ДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 46 433
  • 825
  •   1
Отговори
# 795
  • София
Olive, психология на английски май само в Нидерландия. Там специалността е numerus fixus и е с изпит. В сайтовете на университетите всичко е подробно обяснено, никаква нужда от разни фирми-посредници. Но пък Нидерландия е малко…хъххх. Много е скъпо, квартирите са буквално липсващи, времето е гадно, местните са особени…

# 796
  • София
След като наборът в последната секунда промени профилите, не смея да попитам за насока за университет. Може в последната секунда да направи рязък десен или ляв завой Joy

# 797
Никаква идея още какво иска да учи.
Май, обаче, клони да е тук, а после магистратура в чужбина. Знае, че не иска да е медицина, право, не иска с математика, "може би нещо с езици". Едва ли има по-неориентирано от моето.

# 798
  • България, София
ysap, с малко закъснение: честита ви сребърна сватба и честит ти личен празник.
Още много години с твоята половинка в сговор и любов да празнуване, пътешествате и се радвате на живота.

Хич не искам да подхващам темата с университетите.
Засега в главата на девойката са танци, разучаване на хореографии на К-рор групи и те така.
Евентуално иска кореистика.
Да сме живи и здрави, ще си намерят пътя Simple Smile

На всички седмокласни майки - браво на децата и на вас, които сте били цяла година зад тях.
Дано са щастливи в новите училища и да намерят чудесни приятели.

# 799
  • В светлината на слънцето
Честито на седмокласничетата! Да бъдат щастливи и удовлетворени! Heart

Бяхме за малко до село (а там обхватът е мираж), че имахме работа. Сигурно съм пропуснала някоя добра вест. Чувствайте се поздравени, лайкнати, прегърнати! Hug

За набора съм казвала: твърдо иска право. Много е нахъсан. Надявам се да успее, за да не се разочарова.

# 800
  • София
Не мога да се включа в тона ви, момичета, нашият набор е най-неориентираният на света. Нещо май право, МО, философия или пък психология...

# 801
  • София
За набора съм казвала: твърдо иска право. Много е нахъсан. Надявам се да успее, за да не се разочарова.
И моят е същия. След като разбра при кой преподавател ще бъде и още на следващия ден взехме Обща теория на правото и вечер преди лягане я чете. Надявам се този ентусиазъм да продължи и след като се сблъска с "товарния влак" след два месеца и другата година по това време да е още по нахъсан.

# 802
  • В центъра на моретата
Марти,  дано ентусиазмът не го напусне след общата теория. Винаги има опция да избяга в МО след две години. Тази година балът за “Право” беше май доста висок. Браво на момчето!
Наборката наглеждаше правото, но в чужбина. А аз даже не смея да й кажа какво я чака, аи даже и да го завърши навън, тук няма работа за нея. Ама, да видим…

# 803
  • София
Наборът скоро спомена "Право", но не го взех насериозно, просто си знам, че не е неговото, но нека сам стигне до този извод. В тайфата му има по-големи момчета, поели по успешен път, надявам се и те да му служат за пример. Казах му само, че брат му и сестра му приключиха със 7.клас и е време отново да вперя поглед към него по-задълбочено - изобщо не е въодушевен от идеята Joy

# 804
  • В светлината на слънцето
И моят е същия. След като разбра при кой преподавател ще бъде и още на следващия ден взехме Обща теория на правото и вечер преди лягане я чете. Надявам се този ентусиазъм да продължи и след като се сблъска с "товарния влак" след два месеца и другата година по това време да е още по нахъсан.

Същата работа и при нас. Даже ме тормози да говоря с приятели в тази професия да се срещнел с тях и да ги разпитва за разни неща. Страшен мерак.

# 805
Като говорите за право: като беше малък, всички ми казваха, че наборът е роден адвокат,защото имал бърза мисъл и винаги готов отговор. А той от малък все говореше , че ще става програмист и засега това не се е променило.
Не знам аз ли го пречупих или просто се промени с времето, но от намахано ( да не кажа нахално) , самодоволно и бъбриво хлапе се превърна в уравновесен , морален и сдържан младеж.
Хем съм доволна, хем знам, че такива хора по-трудно се адаптират и оцеляват в днешно време, особено в България.

