Защо източно европейците излизаме високо в класациите за нездравословни навици?

• 16 356
  • 331
  •   1
Отговори
# 255
  • France

И в този момент за да сме точни, трябва да видим кой е правил изследването, с каква методология, върху какви източничи се е базирал и колко е сериозно.

# 256
  • MI
ОИСР ми е по-достоеерен, но което и да е по-точно няма голямо значение. САЩ са особен случай, там едно че заради дотациите зърно, царевица и т.н. наистина са с пъти по-евтини от зеленчуците, а от тук и джънка, от друга там наистина масово липсва тази култура, това отношение към храната. Достатъчно е писано по въпроса, няма смисъл да пиша просторно.

# 257
  • France
Сигурно. При мен беше наистина бърз чек, без проучване. Но като цяло в САЩ традиционно жените не работят толкова, колкото са работели и работят в бившия соц лагер.
За да се види има ли връзка между процента работещи жени и затлъстяването може да се разгледат процентите щат по щат. Сега пътувам и нямам много връзка, но би било интересно

# 258
Възприемането на "американския модел", не идва ли от икономически причини също? Една от причините жените да навлязат в работната класа е, че става почти невъзможно за семейство да се издържа от един доход.

# 259
  • France
Това е често срещана грешка да се приравнява заплатената работа и работата изобщо Wink
В цялата човешка история жените са работели, но рядко са били платени и още по-рядко са можели да разполагат с тези пари.

# 260
Е, ясно е какво имам предвид. Заплатена работа, разбира се.

# 261
  • France
Само че този модел не идва от Северна Америка.

# 262
Затова е и в кавички. Просто имаше коментар, който говореше за американския модел по-рано.

# 263
Lexdi, няма да се повтарям, нито пък ще споря. За теб е просто избор - ОК. За мен нещата са по-сложни, но назад е писано достатъчно.

То си има наука за тези неща. Не зная как се водят на български, determinants of health, но един от тях е именно социалния статус. Разбира се, че са сложни нещата. И взаимозависими.

# 264
  • MI
Американски модел на хранене основно. Ние тук направихме връзката с процента работещи жени. Със сигурност е по икономически причини основно, коментираме последствията а не дали има избор и дали всъщност е добро или лошо...
Филомвна, запали ми интереса този път! Днес и аз не знам дали ще успея да търся данни, но наистина трябва да пробваме поне да видим има ли корелация. Много добра идея!

# 265
  • France
Ще си позволя още веднъж да дам бързо намерени данни и се извинявам предварително.  Както казах, пътувам и не мога да търся подробно

Това е процента хора със затлъстяване в света по държави от Уикипедиа.

А това е процента деца със затлъстяване в Европа.

Като се има предвид, че в северните страни жените работят повече (ако не се лъжа най много в Швеция и най-малко в Турция) не виждам корелация между двете величини.
Разбира се съм отворена към градивна критика, признавам, че данните ми са бързо намерени.

# 266
На запад понякога вместо образование, законодателство или правоприлагане без директно да изразяват мнение или насока кое е вредно или полезно, използват практики (добре познати от маркетинга, но не толкова широко употребявани като политика) на подсъзнателно подтикване.

Под толерантност към личния избор (в случая да се пуши) имах предвид само примера с колегата от университета, който пуши - пълнолетен, разумен човек е и сам може да преценява за себе си. Щом е решил, че иска да пуши, ние (колегите му) не сме му се месили. Simple Smile

Иначе на национално ниво, в западните държави и експертите в областта, и законодателството заемат много категорична позиция относно кое е вредно и кое не. Германия, специално, прогресивно увеличава косвените данъци върху цигарите от 15+ години (+ други политики) и, съдейки по статистиките, борят на пушачите намалява, особено сред подрастващите, което е много, много значим резултат. Да не съм голословна, статия от надежден източник - сайта на Мин. на Здравеопазването на Бундесрепубликата.

