Защо източно европейците излизаме високо в класациите за нездравословни навици?

• 16 088
  • 331
  •   1
Отговори
# 105
И съгласни ли сте тогава всички, че в чужбина роботят по малко и имат по-малко стрес?
Аз не съм съгласна с това твърдение
Кукумицинка, сега прочетох линка, даден от теб. Ще коментирам държава, за която имам преки впечатления. Япония. Може да са на 40 часа на седмица, но е факт, че там е срам да си тръгнеш преди шефа. Стоят на3стина до посред нощите в офисите си. Така написана статията и просто статистика, но реалността е друга

# 106
За японците даже и в статията пише, че работят извънредно. Обективна е статията, това са статистическите данни, а не колко много или малко на Иван му се струва, че работят в чужбината

# 107
След работа Deni-meni. След работа ходят да се разхождат. В повечето случаи вечерят и излизат. Спортуват също вечер. Или много рано сутрин. Да видим колко българи излизат сутрин преди работа да тичат.

В южна Франция и в Испания хората масово пият вино и бира всеки ден на обед, вечер вино и аперитив, живеят супер дълго, а по-възрастните никога дори не са притежавали спортни обувки. Нивата на тютюнопушене също са много високи за Европа, но пък рядко фрянсетата пушат над 2-3 цигари на ден, не като балканците, арабите или китайците където ако пушиш е по кутия на ден Wink
След работа никой не се разхожда, то няма и къде като повечето места са затворени.
Ежедневното тръмбоване по пътеките носи повече проблеми спрямо ползите, статистиката ще го изкара на преден план след още няколко годинки Wink

Основното за дълъг и здрав живот са си гени, умереност в диетата и никякъв работен стрес. Лек спорт може да е бонус, ако работата е само на бюро.

# 108
Стига сте оприличавали западът с Германия. Имах близка приятелка германка, която постоянно се присмиваше на германците колко яко работят, та чак 12г изкара в активна западна емиграция, докато се прибра, заради високото качество на немското образование за дъщеря си.

Или минал, недоразбрал някой как пиели “масово” за обяд и вечеря испанците, пък и не притежавали спортни обувки за трамбовка …

Моят емигрантски опит е, че хората се напъват извънредно, само за да ги промотират. Веднъж като достигнат желано ниво, много се кротват. Не е щото някой отгоре или от обкръжението ги “стресира” да работят инзвъредно, а защото искат да се чувстват “значими”, “удоволетворени” и в час с “размера на къщата, колата и пр” на съседа. В България обаче, стресът не е вътрешно, а външно генериран, основно.

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 22:31 от ierldan

# 109
Да, на българина все нещо друго му е причината

# 110
Абе и със скъпа частна застраховка, не с NHS, пак не било цвете. То лекари няма просто. Е, Чарлз и Уилям сигурно ги лекуват  по най-добрите стандарти.
"То лекари няма просто"- това изобщо не е вярно, че няма лекари.
Лекари има, дори и системата им NHS не е толкова зле. Да, за преглед се чака. Но, там ни задължават да ходим на профилактични прегледи периодично.
А, болноците им са на светлинни години пред нашите в Бг особено като обслужване. За храната няма как да не я спомена, че има различни менюта в зависимост от това вегетарианец ли си, мюсюлманин ли си или ядеш всичко.
Никога няма да забравя какво ни "сервирха" за закуска в Майчин дом -  в ОБЩА чиния за манджа на три родилки  - три парчета около 2 см халва с по една филия хляб. Пълна отврат.
Тук няма профилактика, няма култура на хранене.
Чета тук в групата кой какво е сготвил днес - масово баници, пържени кюфтета и картофи, качамаци и подобни мазни неща.

# 111
В Англия има greasy spoon - ресторанти, където се предлага евтина и мазна храна.   Защо ли все още съществуват, ако нямат клиенти?

Иначе да, въглехидратите и мазното засищат най-добре и на най-ниска цена. Хора, които действително вършат физически труд, а не се трудят единствено във фитнеса, няма как да карат без въглехидрати.

За болниците на мен ми е без значение каква храна дават, не съм отишла там да се наслаждавам на храната. Даже не помня какво са давали, като раждах, то първите дни твърди храни не се ядяха след секциото и ми носеха сокове и пасирана супа. Пък и си имах други грижи.

# 112
Абе и със скъпа частна застраховка, не с NHS, пак не било цвете. То лекари няма просто. Е, Чарлз и Уилям сигурно ги лекуват  по най-добрите стандарти.

Лекари има, дори и системата им NHS не е толкова зле. Да, за преглед се чака. Но, там ни задължават да ходим на профилактични прегледи периодично.
А, болноците им са на светлинни години пред нашите в Бг особено като обслужване. За храната няма как да не я спомена, че има различни менюта в зависимост от това вегетарианец ли си, мюсюлманин ли си или ядеш всичко.
Никога няма да забравя какво ни "сервирха" за закуска в Майчин дом -  в ОБЩА чиния за манджа на три родилки  - три парчета около 2 см халва с по една филия хляб. Пълна отврат.

Задължават за профилактични прегледи, да. Знам, че редовните прегледи при стоматолог, например, позволяват частично поемане на разходи за лечения от касите, ако се наложи нещо по-сериозно.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 10:39 от Анонимен

# 113
Абе и със скъпа частна застраховка, не с NHS, пак не било цвете. То лекари няма просто. Е, Чарлз и Уилям сигурно ги лекуват  по най-добрите стандарти.
"То лекари няма просто"- това изобщо не е вярно, че няма лекари.
Никога няма да забравя какво ни "сервирха" за закуска в Майчин дом -  в ОБЩА чиния за манджа на три родилки  - три парчета около 2 см халва с по една филия хляб. Пълна отврат.
Тук няма профилактика, няма култура на хранене.
Чета тук в групата кой какво е сготвил днес - масово баници, пържени кюфтета и картофи, качамаци и подобни мазни неща.

За мизерните битови условия си права. Както и за храната. Но и там е според зависи - последната година от живота си баща ми лежа в доста болници, майка ми също посети немалко и съм свидетел и на много мизерно, и на доста добро и като храна, и като условия. 

П.П. Качамакът не е вредно ястие. Ако го наречеш полента даже става изискано Wink

# 114
Колко процента са горе долу здравните и пенсионните в България? По спомен не са много. На мен ми взимат 50% от заплатата и пак се налага да си доплащам каквото не покрива здравната каса. Цените на медицинските материали са почти едни и същи и за Бг и за запада. Ако не взимат високи данъци, как очаквате висококачествено обслужване.

# 115
Предпочитам ниски данъци и да си доплащам, защото иначе ще пропилеят и окрадат високите данъци, а аз пак ще си плащам.

# 116
Или минал, недоразбрал някой как пиели “масово” за обяд и вечеря испанците, пък и не притежавали спортни обувки за трамбовка …
Айде с това "недоразбрал" на някое друго място. Аз колкото обяди с вино съм изкарал с французи, вие толкова хляб не сте изяли сигурно. Даже в стола на фирмите във Франция има вино на обяд, а от магазините купуват с касите, вина, шампански, коняци. На юг всеки ден лятото - пастис, в Испания в обедните менюта на ресторантите има включена половин бутилка вино,...
Елате им в къщите да им преброите маратонките на по-възрастните, ще ми е забавно да гледам.

# 117
  • France
Lexdi ми даде огромно желание да живея в България. Това след 20 години живот в Западна Европа. Joy

# 118
  • София
Доста противоречия имаше в този пост. На мен ми стана интересно като градят кариера германците и съответно работят до 19.30, в кой момент точно започват да се наслаждават на плодовете  на кариерата, т.е. това съществуване и бачкане по 12 часа всеки ден за цял живот ли е или в един момент можеш да си тръгнеш от работа в 18 часа.
Иначе ми е чудно как работят до 19.30 часа, после се редят на задръстването по магистралите, сготвят си домашна храна, излизат на разходка, спят може би и сутринта в 5 отново, като първо излизат да спортуват. Сигурно германския ден е поне 30 часа.

# 119
Giorgio ….хляб от доста години ям с един от тях вкъщи и му познавам доста добре родата ….ведно с маратонките.

Само не разбирам защо толкова се обобщава на основа лични наблюдения. По-добре някаква южно африканска “стъкмистика”.😊

Общи условия

Активация на акаунт