Ще имам близнаци! Тема с продължение 40

• 43 585
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 170
Според мен възрастта не е толкова определяща за боледуването, колкото времето нужно да се изгради имунитет. Имам приятелка пусна детето направо във втора група, е скъса се да боледува, защото преди това не беше срещало кой знае какви вируси. При нас /да не се хваля много де/ ама във втора група вече са много по-редки боледуванията, забелязвам го и по другите деца в групата. Но те вече са обменили вируси 😁 Лятото като бяха с нови деца в различна сборна всяка седмица група беше кошмар.
Иначе за мен ходенето на ясла/градина е изключително полезно, особено за близнаците, защото там имат възможността да се отделят от другия и да създадат различни контакти. Отделно много повече слушат госпожата и се водят по другите деца и учат повече неща. У дома дори единият да иска да се занимава, винаги другият разваля нещата, защото няма търпение и всичко заминава подяволите.

# 1 171
При нас разреждането на болестите започна в трета група. Във втора група ги хвана Скарлатина и дадохме много назад, ама много. Шест месеца плътно бяха все някоя болна.

# 1 172
Привет, момичета! С голямо вълнение се включвам в тази група с две човечета в 8г.с. Blush
Въпросът ми е кога най-рано може да се регистрира двуплодна бременност за женска консултация? Тревожи ме това, че от последния преглед до регистрацията ще минат 5 седмици без никакво наблюдение. Лекарят, които установи бременността няма свободни часове и възможност да ме види отново, а с лекарката, която ще ме следи дори не успях да се срещна, записването става по телефона с акушерката, която не съм сигурна дали разбра каква е бременността и директно си отсече заученото 12г.с. и толкоз...
Та как е било при вас и дали имам повод да се притеснявам?

# 1 173
Да, като оптимален вариант за себе си и водейки се от моите деца смятам, че е хубаво да влязат по някое време в яслата  с наборчета от съответната година.
Първа група вече отиват към 4 годишни родените в началото на годината и реално ще е важно придобиване на умения за боравене с някои вещи, да се обличат, спазване на дисциплина, лесно заучаване на базови  за възрастта знания...
Втора група на задължителните 4 години е доста късно, както споделихте опит - имунитета е по овладян и боледуванията се разреждат. Виждам деца държани до 4 годишни вкъщи как повечето нямат инстинкт бързо да се вписват сред себеподобни

# 1 174
Слънчоглед - Честито и лека бременност! В България ли се случва това? Странно.

Моите са на 1 г и 1 м, сама ги гледам през деня. Октомври бяха със сополи. Края на ноември пак сополи. От неделя едното вдигна температура. Другото е с обрив. Водихме ги на педиатър и другото цъфна с Т. Сега за разкош пак има едното сополи и уж зачервено гърло.
Това е без да ходят на ясла. И аз мечтая да са на ясла, нямаме баби да помагат. Страхувам се, че няма да ги гледат добре и че чувствителния ми мъжки скорпион ще реве за мама 24/7. Обаче, каквото сабя покаже.

# 1 175
  • Пловдив
Слънчоглед, честито! Мен АГ си ме викаше през седмица или две първите три месеца, но ме записа след 12 г.с.

# 1 176
Привет, момичета! С голямо вълнение се включвам в тази група с две човечета в 8г.с. Blush
Въпросът ми е кога най-рано може да се регистрира двуплодна бременност за женска консултация? Тревожи ме това, че от последния преглед до регистрацията ще минат 5 седмици без никакво наблюдение. Лекарят, които установи бременността няма свободни часове и възможност да ме види отново, а с лекарката, която ще ме следи дори не успях да се срещна, записването става по телефона с акушерката, която не съм сигурна дали разбра каква е бременността и директно си отсече заученото 12г.с. и толкоз...

Аз съм в Надежда и ви казаха,за да регистрираме ЖК трябва да имаш БХС и след това. Т.е. моята регистрация беше към 15 г.с.

