Пролетно-великденски трепети. Немска тема(248)

• 29 765
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
  • Немция
Синьо, обикновено ползвам на DM, Multipower 12. В момента съм на Somat all in one extra, също не усещам аромат.
Ползвала съм и на Netto, Aldi през последните години.

# 676
Белла, значи варовитата вода е виновна, не таблетките(писа Калгонит, затова и аз си помислих, че от самите таблетки на тази фирма е дошъл проблема).
Има смисъл тогава да правите периодично почистване с лимонова киселина.
Продават и Reinigungstabletten, за веднъж месечно, но не знам колко са ефективни при варовити образования.
Лимоновата киселина определено е супер за тази цел. 
Бибитке много хич не съм го мислила калгонита като препарат. За калк имах в предвид. Но аз няма как да пъхна таблетки във водопровода. Имаме един филтър веднага след водомера, но и той се запушваше непрестанно по същия начин. Като викнахме фирмата за ВиК тук няколко пъти след ваканция че не пропуска вода -  човека взе че изхвърли филтъра и каза да не го слагаме повече. Нямало смисъл .

Последна редакция: ср, 05 юни 2024, 16:08 от bella-ciao

# 677
Е, какви таблетки слагате на входа на маркуча? Аз имах същия проблем с миялната, водата не тръгваше и реших направо да си купя нова, вече беше извън гаранция. Таблетките за почистване се слагат вътре, не във водопровода. В блок живеем, къде да го сложа този филтър или таблетки?

# 678
А някой има ли уред на входа на водопроводната система, като доколкото четох това е най-добрия вариант, за съжаление не съм стигнала до там все още.
В момента проучвам смяна на отоплителна система с пелети, някой има ли опит?  Цените са ужасяващи, проучвам и варианти за българска сертифицирана фирма и котел отговарящ на немските стандарти, Kaminfeger иска да прегледа всички документи преди сделката и каза, че няма проблем, но да видим до къде ще стигна.

# 679
Sephora не става ли с енергибератер и немска фирма и да си получите разни бонуси от държавата ? Пак ли излиза по-скъпо? Аз за палети не съм мислила и не мога да помогна. По-бих сложила биогаз , може би. Но и това не съм сигурна. Надявам се да не се сблъсквам скоро с проблематиката.

# 680
Аз от години ползвам таблетки на Almawin, нямат аромат.
И изплаквам преди да сложа в миялната защото ме е страх от запушване.

# 681
Sephora не става ли с енергибератер и немска фирма и да си получите разни бонуси от държавата ? Пак ли излиза по-скъпо? Аз за палети не съм мислила и не мога да помогна. По-бих сложила биогаз , може би. Но и това не съм сигурна. Надявам се да не се сблъсквам скоро с проблематиката.

Много високи цени над 40 000 Е са до този момент офертите, ен. ефективност програмите не се възстановява кой знае какво. Според новите разпоредби газ пропан бутан и нафта са на доизживяване и съответно всяка година цените при зареждане ще се увеличават, монтажа на такъв тип отопление също ще бъде забранен, термо помпа при нас не става, остава пелети.  Био газ също е алтернатива,   но предпочитаме пелетен котел.

# 682
  • Deutschland/HE
А някой има ли уред на входа на водопроводната система, като доколкото четох това е най-добрия вариант, за съжаление не съм стигнала до там все още.

Ние преди две години сложихме такава система и сме доволни. Около 3000евро излезе с поставянето.
Ние в момента се чудим за соларна система, имаме няколко оферти.

# 683
Внимавайте с офертите и производителите на солари. Аз чето карам покрай едни дълги блокчета с големи покриви в преди да изляза на шосето. Преди няколко години сложиха солари по целите покриви. Преди 3 г. май беше. И аз си мислих че добре са решили, докато преди месеци забелязах как на един панел е взело да се бели покритието отдолу - нагоре ... преди 3 седмици вече имаше няколко белещи се. Сега не съм минавала след разните му там природни ивенти да видя какво става. Ако мина ще опитам да поспра и да снимам . Та искам да кажа проверявайте си добре офертите.
Sephora за теб се замислих дали да не проверите производителя на иснталацията от бг, поддръжката и и резервните части как ще са . Защото ние имахме една случка с един тъп радиатор арфа в банята , който едни ремонтьори на баня  ни сложиха и свързаха неправилно ... ами фирмата , която по принцип поддържа парното у нас и в повечето домакинства в населеното място , отказа да погледне защото не било монтирано от тях и не можели да гарантират нищо. Звъняхме на десетки фирми в района , на всички , със същия резултат. А като си помислиш ежегодната поддръжка на инсталацията е мус и ... ами първо поразпитайте местите фирми дали ще се хванат на такава инсталация и под какви условия , може би ще трябва да включите някой техен инсталатор ... ако изобщо се съгласят да се захванат. Имат толкова много работа. Успех.

