Защо източно европейците излизаме високо в класациите за нездравословни навици?

• 16 079
  • 331
  •   1
Отговори
# 90
Да де, няма туристи. Примерно от съседни градове за разходка. Не само местни.

# 91
Както си четях снощи, стигнах до този откъс и се сетих за тази тема.
Цитат
Още от пръв поглед се виждаше, че семейството е бедно. Жилището им беше малко, а всекидневната, в която го поканиха да влезе, имаше нужда от свежа боя. От вестникарската изрезка Фиърби знаеше, че са на четиресет и няколко години, но в действителност изглеждаха по-възрастни — и това вътрешно го разгневи. Хората от средната класа, които водят спокоен живот, успяват да надхитрят времето, докато за бедняци като семейство Гибс това е невъзможно и то ги изхабява и ги смазва.

# 92
А самосъзнанието зависи от материалното положение. Жената, станала в 5 сутринта да реди щайги в Лидъл, няма "самосъзнание" за разходки в Родопите, биомесо и пилатес йога, тя се тревожи колко ще й е сметката за парно, ще хване ли метрото навреме да прибере децата от училище, мъкне торби покупки на промоция, виси на печката, накрая заспива като отрязана.
А жената която върти химикалка на бюро не лови ли метро, не прибира ли деца от училище, не мъкне ли торби покупки на промоция, не виси на печката и не се уморява? Satisfied У вас ти ли ги правиш тези неща?

# 93
Уморява се, ама като си седял 8-9 часа, после ти се иска да се пораздвижиш. Ако 8-9 часа не си сядал и си бил натоварен физически, ти се иска да полегнеш. Поне при мен е така.

# 94
  • France
Щях да отговоря на един дълъг коментар, но виждам, че авторката го е изтрила.

Разбира се, че има връзка между социалното ниво и физическата форма. Повече хора в свръхтегло са от групата на социално слабите. А процентът на хора в затлъстяване е по-висок в по-бедните региони. Като при жените тази връзка доходи-тегло е още по-видима.

Един обществен басейн е много скъпа придобивка и не всички общини могат да си позволят да го поддържат. Какво ти, дори и един покрит тенис на корт е твърде голям бюджет за някои малки провинциални селища.

# 95
Към бедността явно е редно да се добавят сега и други характеристики, като типични за прослойката, повече от колкото за “богатите” от типа: пушач, диванен картоф, алкохолик, и пр. Добродетели, здравословни и прочие, само за богатите 🤣. А, забравих, жената в Лидъл е и не толкова умна, колкото офисната клик виртуозка с гел маникюр, която след работа кибичи в джима.

Много може да се направи срещу обездвижването безплатно - вървене, вместо автомобил, тичане, разходка на куче. Въпросът не е с монетарно измерение, а е на образование и възпитание. Бедност и лошо образование могат да се преплитат, но не са едно и също.

# 96
Този въпрос е малко като с кокошката и яйцето. Навикът ли изгражда характер и път, или пътят прави навика.

Към бедността явно е редно да се добавят сега и други характеристики, като типични за прослойката, повече от колкото за “богатите” от типа: пушач, диванен картоф, алкохолик, и пр. Добродетели, здравословни и прочие, само за богатите 🤣. А, забравих, жената в Лидъл е и не толкова умна, колкото офисната клик виртуозка с гел маникюр, която след работа кибичи в джима.

Много може да се направи срещу обездвижването безплатно - вървене, вместо автомобил, тичане, разходка на куче. Въпросът не е с монетарно измерение, а е на образование и възпитание. Бедност и лошо образование могат да се преплитат, но не са едно и също.
Съгласна съм с иронията и заключенията. Една допълнение от мен - тя офисната виртуозка може по критерий тегло да е ненадмината. И то си е много важно това. Но не значи, че другите й навици са здравословни: спане, хигиена, слънце, тик ток, алкохол, завист, сплетни  = може тя пък ментално да не е наред - сумати хора са супер лабилни, ревящи, истерясващи, с всякакви фобии и неврози (джукондите, но не само).

