Разделно хранене-рецепти/2/

  • 224 512
  • 302
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 903
Да, и аз така ще направя Peace

# 106
  • Мнения: 422
Ето какво изрових от сайта "Гответе с мен", идеална е за оползотворявяне на великденските яйца:

Зелен фасул с яйца

Продукти:

400 г консервиран фасул
1 яйце
2 с л масло
2-3 клончета магданоз
1/2 ч л сол
Приготвяне:

• Фасулът се отцежда.
• Яйцето се сварява, обелва се и се нарязва на дребни кубчета.
• Прибавя се към фасула.
• Сместа се полива със запърженото масло.
• Поръсва се с дребно нарязания магданоз.

# 107
  • Мнения: 422
Аз съм почитателка на салатите и картофките и ето какво изрових миналата седмица от сайта на Бон Апети:


Салата с печени чушки и пресни картофи

 
Списък на необходимите продукти:

1 кг пресни картофи
1 връзка пресен лук
1 буркан печени чушки

за винегрета:
50 мл зехтин
50 мл слънчогледово олио
2-3 с. л. балсамов оцет
2-3 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. босилек
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. гранулиран чесън
1 ч. л. сол


Начин на приготвяне:


       

1. Картофите се изпичат цели с корите в микровълнова фурна под капак за 15 минути (предварително се набождат с вилица). Ако са по-едри, щом се изпекат, се нарязват на две.
       

2. Лукът се нарязва на колелца, чушките – на ивици.
       

3. Дресингът се приготвя, като зехтинът се разбърква с олиото, двата вида оцет, гранулирания чесън, ригана, босилека и солта.
       

4. Дресингът се полива върху горещите картофи. Добавят се чушките и лукът. Отлежава 2-3 часа, като се разбърква периодично.


Салата от картофи със зелен фасул


Списък на необходимите продукти:

750 г картофи
300 г зелен фасул
8 скилидки чесън
1 кубче бульон
1 ч. л. горчица
1/2 ч. л. естрагон
8 с. л. олио
2 с. л. оцет
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус
магданоз и копър на вкус


Начин на приготвяне:


       

1. Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се слагат в тенджера под налягане. Добавят се зеленият фасул и кубчето бульон, след което се налива вода до нивото на зеленчуците.
       

2. Небелените скилидки чесън се поставят в тенджерата, варят се около 4 минути и се изваждат. Картофите и фасулът се варят до готовност, след това се отцеждат от водата.
       

3. Чесънът се обелва и се слага в дълбока купа. Добавят се олиото, оцетът, естрагонът, горчицата, солта и черният пипер и се разбиват много добре.
       

4. Салатата се залива с дресинга, поръсва се с магданоз и копър и се оставя да престои. При сервиране може да се декорира с маслини, яйца, кромид лук или печени червени чушки.


Салата от пролетни картофи с тиквички


Списък на необходимите продукти:

500 г пресни картофи
3 тиквички (500 г)

за дресинга:
2–3 с. л. олио
2 с. л. лимонов сок
1 с. л. винен оцет
1 щипка захар
2 стръка пресен чесън
1 зелена чушка
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. риган
10 стръка магданоз
1/2 ч. л. сол
2–3 стръка копър
5–6 с. л. майонеза


Начин на приготвяне:


       

1. Картофите се поставят в подходяща тенджера, посоляват се, тенджерата се захлупва и енергично се разклаща, за да се отделят люспиците. Картофите се изплакват и се поставят да се сварят в тенджера под налягане, като трябва да са покрити с вода.
       

2. В пасатор се смилат нарязаните наедро чесън и чушка, риганът, магданозът, копърът, прибавят се олиото, лимоновият сок, оцетът, захарта, червеният пипер, солта и накрая се добавя майонезата. Всичко се пасира.
       

3. Тиквичките се нарязват на кубчета, сипват се при сварените картофи и се оставят да врат 1 минута. Зеленчуците се изцеждат от водата, прехвърлят се в купа и докато са топли, се заливат с дресинга. Добре е преди консумация салатата да отлежи няколко часа в хладилник.