# 806
  • София
Лу, пък моят като завърши гимназията през май и реално има 4 месеца ваканция и зора беше да работи в адвокатска кантора 😂 Той нито приет още, нито си има някакво понятие от право, но да работи при адвокатите. Луда работа. Гледах разни обяви, но всички искат завършен най - малко първи курс.

# 807
ХМММ, ако сте взели "ОТП" на Венедиков, почти съм сигурна, че нищо няма да разбере.
Ако са онези съчинения на Вълчев, сори, ама аз това няма и да го отворя. Човек, пръкнал се от наказателно-правната катедра да ми списва за общите теоретични дисциплини, мерси съм. Имала съм челен сблъсък с него (беше ми асистент по НП) от времето,  в което Мишо секирата беше шеф на кадетрата и си учехме чинно за количествените изменения и качествените натрупвания в субективните и обективни признаци на престъплението.  Така че ясно ми е колко може да напише за макроструктурата на правото, за субектите, правни явления и процеси и така нататък.  
Цитат
Лу, пък моят като завърши гимназията през май и реално има 4 месеца ваканция и зора беше да работи в адвокатска кантора 😂 Той нито приет още, нито си има някакво понятие от право, но да работи при адвокатите. Луда работа. Гледах разни обяви, но всички искат завършен най - малко първи курс.

Ако на човекът му се чете правна литература - по-добре да започне с ИБДП (също се учи в първи курс) и то на Михаил Андреев или на Димитър Токушев учебниците. Удачен вариант е и Римско частно право.

Ако иска да схване  как би следвало да тече мисълта на един юрист - препоръчвам "Истина и справедливост" на доц. Таков.

Цитат

Ами има много кантори, в които сътрудниците въобще не учат дори право и не са студенти. Само че , ако сега започне при адвокатите, ще разбере на практика каква е разликата между теорията и практиката (както ми каза на мен Русчев на първата лекция по римско частно право юридическата теория е като любовната лирика, а юридическата практика е като груповия с+кс) и може да се разочарова от ученето и липсата на каквато и да било негова практическа насоченост. Работата при адвокатите ще  се свежда до това да се реди на опашки и да подава книжа до съда, да комплектова документи и прочие, което общо взето не си заслужава, но трябва да се научи все пак. И не бих казала, че е луда работа. След първи курс осъзнах, че аз учебниците и законите мога да си ги чета и сама и  за мен беше губене на време да ходя на лекции (и доста от упражненията). Вместо това започнах да стажувам при адвокат - без заплащане, от 9 до19, в студ и жега, във времена , в които компютър, ксерокс и снимки с телефон бяха мираж и всичко се приписваше на ръка в Съда (съдебни решения, протоколи), а единственото оръжие в кантората на адвоката беше пишещата машина. Но точно това ми даде добрата школовка.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 08:09 от storm76

# 808
  • София
strom76, на Даниел Вълчев взе ОТП, защото той ще му я води и докато разбрахме при него много трудно се минава и младежа реши от сега да навлиза в материята. Римско право също имаме, но с него ще се занимава по нататък.
Много благодаря за предложената литература, ще му спомена и ако реши ще я търсим.

# 809
strom76, на Даниел Вълчев взе ОТП, защото той ще му я води и докато разбрахме при него много трудно се минава и младежа реши от сега да навлиза в материята. Римско право също имаме, но с него ще се занимава по нататък.
Много благодаря за предложената литература, ще му спомена и ако реши ще я търсим.
Това кой университет - СУ? Ако е така, това е  още една причина да настоявам сина ми в НБУ да запише право. Даниел Вълчев е пословичен с трудното минаване, както написах наследство му е от наказателно-правната катедра. Но в сравнение с него, например изпит при Калайджиев (Търговско право) е все едно отиваш на ешафорд.

Общи условия

Активация на акаунт