благодарен пациент на моята майка й донесъл безколови домати. Дал й 5 кофички разсад и тя нито питала за сорт, нито как се гледат.  Донесе ми ги за вилата, понеже те нямат село и никога не са имали. Аз ще си ги занеса там, но все пак се чудя те наистина ли са безколови или просто имат нужда от по-малка подпора, не е ли рано да се садят навън и изобщо как да не ги погубя?

# 400
Rapariga, безколовиге домати наистина си остават по - ниски. Преди две години садихме от тях, действително по малки са, но ние им сложихме за всеки случай,  по едно колче, от гледна точка на стабилност, в случай на силен вятър да не се начупят.
Aila, напълни ми очите с този прекрасен Разсад.
Догодина напомняй в групата, да слагаме  семената по- късно.
Моя разсад, също много прорасна , чак се изкриви. Заложих го на 17.02  и стана много рано. Има още 3 седмици, докато се вдигнат и нощните температури и не знам дали ще го опазя.

# 401
Безколовите домати ги сееш и само ги поливаш оставаш ги да висят. Нищо не им слагаш. Стават като храсти.

# 402
Безколовите ги връзвам иначе няма минаване

# 403
  • На морето!
Охо, големички ли стават? Благодаря ви за информацията!

# 404
Безколовите домати направо на място ли сеете или правите разсад и за тях? Всъщност за ранните си правя разсад и разсаждам към края на месеца на вън. Та въпроса ми е за консервните и късни сортове?
Дъждец и моя батат много бърза тази година. Утре ще отива в градината под бутилка да му е топличко. Във вода не му е добре вече, листата започнаха да пожълтяват.
И ми се иска в темата за БИО градина да не препоръчвате химия през пет поста. Розовия прах е Коломбо, което не е безобидно. Може да убие поповото прасе, но имате ли представа какво количество остава в почвата и растенията, които консумирате? Не се опитвам да начуквам канчета, както ще скочат някой потребители, просто искам да помислите колко труд полагате и какво ядете, както и да се съобразявате със заглавието на темата.Благодаря за разбирането!

Общи условия

Активация на акаунт