# 108
  • София
  • Мнения: 3 787
Салати:

Салата „Дейзи“ с пресни зеленчуци

250 г зелен боб ; 2 зелени чушки; олио; 2-3 домата; пресен лук; сол; за заливката: равни количества горчица; зехтин; лимонов сок; 2 скилидки чесън

1. Зеленият боб се почиства и се бланшира в гореща подсолена вода за няколко минути.
2. Зелените чушки се почистват от дръжките и от семките. Нарязват се първо на тънки ивици, след това – на парченца. Запържват се в сгорещено олио до получаване на златист цвят. Оставят се в хладилник заедно с бланширания боб за около 2 часа.
3. Заливката се приготвя, като се смесват равни количества горчица, зехтин и лимонов сок. По желание се добавят 2 пасирани скилидки чесън.
4. Лукът се нарязва на колелца, доматите - на едри парчета и се добавят към чушките и боба. Салатата се подправя със сол, овкусява се със заливката, разбърква се и е готова за сервиране

# 109
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястие:
Преф.вечеря Grinning

Домати “Тон”

4 по-големи домата; 1 консерва риба тон; 1 краставица; няколко черни маслини; черен пипер на вкус

1. От доматите се изрязват капачета и вътрешността се издълбава.
2. В дълбок съд се смесват нарязаната наситно краставица, издълбаната вътрешност на доматите и рибата тон. Поръсват се с черен пипер на вкус и се разбъркват добре.
3. Доматите се пълнят със сместа, затварят се с капачетата и се сервират,украсени с маслините.

Антре: чаша шампанско с препечена филийка

250 г гъби; 70 г масло; сол; вегета; черен пипер; бял пипер; лимонов сок; черен хляб; масло

1. Гъбите се сипват в тенджера с кипнала вода и се сваряват за около 5 минути. След това се отцеждат от водата и се смилат в кухненски робот до получаване на пастет.
2. Добавя се маслото и отново се пасира
3. Пастетът се овкусява със сол, вегета, черен пипер, бял пипер, лимонов сок и се разбърква добре. Сервира се с препечена филийка черен хляб, парче масло и чаша шампанско.


# 110
  • София
  • Мнения: 3 787
Супа:

Гъбена супа със сметана

300-400гр. гъби
1 морков
1 гл.лук
1-2 картофа
2 бульона
копър
1 малка  коф. заквасена сметана

Задушавам лука, добавям около 2 литра вода (ако се наложи ще добавите), гъбите (или смляни в блендер, месомелачка или ситно нарязани), моркова и картофа рендосвам на едрото ренде  и добавям подправките. Всичко ври около 40мин. , добавям сметаната и като заври свалям от котлона.

# 111
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:
Перф.вечеря Wink

Свински хапки с привкус на свежи пролетни подправки

1 1/2 кг свински бут (гърди); 3 връзки чесън; 3 връзки лук; 1 връзка копър; 1 връзка магданоз; 1 връзка джоджен; сол; червен пипер;  1 ч. ч. вино; 70 г масло

1. Свинското месо се нарязва на хапки и се поставят в голям съд с капак.
2. Лукът, чесънът и зелените подправки се нарязват и се слагат върху месото.
3. Ястието се поръсва със сол, черен и червен пипер, добавят и парченцата масло. Накрая се залива с виното и се задушава на умерена температура, докато месото остане в собствен сос.

# 112
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Пресни картофи на фурна със сметанов сос

1 кг.пресни картофи
4-5 по-големи гъби
1 кофичка заквасена сметана
3 ск.чесън
масло
червен пипер
сол

Картофите се остъргват и се измиват.Ако са по-едри,се нарязват на две по дължина.Ако са дребни,се използват цели.
Поставят се в намаслена тавичка.Посолява се,подправят се с червения пипер.Между картофите се подреждат гъбите с отстранени пънчета.В дупките се поставя по парченце масло.Върху картофите също се поставя по малко масло.
Върху зеленчуците се разпределят нарязаните на филийки скилидки чесън,налива се един пръст вода,завива се тавата с фолио и се пече в предварително загрята фурна около час.
След като са омекнали картофите,фолиото се отстранява.Ястието се полива със разредената с малко вода сметана и се запича до почервеняване.

# 113
  • София
  • Мнения: 3 787
Паста:

Орзо с гъби

Продукти:
50 г .сухи гъби
2 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязан на ситно
чаша и половина орзо
1/2 връзка магданоз

Приготвяне:
Измитите гъби се накисват в две чаши топла вода за около 30 минути, докато омекнат. След това се прецеждат и нарязват на ситно, а водата се запазва. В сгорещената мазнина се запържва лукът за 5 минути, докато получи цвят на карамел. Към сместа се добавят орзото и гъбите и всичко се залива със запазената вода. Добавят се още 2 чаши чиста вода. Бърка се непрекъснато около 20 минути, докато се сгъсти. Посипва се с нарязан на ситно магданоз.

Орзо с моркови

моркова
1 с л зехтин
1 с л масло
200 г паста орзо
300-400 мл вода или бульон
1 скилидка чесън
2 стръка зелен лук
няколко иглички розмарин


. В дълбок тиган или тенджера се загрява зехтинът и маслото.
. Скилидката чесън се накълцва и се запържва за 30 секунди до златист цвят.
. Прибавя се настъргани на едно морковите.
. Задушават се 5 минути, като се разбъркват периодично.
. Добавя се пастата орзо и готви 2 минути.
. Изсипва се водата или булонът.
. Ястието се вари на среден огън без да се покрива, докато не поеме цялото количество течност.
. При необходимост се прибавя още 50-80 мл вода (това зависи оттова каква паста предпочитате ал денте или по мека).
. Накрая се прибавя нарязан на ситно зелен лук и розмарин.
. Ястието се разбърква и се отегля от котлона

Вегетарианско орзо

275 гр макарони \орзо\
1 малък патладжан
1 глава червен лук
1 червена чушка
1 лимон (сок и кора)
185 гр черни маслини
3 с.л. босилек
олио
Сварявате макароните, изплаквате ги и ги оставяте настрани. Загрявате олиото и запържвате нарязаните на кубчета патладжан и чушка, заедно с лука. Добавяте лимонения сок и кората.
В макароните добавяте маслините, разбърквате и загрявате. Добавяте и босилека, после и останалите съставки, разбърквате и сервирате.

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 14:51 от ками

# 114
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Праз с ориз

625 г праз
70 мл олио
150 г ориз
2 с л доматено пюре
2-3 кисели краставички
смлян черен пипер
сол

. Празът, почистен, измит се нарязва на парчета около 3 см.
. Задушава се в част от мазнината, докато омекне напълно.
. Прибавя се разреденето с вода доматеното пюре и се запържва.
. Добавя се оризът и се пържи няколко минути.
. Сместа се посолява и се залива с необходимото количество гореща вода.
. Слагат се дребно нарязаните кисели краставички.
. Ястието се разбърква леко.
. Прехвърля се в огнеупорна тава.
. Запича се в предварително загрята фурна на 180 С за 20 минути.
. Поднася се охладено, поръсено със смления черен пипер.

# 115
  • Мнения: 231
ДИВЕЧ

Фазан с гъби

1 фазан,200гр.гъби,2моркова,1гл.лук,1водн.ч.бяло вино,6-7з.чер.пипер,1дафинов лист,сол,олио за пържене

Фазанът се нарязва на порционни парчета и се запържва,добавя се ситно нарязания лук и морковите на колелца,после гъбите нарязани на филийки.Налива се виното и 2 ч.ч. кипяща вода,чер.пипер,дафиновия лист,солта и се задушава на тих огън 30-40 мин.

# 116
  • Мнения: 231
Извинявам се ВИНОТО не е водна чаша,а е ВИНЕНА.

                                                         СОРИ  bouquet

# 117
  • Мнения: 903
Ето и прословутия омлет на фурна, който отдавна обещах да пусна:

Омлет със зеленчуци на фурна

3-4 яйца
3 с.л олио
карфиол
1/2 връзка зелен лук
2-3 печени или пресни пиперки
подправки по желание

Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават с олиото и водичка. Когато поомекнат малко се махат от котлона и се чака да изстинат. Прибавят се подправките и като са изстинали се слагат и яйцата. Разбъркват се добре и се изсипват в намаслена тефлонова тавичка. Пече се до зачервяване.
Този омлет не спестява време, но се избягва пърженето и става много по-лек. Много се хареса в къщи. А зеленчуците са по желание. Другият път мисля да сложа и тиквичка.
Бон Апети.

# 118
  • София
  • Мнения: 3 787
Еййй,никой тук не пуска нови рецепти Crossing Arms

Ето малко от мен и Перфектната вечеря Wink

Салати:

Салата “Винегрет”

3 сварени картофа: 2 малки глави сварено червено цвекло; 2 кисели краставички; 2 сварени моркова; 1 глава червен лук; олио и сол на вкус

1. Киселите краставички и лукът се нарязват и се слагат в купа.
2. Сварените моркови и картофи се нарязват на кубчета и се добавят в купата.
3. Зеленчуците се разбъркват и се посоляват на вкус.
4. Свареното цвекло се нарязва на кубчета и се подправя със сока от лимон
5. След това цвеклото се сипва при останалите продукти.
6. Салатата се подправя с олио (зехтин) и се разбърква

Смилянска салата

1/2 кг фасул; 1 връзка зелен лук; 1-2 скилидки чесън; 100 мл олио; магданоз; оцет и сол на вкус
1. Бобът се сварява, след това се отцежда от водата и се сипва в подходяща чиния.
2. Посолява се на вкус и се подправя с олио и оцет
3. Прибавят се нарязаният пресен лук и смлените скилидки чесън. Салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз и се оставя да престои няколко часа преди консумация.

