“Дяволското гърло 2“ - “Есента на демона“ - нов сезон по НОВА ТВ - Тема№2

• 43 190
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Като не е пълен със скрити послания си е дори интересен. Ама много хаотичен тоя убиец. Хваща Крумови закони, после демони , после наказания от времето на Калоян. Надписи на латински , на старобългарски.. Пълен тюрлюгювеч е забъркал сценаристът.
Но самият епизод не беше лош.
Какво беше това със звънящия телефон и принцът на мухите? Изобщо не го разбрах.
Предполагам от "Повелителят на мухите"

# 586
Откакто Миа облече дънките и маратонките, сериалът стана по-приятен за гледане Grinning

# 587
Какво беше това със звънящия телефон и принцът на мухите? Изобщо не го разбрах.

мисля, си че е звънял убиеца....но не знам защо Куката не вдигна.чак толкова да е слаб психически - не е правдоподобно....

# 588
Определено серията ми хареса. До момента може би най-много от всичките 4-ри.

Вече и аз съм на мнение, че директора на библиотеката е убиеца.

Това с мухите и аз не го разбрах и не мога да го свържа с нищо.

# 589
Принцът на мухите е демон - Велзевул.

# 590
  • Бургас
Сега е време да научим повече зс мухите и техният принц!🤔

# 591
https://azcheta.com/povelitelyat-na-muhite-uilyan-golding/

повелителят на мухите е книга.

"Заглавието произхожда от името на Велзевул (от еврейското Baalzvuv בעל זבוב, тоест Повелителя на мухите), т.е. синоним на дявола. Питър Брук филмира романа през 1963, а през 1990 същото прави Хари Хук."

"Жестокостта в книгата е толкова шокираща, защото е проявена от деца. Подивяването е така изострено и свирепо пак по същата причина. Най-невинните, неопитни и уж беззащитни, се превръщат в зверове, защото няма граници, които да им попречат да проявяват жестокостта си. Дали тя е в природата на човека?"

"От „Повелителят на мухите”, Уилям Голдинг

По време на война самолет на британските ВВС евакуира група момчета. Самолетът се разбива на необитаем остров и всички възрастни, които придружават децата, загиват.

Островът е райско място. Заобиколен е от прекрасни плажове и лагуни за къпане. Дърветата във вътрешността му са отрупани с плодове. Да оцелеят не е проблем за момчетата, колкото и дълго им се наложи да живеят сами.

В началото те постъпват така, както биха постъпили в света, от който идват.

Правилата, които са усвоили от родители и учители, им помагат най-напред да си построят колиби. После ги карат да изследват острова, защото трябва да имат познания за опасностите, които ги дебнат, за да взимат „информираните решения”. Учат ги също да поддържат сигнален огън на върха на острова – най-важния знак, че искаш да се прибереш обратно. Защото долу си дивак, а горе си най-великото постижение на човека – цивилизацията.

С времето обаче момчетата избират Долу, вместо Горе, и не просто подивяват, а се „разцивилизоват”.

Разликата между подивяването и разцивилизоването е в това, че във втория случай става дума за преиграване на човешкото развитие отзад напред.

След като открива кривака, после камъка, сетне копието и т.н., първобитният човек, в чиято кожа се напъхват момчетата, посяга към раковината. Тя е онова тайнствено нещо, наречено власт, което дава единствено на онзи, който я държи в ръцете си, правото да говори, а оттам – да ръководи.

Открил властта, разцивилизованият се хваща здраво за раковината, после за копието, сетне за камъка, а накрая за кривака…

Моралната регулация на отношенията постепенно избледнява. Въпросът за властта ликвидира представите за добро и зло. И тъй като разделението е единствено по оста силен/слаб, живот/смърт, между силните предстои жестока битка, а слабите са обречени.

Уилям Голдинг озаглавява романа си “Повелителят на мухите”, защото се интересува от човешката душа. Тя, смята Голдинг, е подвластна на Мефистофел/Луцифер/Велзевул, или както си пожелаем да наричаме Мрака. Оттам избира заглавието – Дяволът е „зъл, губител, на мухите повелител” (по стиха на Гьоте от „Фауст”), защото душата, особено незрялата, не познава доброто. То й е вторично, то й е дори натрапено.

Онова, което прави човешкия род по-различен от този на мухите, е наличието на морален компас. Когато хората си изгубят компаса, е лошо, но далеч по-лошо е, когато решат, че той им е излишен.

На острова, където няма „възрастни”, момчетата си изгубват тъкмо компаса и веднага се оформя групичката на ловците. Те са най-силните и най-храбрите. Те са онези, които смятат, че убийството на първото диво прасе е равносилно на това да поемеш раковината. Изрисувани като диваци, те после ще убият две деца – Саймън, който е различен от тях, защото е мъдър; и Прасчо, който е различен от тях, защото е шишкото с очилата и винаги знае верните отговори."

тук има доста да се разсъждава......говорим за невинно дете, детство и се е стигнало до трансформация на детската невинност в...крайна жестокост.

# 592
Този епизод беше много увлекателен, дори не ми беше до форума, докато гледах Joy

Директорът на музея има много приятен глас, между другото Simple Smile

# 593
Самоцитерам се:
Скрит текст:
....
За следващ демон залагам на Велзевул. Подкарал ги е по седемте смъртни гряха.
1. Гордост – Луцифер;
2. Лакомия – Велзевул;
3. Завист – Левиафан;
4. Похот – Асмодей;
5. Алчност – Мамон;
6. Мързел – Белфегор;
7. Гняв – Сатана.
Демонът на мухите Велзевул е демон на лакомията.
До тук съм на прав път. Трябва да преспя за да ви кажа кой е следващият. Grinning

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 00:07 от Sysly

# 594
Адвокатът беше ясен, да се готви прокурорът. Сега ми е по-интересно кой демон ще лъсне на олтара? На алчността? Струва ми се, че при всяко убийство ще има определен демон.
За алчността не познах, но за последното май ще се окажа права. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B7%D0%B5%D0%B2%D1%83%D0%BB

# 595
Хареса ми епизода,като не препускат от кадър в кадър без връзка и логика между тях я доста приятно и нормално действието.
Не ми харесва,че Филип използва Язова 2 за информация,тя вярно си хлътва горката.
Мия се държа що годе нормално,как подло я изпързаля Куката.Побесня като видя воайора,явно е имало чувства във връзката им със съдийката.
Познахте за адвоката,да видим кой ще е следващия.

# 596
Зачудих се, след като убиецът, който е много advanced във всяко отношение, привика Миа в Търново, как още не е видял сметката на Куката, който всячески се опитва да я изгони оттам?

# 597
Sysly, браво. Наистина така стана! Велзевул беше този път.

Ох, ама така не исках да е Адвоката. Един актьор играеше напълно убедително и говореше напълно ясно - и те го убиха след Еп 3. Еми… Хепи не е Хепи!
В Еп 5 може и да няма нова жертва.

# 598
  • София
Къде намери Филип трупа, до църквата ли? Нали тя беше място на предателство? Може би някой е поверил съдбата си в ръцете на адвоката, а той го е предал, заради лични интереси, в комбина със съдийката...

Това с телефона ми е малко нагласено, много е знаел убиецът, че на Тороманов ще му прилошее и ще иде нататък, пък и звъни в точния момент... Наблюдава ли го отнякъде?

За Солаков всичко излезе, както се очакваше. Той беше стъпката, нужна, за да намерят колата с там каквито улики могат.

Хаха, Хепи, и аз това си казах, язък за хубавия глас!!

# 599
То по метода на изключването няма кой друг да е освен директора на музея или по -скоро аутистът. Може пък и двамата да са пострадали по някакъв драматичен начин  от престъпната групичка. Но пък няма да има изненада така…

Общи условия

Активация на акаунт