# 684
Внимавайте с офертите и производителите на солари. Аз чето карам покрай едни дълги блокчета с големи покриви в преди да изляза на шосето. Преди няколко години сложиха солари по целите покриви. Преди 3 г. май беше. И аз си мислих че добре са решили, докато преди месеци забелязах как на един панел е взело да се бели покритието отдолу - нагоре ... преди 3 седмици вече имаше няколко белещи се. Сега не съм минавала след разните му там природни ивенти да видя какво става. Ако мина ще опитам да поспра и да снимам . Та искам да кажа проверявайте си добре офертите.
Sephora за теб се замислих дали да не проверите производителя на иснталацията от бг, поддръжката и и резервните части как ще са . Защото ние имахме една случка с един тъп радиатор арфа в банята , който едни ремонтьори на баня  ни сложиха и свързаха неправилно ... ами фирмата , която по принцип поддържа парното у нас и в повечето домакинства в населеното място , отказа да погледне защото не било монтирано от тях и не можели да гарантират нищо. Звъняхме на десетки фирми в района , на всички , със същия резултат. А като си помислиш ежегодната поддръжка на инсталацията е мус и ... ами първо поразпитайте местите фирми дали ще се хванат на такава инсталация и под какви условия , може би ще трябва да включите някой техен инсталатор ... ако изобщо се съгласят да се захванат. Имат толкова много работа. Успех.
О да и това го има, но имаме познат завършил в Германия с отоплителни инсталации, на този етап той поправя настоящия котел, мъжът ми също разбира и в повечето случай и той се справя сам, затова нямам притеснение.

Ние преди две години сложихме такава система и сме доволни. Около 3000евро излезе с поставянето.
Ние в момента се чудим за соларна система, имаме няколко оферти.

И как е, заслужава ли си, пак ли има толкова котлен камък?
Иначе проучваме и ние за соларна система също. Там също има възстановяване по програмата за  ен. ефективност.  Няма изисквания за монтаж, лицензи и т.н. Съседът ни преди няколко месеца си я монтира сам дори на покрива, немец е и работи в общината, говорих с него за някакви специфични изисквания, но ми каза, че няма.  Bella-coao така е, има риск и да се счупи при градушка дори.

# 685
Има изисквания за доста неща. Първо се проверява дали гредите на покрива са в изправност или дали са достатъчни или е нужно да се допълнят. После мисля има задължителна застраховка  и не знам какво се изисква за да ти я сключат . Попитайте. И накрая си длъжен да я включиш в мережата за да връщаш неизползвания в мрежата и там т трябва електро , не може всеки да бърка . Поне според мен. Попитайте все пак преди да започнтете . А съседа ви може да е изкарал някой курс и да се прави на дръж ми шапката. Предлагат доколкото знам курсове към бюрото по труда за слагане на солари . Поне едно познато момче изкара с баща си за всеки случай. Предлагаха безплатно и те се записаха.

# 686
Солар при нас, както и при съседа ни не е за ток, а за топла вода само, свързан с котела за отопление също, ако е за ток, да се свързва ел. преносната мрежа и там има куп изисквания. Иначе задължително съгласуване с Kaminfeger, защото знам за случай в който българи си монтирали ей така камина, дори котел и естествено срок да се махне. Той вече идва няколко пъти, говорихме по въпроса, гледа отворите на комините, всяка година проверка на уреда. Може да ползваме само от едната страна комина, защото е монтирана метална тръба вътре според изискванията.

# 687
  • Germany
Дами (и господин😉), на някой детето, което е завършило ортодонтското си лечение има ли поставен постоянен ритейнър?
На тийна брекетоносенето приключи и ортодонтката ни препоръчва поставяне, на долните предни зъби, на такъв ритейнър. Само такива се слагат при нея. Прочетох, че касата поема подвижни (които се носят само нощем), но този праксис не работи с такива.  Въобще нещо за и против двата вида?

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 23:46 от PeaPink

# 688
Моите и двамата са с постоянни ритейнъри на горната и долната челюст. Струваше 500 евро, това е допълнителна услуга, не се поема от касата. Но аз реших за цялото лечение да платя допълнителни услуги 1000 евро пакет с включени вътре ритейнъри. Другите услуги са почистване на зъби и т.н. Можех да откажа, ако искам. За сравнение в друг праксис ми поискаха пакет от 1800 евро доп. услуги без право на избор. Там въобще отказах праксиса.
Не пречат на децата и въобще не ги усещат. Реших, че поне в началото може да имат нещо да подпира  захапката, доживот не вярвам да устискат.

# 689
Твърдо ЗА постоянен ритейнър. Не се вижда, не се усеща, стабилен е, не го мислиш, не пречи, не се забравя, няма проблем при ядене и миене на зъби. Негативи не виждам.

Общи условия

Активация на акаунт