Македонска салата

1 буркан печени чушки; 4-5 люти чушлета; 3-4 стръка пресен чесън; 1 връзка копър; 80 мл олио; сол на вкус
1. Печените чушки се обелват и се подреждат в чиния.
2. Върху тях се поръсват нарязаните наситно чесън и копър.
3. Лютите чушлета се запържват в олиото и се поставят между чушките. Салатата се оставя да престои няколко часа преди консумация

Горска салата

200 г екзотични гъби; 150 г зелени маслини (от буркан); лимонов сок; 3-4 скилидки чесън; 1 ч. л. риган; 2 вида салата; 1 връзка див чесън; 250 г чери домати; сокът от 1/2 лимон; олио; сол; пролетни цветя за украса
1. Маслините се сипват в купа заедно със соса им. Добавят се гъбите и нарязаните на половинки скилидки чесън.
2. Подправят се с лимонов сок, риган и сол на вкус и се оставят да престоят в хладилник
3. Салатите и стръковете чесън се накъсват в дълбок съд. Подправят се със сока от 1/2 лимон, олио и сол и се разбъркват добре
4. Салатата се сипва в подходящи чинии. Във всяка порция се поставят по няколко чери доматчета (малките се слагат цели, по-големите се нарязват на половини).
5. Добавя се от маринованите гъби и маслини, салатата се декорира с пролетни цветя и се сервира.

Макаронена салата

1/3 пакет макарони; 500 г гъби; 500 г заквасена сметана; 4-5 скилидки чесън; 5-6 стръка магданоз; 1 бурканче маслинена паста; олио; сол и черен пипер на вкус

1. Макароните се сваряват в подсолена вода. След това се охлаждат със студена вода, отцеждат се и се нарязват на малки парченца.
2. Чесънът и магданозът се нарязват наситно, гъбите се смилат
3. В тенджера се загрява малко олио, сипва се чесънът и се запържва за 1 минута. Прибавят се гъбите и се пържат около 10 минути, като се бъркат. Добавят магданозът и сметаната, подправя се със сол и черен пипер на вкус, разбърква се и се сваля от котлона
4. Салатата се сервира добре охладена. Порциите се оформят с метален пръстен и се декорират с маслинена паста.

Салата с кълнове

600 г моркови; 600 г краставици; 1 консерва кълнове (250 г); за дресинга: 60 мл зехтин; сокът от 1 лимон; пресен копър; сол

1. Морковите и краставиците се нарязват на колелца, след това – на жулиени. Слагат се в купа.
2. Зехтинът, сокът от лимон и нарязаният копър се смесват и се посоляват на вкус. Салатата се залива с приготвения дресинг.
3. Накрая се добавят кълновете, салатата се разбърква добре и е готова за сервиране.

# 119
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

Пикантен Рачо

12 бр. рулца от раци; 3 лимона; сладко-лют сос; олио

1. Дървени шишчета се накисват за 10 минути във вода. Рулцата се нарязват на по 3 части, лимоните – на резени.

2. На шишовете се набождат последователно рулце, лимон, рулце, т.н., като се завършва с рулце. Готовите шишове се намазват добре със сладко-лют сос, нареждат се върху покрита с хартия за печене тава и леко се поръсват с олио. Пекат се в загрята на 180-200 градуса фурна, като през 2 минути се обръщат. Трябва да се зачервят от всички страни.

Тракийска топеница

червени чушки; домати; пресен лук; пресен чесън; магданоз; сирене; олио; босилек; маслини за украса

1. Чушките, доматите, лукът и чесънът се нарязват на много ситно.
2. Зеленчуците се поръсват с наситнен магданоз
3. Добавя се натрошеното сирене и всичко се разбърква добре
4. Топеницата се полива с олио, подправя се с босилек, декорира се с маслини и се сервира.

Домати с моцарела на фурна

4 домата; 370 г сирене „Моцарела“; 1 връзка босилек; зехтин (олио)

1. Доматите се нарязват на шайби, върху всяка се слага кръгче моцарела и се поръсва с босилек
2. Доматите се подреждат в намазнена с олио тава и се пекат 10 минути при температура на фурната 180 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт