Защо източно европейците излизаме високо в класациите за нездравословни навици?

• 16 360
  • 331
  •   1
Отговори
# 240
  • Paris, France
Това ми попадна случайно днес:
https://medicalaid.com/unhealthy-habits/
Критериите използвани са: наднормено тегло, физическа активност, употреба на алкохол, тютюнопушене, и полово предавани болести.

Не коментирам източника, но е интересно, че 6.5 от 10 те топ страни са от бившия източен блок. Кое е общото?

Излизаме високо в класациите по нездравословни навици поради висока индустриализация и миграция от поне 100г, висока трудова заетост на майките, разпадане на родови и семейни връзки, ниска религиозност и висок толеранс към личния избор. По някои параграфи като затлъстяване, например, САЩ ни бият. По полово предаваеми заболявания също, като и балтийските са високо в класацията заради наркотици, висока миграция и липса на родителски и семеен контрол.

Най-фрапиращото за мене е огромната разлика между продължителността на живота на жени и мъже в Източна Европа, като в някои държави е над десетилетие.

Отдавна не живея в България, но не мисля, че българите ядат много по-нездравословно от други нации наоколо.

Алкохолът не е вреден в разумни количества. Бактерии и гъби в червата ни го произвеждат ежедневно, нормално до 3г дневно, повече ако има дисбактериоза. Вредно е пиенето на много алкохол, ежедневното пиене. Не пия, та не оправдавам собствен избор.

Сложно е и е малко и до късмет. Двете ми баби са имали много тежко и мизерно детство, като са били и бежанки, а едната остава сирак на 2г. Едната живя до над 100г, другата почти до сто. Едната ми баба е ухапана от бясно куче, но спасена по чудо с ваксините на Пастьор. Две години по-рано ако се е случило не би оживяла.

Американците, както са дебели, така живеят повече от индийци и африканци.

Единственият ми нездравословен навик е пушенето на цигари. Гадно, ужасно, но не мога да ги спра. Информирана съм колко са вредни. Всъщност вреден е не тютюнът, а добавките в цигарите. Тютюн и други треви индианците пушат от хилядолетия.

Децата ми ядат непрекъснато боклуци. Същото ядат и състудентите им, та вече не църкам за да не ставам досадна. В училище им даваха огромно парче млечен шоколад между цепната на две франзела. Това съм го виждала и в скъп интернат в Швейцария, бляк. Говорих с директора - деца били и ако не им го предложели, щели да си го купят навън.

# 241
Леле, аз хем съм добре образована, хем пуша. Навремето в барчето на университета не можеше да разпознаеш лица от цигарения дим вътре. Уж висшисти. Преподавателите и те пушеха в тяхната зала, един през друг. В хранилищата в училищата всичките ни учители се събираха да пушат, не вярвам да не са били с виШо.
Чат,пат се случва да споменат в новините,че в някое у-ще е станал пожар.Силно казано. Wink Запалило се някое сервизно помещение,склад,нещо от този сорт,но бързо е овладяна ситуацията.Даже не са евакуирали учениците.Мои приятелки преподаватели  коментират,че това са все места,където се събират да пушат учителите и друг персонал.Пред училищата в Б-я,поне в София учениците пушат без притеснение и свян.Съвсем не са малко.
Цигарите са вредни и миришат гадно.Затова се чудя защо в много страни вече разрешиха употребата на марихуана?Мирише още по-силно и гадно.По-малко вредна ли е от обикновените цигари?Роднини непушачи бяха мин.год. в Сащ и Канада.Казват,традиционните пушачи почти не се срещат,защото на повечето места не е разрешено пушенето.НО,отвсякъде се носела миризма на трева.Дори в нюйоркското метро.Не разбирам,защо започна легализирането на марихуана в някои държави?Очаквам и други да ги последват.Не,че употребяващите чакат офиц.разрешение.Както стана дума по-назад в Испания мирише на трева.Същото са ми казвали и за Англия.
Nevena Virolan чувала съм за французите,че много от тях пушат.Истина ли е?

# 242
Затова се чудя защо в много страни вече разрешиха употребата на марихуана?
Пари. Приходи от данъци, стандарти и контрол на качеството на продукта и на достъпа до него.

# 243
Нямам идея какви са цените на марихуаната,но от цигарите също приходите са големи.Нали новозеландците по тези причини се отказаха от идеята за поколение без цигарен дим.Изчислили,че ще имат големи финансови загуби без цигарките.Е,няма пълно щастие.С малоумните зелени политики,по-добре направо да измислят за всички в ЕС данък въздух и да продължат с лъжата,че всичко е за добруването на бъдещите поколения.

# 244
  • Paris, France
Не разбирам,защо започна легализирането на марихуана в някои държави?Очаквам и други да ги последват.Не,че употребяващите чакат офиц.разрешение.Както стана дума по-назад в Испания мирише на трева.Същото са ми казвали и за Англия.
Nevena Virolan чувала съм за французите,че много от тях пушат.Истина ли е?

Старите французи пушат масово, но не зная точно какъв процент са пушачите. Преценям към 25-30 до 50% в някои среди сред хората на 40-60г. Сред младите е все по-голяма рядкост. Двете ми пълнолетни деца не пушат цигари, нито трева и не пият никакъв алкохол, включая на празници. Вместо шампанско си наливат Champomy (газирана ябълкова напитка за малки деца, бутилирана в бутилки като тези за шампанско). Никой от приятелите им, състудентите им или бившите ми съученици не пуши. Като пиша никой, имам предвид точно това - нито един. Виждам младежи с цигара по улиците, но е много по-голяма рядкост, отколкото в България.

Сегашните съседи на етажа са в ранните 40г и двамата пушат. Предишните също пушеха и пиеха и живяха почти до 100г. До нас има 2 старчески дома. Тези от резиденцията си пазаруват сами и доста винце слагат в количките. В квартала имаме доста испанци и португалци. Пушат по-малко и пият колкото франсетата. Арабите пият по-малко (повечето, но имаме и пияници), но пък пушат повече.

Във Франция виното и повечето видове алкохол са много, много евтини. В супермаркетите редовно има вина по 1.75-2 евра бутилката от 750мл и бутилката е стъклена, а виното хубаво. Няма повече пияндури, отколкото в Англия, където алкохолът е скъп и след някакъв час щандовете с алкохол в супермаркетите се заключват. Май северните пият повече заради климат.

Аз съм против забрани. В държави с разрешена марихуана не се пуши повече трева, отколкото в такива със  забранена. Тук редовно се стрелят и трепят банди наркотрафиканти. Казват, че ако разрешат тревата, ще стане гражданска война.

Бих искала да легализират и тежките наркотици за наркозависими. Младежи умират от инфекции, от по-силна от обичайното дрога. Поне да има по-голяма подкрепа за такива хора и семействата им.

Абее, човек и добре да живее, умира, но поне да живеем щастливи!

# 245
Излизаме високо в класациите по нездравословни навици поради висока индустриализация и миграция от поне 100г, висока трудова заетост на майките, разпадане на родови и семейни връзки, ниска религиозност и висок толеранс към личния избор.
Съгласна съм с всичко написано, (за пръв път в темата!), но горното е може би най-дестилираният отговор, който може да се даде, особено, защото мисля причините за лошите здравословни показатели, се различават (все още) по отношение на източна Европа и най-развитите западни държави.

Машинизацията на производство, урбанизацията и миграционните процеси, индивидуализмът и либерализмът като цяло, са причини за игнорирането или заменянето на вековни традиции за прехрана, придвижване и изграждането на лесни и бързи “отдушници” срещу ускорения темп на живот и стрес на запад.

Но в източна Европа, останките и приемствеността от пост военния, сравнително кратък социален експеримент, за който си споменала чрез - “висока трудова заетост на майките, разпадане на родови и семейни връзки, (основно емиграция, семейства с по едно дете и следователно малка родствена спойка) ниска религиозност (по-голяма търпимост към разводи, аборти и пр.) изключително добре описват, според мен, различните механизми, водещи до влошен здравословен статус сред населението на развитите страни от бившия соц блок и западните общества.

Не казвам, че индустриализация в източна Европа или разводи и голяма женска заетост в западните държави няма, а просто, тези процеси се случват по-рано или са били първично по-характерни, за съответните общества през миналия век. Естествено, от много десетилетия вървим към повсеместна глобализация, не изключваща и най-отдалечени кътчета на света, така че и разликите на ниво социални процеси, все повече ще се размиват за напред.

Между впрочем, спомням си в първите години след 2000, често се виждаха деца и младежи с бутилки кола и др газирани напитки и това беше нормата, сега всички са с по 1-2л флакони за вода и религиозно пият цял ден. Иначе си пият алкохол, и то с абсолютно необяснима гордост, иди обяснявай, че почти не пиеш….но моето е пример за местна народохарактеристика. Марихуаната напоследък също се усеща навсякъде. Даже сутрин рано, да им се чудиш и маеш на стамината, но са често студенти и то не задължително местни само. На мен ми е все тая, докато не карат пияни и напушени, всеки да си прави каквото иска.

Последна редакция: нд, 24 мар 2024, 00:56 от ierldan

# 246
  • Paris, France
В много държави от западна Европа разводите и абортите се узаконяват чак през 70те и 80те години. Западняците гледат на аборта по по-различен начин. За много хора в източна Европа абортите бяха форма на противозачатъчни. Май СССР беше първата държава, която ги легализира. Още в края на 1950те в България и Русия е имало повече прекъсвания на бременности, отколкото раждания!!!!!! Абортите продължават да са повече от ражданията до новото хилядолетие и малко след него в тези две държави, а вероятно и в целия соц, изключая Румъния, където Чаушеско ги беше забранил около 1967г. И в България са забранени за по 2 или 3 години на два пъти през онзи период, но предвид многото починали при домашни аборти ги разрешават отново. Това знам от работила в системата тогава.

Разводите в Италия, Испания, Ирландия са разрешени отскоро. Същото в южна Америка.

За моите деца, които даже не са религиозни, индуцираните аборти са убийство и абсолютно неприемливи. Не сме ги възпитали така, но са родени и израснали в общество с такива разбирания.

Женска заетост е имало в западна Европа, но доскоро повечето майки са работели близо до дома, на непълен работен ден, в семеен бизнес, заедно с мъжете си или са оставали у дома докато децата им пораснат. Дори и работещите са отделяли време за семейна вечеря, за Великден, Коледа, събиране с родата. Имало е повече бездетни жени и повече многодетни майки, докато в източна Европа семействата бяха с малко членове и често живееха далече от роднини. Загубила се е бързо приемствеността, последователността и взаимността.

# 247
Историята с тютюнопушенето е доста интересна. До средата на 60те, пушенето е било модерно, но първите доклади за вредата (връзката с рак на белия дроб), излизат преди това, (през 50те, почти едновременно в САЩ и ОК) и са приети с общо разпространено недоверие. Чак към средата на 60те официални становища са публикувани (в САЩ - 1964) и лекарите започнат да предупреждават за риска от пушенето. По това време около 40% от възрастното американско население са пушачи. Не знам къде го четох за пръв път наскоро, но ето друг източник, ако някой се интересува:

https://doi.org/10.1111/add.16007

Повече от 60г са минали от тогава, какво може да е обяснението да не разбираш, че е вредно? Аз почти не познавам пушачи, дори тези които са пушили някога и познавам, отдавна са се отказали.

В началото тютюневите компании и капиталът са разполагали с огромно влияние и въпреки че вътрешно са имали данни, че тютюнът и други вещества в цигарите причиняват рак и болести, информацията е била строго класифицирана. Впоследствие отговорни лица са били осъдени. https://en.wikipedia.org/wiki/Tobacco_Master_Settlement_Agreement

Не, че пушачите или близкото им обкръжение не знаят какви са рисковете, но личен избор е, все пак. Ние не сме натрапвали мнението си на колегата-пушач, не сме му набивали канчето; западноевропейците уважават правото на различна позиция, даже и вредна да е.

В моята среда да има, сума-сумарум, два пушача на кръст.

Невремето може да се е пушело повече, но пак не е задължително. Явно в някакво балонче живея, но - вишисти или не - родителите, бабите, дядовците в моето обкръжение са непушачи.
Скрит текст:
Имам един дядо на 90+ години, вишист, хранил се е умерено, никога не е пушил, но за сметка на това цял живот се е движел с по 10+, 15+ км на ден, всеки ден. Нито кръвно вдига, нито диабет или друга болест, характерна за старостта, има. И следа от деменция няма, всеки ден слуша бнр-радио и вестници чете човекът - по телефона ментално е топ фит. Дай боже и столетник може да стане.

# 248
На запад понякога вместо образование, законодателство или правоприлагане без директно да изразяват мнение или насока кое е вредно или полезно, използват практики (добре познати от маркетинга, но не толкова широко употребявани като политика) на подсъзнателно подтикване.  Nudge е концепция в социалната психология и потребителското поведение, която е свързана с дизайн на средата като начин за въздействие върху поведението и вземането на решения от група хора или индивиди. Един от най-често цитираните примери на nudge теорията е гравирането на изображение на муха върху писоарите в мъжките тоалетни на летище "Схипхол" в Амстердам, което има за цел да "подобри целта" и се избегне ненужно “разливане”.

Друг пример - ако поставиш плодове и зеленчуци на много по-видно място в столова и ги направиш дефолт избор, подобряваш шанса хората да ги предпочитат пред пълните със захар снакове и безалкохолни напитки.

# 249
  • France
Цитат
Но в източна Европа, останките и приемствеността от пост военния, сравнително кратък социален експеримент, за който си споменала чрез - “висока трудова заетост на майките, разпадане на родови и семейни връзки, (основно емиграция, семейства с по едно дете и следователно малка родствена спойка) ниска религиозност (по-голяма търпимост към разводи, аборти и пр.) изключително добре описват, според мен, различните механизми, водещи до влошен здравословен статус сред населението на развитите страни от бившия соц блок и западните общества.
Хм, сега обаче трябва да докажеш, че има корелация между тези два феномена. Защото ако аз си бия ваксина против тетанус (примерно) и на излизане от клиниката ме блъсне кола, хронологично погледнато двете действия се следват, но не са следствие едно на друго Wink

Когато говорих за методология в предишни постове точно това имах предвид.
За да се докаже нещо подобно се взимат различни държави, изследва се процента женска работна ръка, атеизъм и тн, и се наслага върху графиката с вредните навици.

Едно от единствените хубави неща, които имаме в наследство от онзи период са традиционно работещите жени. Има общества, които още не са стигнали до там.

# 250
Горното е лично мнение без каквато и да е методология 😀, или ти пак бъркаш форумни ЕЖКта с методологии? Ако мнението ти е различно и много държиш да спориш по това, търси, методологирай и доказвай:😉:

Цитат
Хм, сега обаче трябва да докажеш, че има корелация между тези два феномена. Защото ако аз си бия ваксина против тетанус (примерно) и на излизане от клиниката ме блъсне кола, хронологично погледнато двете действия се следват, но не са следствие едно на друго Wink

Когато говорих за методология в предишни постове точно това имах предвид.
За да се докаже нещо подобно се взимат различни държави, изследва се процента женска работна ръка, атеизъм и тн, и се наслага върху графиката с вредните навици.

Последна редакция: нд, 24 мар 2024, 11:47 от ierldan

# 251
  • France
Не разбирам какво искаш да кажеш. Би ли перифразирала?

# 252
  • MI
Най-малкото при жена домакиня или на непълно работно време е една идея по-вероятно семейството да яде домашно приготвена и разнообразна храна всеки ден. Доста експерти казват, че точно приемането на американския модел е довел до изоставяне до голяма степен на традиционната диета и увеличаване на процента хора с затлъстяване или наднормено тегло. Това в Италия, където проблемът е с пъти по-малък от в България... Не виждам защо трябва да казваме на черното бяло и обратно само за идеята, за спора.

# 253
  • France
Само че един бърз гугъл чек ми показва, че в САЩ за 2022 процентът жени, които работят е само 54,7. Thinking
Много по-малко от процента работещи жени през социализма

# 254

Общи условия

Активация на акаунт