https://medicalaid.com/unhealthy-habits/
Критериите използвани са: наднормено тегло, физическа активност, употреба на алкохол, тютюнопушене, и полово предавани болести.
Не коментирам източника, но е интересно, че 6.5 от 10 те топ страни са от бившия източен блок. Кое е общото?

Излизаме високо в класациите по нездравословни навици поради висока индустриализация и миграция от поне 100г, висока трудова заетост на майките, разпадане на родови и семейни връзки, ниска религиозност и висок толеранс към личния избор. По някои параграфи като затлъстяване, например, САЩ ни бият. По полово предаваеми заболявания също, като и балтийските са високо в класацията заради наркотици, висока миграция и липса на родителски и семеен контрол.
Най-фрапиращото за мене е огромната разлика между продължителността на живота на жени и мъже в Източна Европа, като в някои държави е над десетилетие.
Отдавна не живея в България, но не мисля, че българите ядат много по-нездравословно от други нации наоколо.
Алкохолът не е вреден в разумни количества. Бактерии и гъби в червата ни го произвеждат ежедневно, нормално до 3г дневно, повече ако има дисбактериоза. Вредно е пиенето на много алкохол, ежедневното пиене. Не пия, та не оправдавам собствен избор.
Сложно е и е малко и до късмет. Двете ми баби са имали много тежко и мизерно детство, като са били и бежанки, а едната остава сирак на 2г. Едната живя до над 100г, другата почти до сто. Едната ми баба е ухапана от бясно куче, но спасена по чудо с ваксините на Пастьор. Две години по-рано ако се е случило не би оживяла.
Американците, както са дебели, така живеят повече от индийци и африканци.
Единственият ми нездравословен навик е пушенето на цигари. Гадно, ужасно, но не мога да ги спра. Информирана съм колко са вредни. Всъщност вреден е не тютюнът, а добавките в цигарите. Тютюн и други треви индианците пушат от хилядолетия.
Децата ми ядат непрекъснато боклуци. Същото ядат и състудентите им, та вече не църкам за да не ставам досадна. В училище им даваха огромно парче млечен шоколад между цепната на две франзела. Това съм го виждала и в скъп интернат в Швейцария, бляк. Говорих с директора - деца били и ако не им го предложели, щели да си го купят навън.