"Делът на пушачите на възраст от 12 до 17 години е намалял значително през последните петнадесет години. Той спадна от 27,5 процента през 2001 г. на 6,1 процента през 2021 г."
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/service/begriffe-von … 20zu%20beobachten.

И аз не разбрах защо се иска методология на личното ти мнение, но найсе!

Относно другата дискусия за връзката наднормено тегло/ затлъстваване и различен тип диета (американски модел и тн), всякакви проучвания са вече провеждани от реномирани учени и университети. За хората, които се интересуват по-подробно от здравословно хранене, препоръчвам работата на Dr Layne Norton и Kevin Hall PhD. Нортон е обективен (т.е. не е привърженик на никоя крайна диета) и обяснява на достъпен език (но от научна гледна точка) темите за процесираните храни, протеина, месото, изграждане на мускулна маса чрез диета, значението на фибрите, etc. Кевин Хол е по-научен, но е всепризнат експерт и провежда най-качествените проучвания в областта на хранителната наука.

# 267
  • MI
Според мен е много по-коректно да се гледа на цялата популация процента на затлъстели и с наднормено тегло, защото там разликите са огромни. Всички тези страни които са на първо място сред децата, после изведнъж слизат много надолу като пораснат. Факт. Вероятно и а и културни причини, пухкаво дете = хубаво, но в последствие се гледа с много лошо око като пораснат ако не се "издължат". Малко абсурдно, но факт.

Добавям, може би и по-добър критерий би било продължителност за живота, специално за развитите страни. Защото може да си слаб и като просто ядеш малко, но боклуци. Разбира се, има и други фактори, но определено ми се струва по-добър критерий.

Последна редакция: нд, 24 мар 2024, 15:49 от nelи

# 268
Кевин Хол проучва точно obesity и то възможно най-методологично и квалитетно, тъй като на всеки, който се интересува по-задълбочено от хранене, диети, здравословни навици, е ясно, че научните проучвания в областта са с ограничено ниво на достоверност (т.е. рядко са контролирани, рандомизирани, освен ако не са с животински модели), най-вече са овзервационни ретро- или проспективни и обследват големи популации. Причината е, че просто не е етично една група да получава/ да се храни с нещо, което се смята за вредно, или да не получават полезни храни.

Последна редакция: нд, 24 мар 2024, 16:24 от Анонимен

# 269
  • Paris, France
Сигурно. При мен беше наистина бърз чек, без проучване. Но като цяло в САЩ традиционно жените не работят толкова, колкото са работели и работят в бившия соц лагер.
За да се види има ли връзка между процента работещи жени и затлъстяването може да се разгледат процентите щат по щат. Сега пътувам и нямам много връзка, но би било интересно

Това, че дадена майка не работи извън дома изобщо не означава, че децата и ядат качествена и здравословна храна. В САЩ има висока миграция, както вътрешна, така и външна и ранно излизане от семейния дом. Също доста деца се отглеждат от други роднини или приемни семейства. Отдавна ядат много калорична храна, богата на всякакви мазнини, въглехидрати и захар. Ако домакиня от сутринта прави мекици, чийзкейкове, кексове и торти и сервира месо с пържени картофи, то децата и няма да се хранят особено здравословно.

Високият процент полово предаваеми заболявания в САЩ показват ниска здравна култура, ако и обществото да е религиозно.

Повишеното присъствие на майка у дома не означава, само по себе си, по-качествен живот. Има и много други фактори.

А за сравнението на Швеция с Турция - в Турция храненето е въздигнато в култ. Неработещите, но и работещи туркини готвят много, с много, много захар. С развитието на транспорта, урбанизацията и заседналия живот този вид хранене дава негативно отражение. В Турция диабетиците са огромен процент и се увеличават. И мъжете и жените остаряват рано и много, много зле. То са кореми, то са плешиви тикви, то са гуши като на мисирки. И пак, и мъжете, и жените в Турция живеят по-дълго от българските. В Швеция хората спортуват повече, ядат по-малко и се движат много, а са и доста по-богати.

Общи условия

Активация на акаунт