# 1 177
Не съм съгласна за вписването и адаптацията на по-големите деца. Моите са родени януари, има само едно момиче в групата по-голямо от тях с няколко дни. Както писах, започнаха направо първа група на 3 г. и 6-7 месеца ( яслата изобщо не я броя). Адаптираха се супер лесно. Бях спокойна, че могат да се обслужват сами, не да чакат някой да ги облече или нахрани. Могат да ми разкажат всичко спокойно на края на деня. Ако имат проблем с други деца могат да ми споделят, не разчитам дали госпожата ще има желание да ми каже или не. Не са "изостанали" в развитието си, заради по-малките деца в групата.

# 1 178
Слънчоглед, честито People Baby People Baby Лека и спокойна бременност!
И мен на ЖК ме записаха в 12гс. По рано няма как. Но преди това всяка седмица се следях на частно.

# 1 179
Благодаря, момичета! Heart
Да, в България, във Варна.
Явно нещата отиват към ходене на частно...
Лятна буря, явно си си намерила читав лекар, пази си го! Simple Smile
Аз дотук в България срещам само безхаберие и пренебрежение :/

# 1 180
Навсякъде в Европа, бременност се диагностицира в 12-та г.с. Преди това се ходи на частно в България, в Западна Европа нямат тоя късмет. След 12-та г.с. имате определен брои, по каса, ехографии и изследвания. Ако бременността е рискова(не всяка бременност с близнаци е такава), се полагат допълнителни, безплатни такива. Всичко друго е платено.
Имам няколко приятелки следили двуплодна бременност във Варна. Разпитайте по градските групи на майките.

# 1 181
  • Пловдив
Слънчоглед, аз си ходих чрез допълнителното здравно осигуряване. Като ме записаха на ЖК - веднъж месечно.

# 1 182
Аз само на лекар по ЗК не бих се доверила  честно казано. Еднорози са тези /особенп във Варна/, които те преглеждат всеки месец и не те карат да плащаш. Аз бях си платила за пакет в Майчин дом и ми беше що годе спокойно. Тогава от цената се придпадаше полагаемото по ЗК, ако лекаря работи с нея. Преди 4г също не записваха за ЖК преди 12г.с,даже тогава беше баш вънлата от Ковид и май даже само в частните болници имаше. Но където и да се избере, хубаво е при най-малкото съмнение да се търси мнението на поне още един специалист.

# 1 183
Аз се следих само по ЗК и не са ми вземали никакви пари нито за изследвания, нито ехограф, а ходех всеки месец редовно. Единствено трите ФМ си ги плащах на частно.
Принципно се води, че ЗК ти покрива само 2 прегледа с ехограф, мисля че беше, но зависи на какъв лекар ще попаднеш също.

# 1 184
След 12 та седмица се записах на ЖК, не само лекарите, но и аз държах да мина първо скринига за първо тримесечие и тогава

Hope , не приемай лично моите виждания за момента относно градина и адаптация. Знам, че беше писала как се е наложило да ги отпишеш заради боледувания. Миналия месец и половина единия като направи последователно 3 отита и се наложи пункция, след толкова дълго време на антибиотици си рекох край, отписвам детската. От болницата ни предупредиха много да внимаваме да не се стигне до стоене вкъщи до лятото.

Нашите деца имат предимство, че са близнаци и това много помага при адаптация. Имам няколко примера на по 4 години отказва да ходи по нужда в градината и няма как да посещава. Други са като по-големи деца в семейството, докато се гледа по-малкото решават да не пускат малкото, вече на 4 г отказва да стои в градината вече трети месец не свиква.
Имам и позната се разкъсва да води 8г на училище, малкото на 4,5 отказва градина, угаждано му е в началото още и сега ходи да го взима още преди обяд

Извинявам се за отклонението

Общи условия

Активация на акаунт