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 16:02 от Linda*kiss

# 97
Защото българина не е готов и на милимунда да си развали рахата.  Той винаги е бил в позицията: Бе ти ще ми кажеш на мене...
Смях ме напушва, като чета как на запад се  живее по спокойно и имат по-малко стрес. Напротив. На запад хората работят много повече от хората в Бг. Пътуват стотици километри и сутрин и вечер. В 4 сутринта магистралите в Германия са пълни с хора отиващи на работа. Масово работят на по две работи. А тия дето са с една си нялагат парцалите и изобщо даже не им идва на ум да си тръгнат като стане 17:30. Дааа тръгват си тия, дето идват от изтока и много им знае балалайката. Тия дето градят кариера седят не ами и спят там. Плюс, че масово се доъпгрейдват извън работно време или ако имат възможност работят и от вкъщи. Работя само с германци. Единственият чужденец съм в офиса. Всички идват в 7:00 И си тръгват в 18-19 И никой от тях не мрънка и не иска да им се плащат допълнителни часове. Тайната е, че никой не го кара да идва рано и да си тръгва късно. Той работно време си има. Но го правят за да се развият. За да могат да са успешни, а от там и да бъдат по-добре в бъдещото. Българите рядко правят такива неща. В повечето случаи чуваш нещо от сорта: Да бе ще му седя да му работя на тоя.... Ама после е лесно да се гледа в чуждата западна паничка и да се вика: оооо тия там колко са богати и как спокойно си живеят. Относно храната същата работа. Спомена  се, че месото не е уау за ядене и наскачаха веднага от типа: алоууу вегито... ти ли ще ми кажеш. Българина няма навика да взима информацията и да я обработва, и да отбира от нея това, което работи най-добре персонално за него. Месото не е вредно заради самото месо, а заради това с което го пълнят. Едно е да ядеш масово месо от магазина, друго е от ферма. И да, в чужбина масово хората ядат меса от ферми. Яйца също. Прясно мляко също. Картофи... И т.н. По-скъпо е, но и по-здравословно. Българите предпочитат месото от магазина, защото нямат пари за по-скъпо, но пък имат за джуки, цици, телефони и т.н. Въпрос на приоритети. Ама За целта също трябва да има и ферми. Тук фермерите са едни от най-богатите хора. Няма ваканции в чужбина, няма сутрин няма вечер. Постоянно са в лайна.  Но се гордеят с това. Имаше наскоро протести с трактори. Само момчета и момичета на по 20 ги караха. В България колко момчета и момичета на тая възраст искат да са фермери? Друго е сложиш тунинга и да гледаш да хванеш тлъст батко.... Относно месото. Тук ядат много но не мазно месо. В България си хапват тлъстичко. Иди обяснявай колко е полезно и в какви количества и най-вече до каква възраст. Кажи на един възрастен човек в Бг че месото е ок до една възраст и после е хубаво да се понамали и гледай на какво ще бъдеш свидетел. Темата спорт не ми се отваря изобщо. Тук в най-забутаното   село има комплекс с кортове и игрище. Масово се стимулират децата да спортуват. Много ми хареса по-горе едно мнение. Чужденците през уикенда ходят на разходка, а българите ходят на мол. Абсолютно вярно е! Всички в Бг реват колко са бедни, пък като тръгнеш няма ни един празен ресторант. Чак и на опашки чакат. Като погледнеш момичетата, няма ни една не тунингована и без грим. То маркови телефони, то дрехи, то чудо. Верно се чувствам като изпаднал германец, като съм си в Бг. Аз съм като клошар пред масовката там. И една тайна относно богатите на запад. Там колкото си по богат, толкова по малко харчиш по заведения и парцали. Богатите си пращат децата с домашна храна и масово гледат да не се набиват на очи с дрехи тип Гучи чиито надпис можеш да прочетеш от самолет. Богатите на запад  в повечето случаи са доста по скромни от бедните в България. Та не е от бедност или стрес. От това че сме коне с капаци е...

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 14:15 от Lexdi

# 98
  • Пловдив
В чужбина и денят не е 24 часа, срамота в България да е толкова. GrinningGrinning

# 99
Мани, мани. Спят дори на работното място, но иначе имат време за спорт, домашна храна и разходки. А децата кога ги гледат, като ДГ е до 16.30 ч.? Последно кое е вярно?

# 100
Мани, мани. Спят дори на работното място, но иначе имат време за спорт, домашна храна и разходки. А децата кога ги гледат, като ДГ е до 16.30 ч.? Последно кое е вярно?
След работа Deni-meni. След работа ходят да се разхождат. В повечето случаи вечерят и излизат. Спортуват също вечер. Или много рано сутрин. Да видим колко българи излизат сутрин преди работа да тичат. Без значение дъжд ли е сняг ли е. Ама както вече казах. Българина не обича да си разваля рахата, а да гледа в чуждата паница и да цъка с уста защо видиш ли той не живеел по-дълго. Относно децата, масовката раждат към и след 30 и по едно. Тия с по две вече майката е много вероятно да си е вкъщи. В този случай обаче, бащата почти винаги е кариериста и германката си позволява не само да не работи, но и да не готви или чисти.

# 101
  • France
Имам чувството, че във форума се отвори червеева дупка и почнаха да излизат коментари от паралелни вселени

# 102
Аз явно в друга Германия живея. Тук немците работят и двамата, а вкъщи си стоят основно туркини и арабки.
Като се прибера в България също не познавам заети в частния сектор, които да работят малко. Виж за държавния сектор в България и Германия се спазва работното време и още как.

# 103
Значи, хем масово са кариеристи, стоят масово в офиса от 7 сутринта до 7 вечерта, хем втора работа имат масово, хем пътуват с часове до работата. Аз не познавам кариеристи, хора с амбиции да напредват вертикално в йерархията, които да поработват втора работа, която няма нищо общо с първата, почасово. И отдавна се знае, че в Европа не работят чак толкова много:
https://www.dw.com/bg/kolko-casa-trud-na-sedmica-e-razumnoto-rab … -vreme/a-65475119

# 104
Тия приказки как е "в Германия" вървяха преди падането на желязната завеса  Satisfied Сега, както се вика, "И ние пушим цигари КЕНТ и ядем бонбонки Тик-так" Smile
Тук във форума всички пътуваме, имаме в чужбина я деца, я приятели и роднини, или самите сме поживяли малко, или пък живеем и сега - не е като да не знаем как е "в Германия" Satisfied
Основното, обаче е, че няма място за обобщения - нито "в Германия", нито "на Запад", нито "в България" може лесно да се изведе общ знаменател. Имам претенциите да познавам добре не малко страни в Европа, и като се замисля, почти не мога да се сетя за държава, където битието да е еднакво за различните прослойки хора - столица/ курорти / много отдалечени райони, бедни/богати, град/село, образовани/хора на физическия труд. Имах такава представа за скандинавските страни, но след като понаблюдавах от първо лице и се сблъсках с тамошните маргинали (местни, а не чужденци), видях че и там е като навсякъде.
Та язък за многословието на съфорумката, дето толкова си прави труда да ни отвори очите Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт