ДЕСЕТИ клас - Тема 2

• 46 445
  • 825
  •   1
Отговори
# 780
И моята няма да докара С1, но може да кара 1 или 2 семестъра в езиков колеж. Даже го предпочитам, защото дори и при издържано успешно С1 след курсове, в началото е доста трудно да разбираш лекциите. При завършващите немската е съвсем различно.
Единствено ме притеснява в този вариант да не вземе да й хареса да поработва и да се шляе и да загуби инерция. Има време, ще го мислим.

# 781
  • В центъра на моретата
А, това със шляенето си е налице. Особено, ако не работят и има кой да ги издържа. На приятелка, дъщеря й е във Финландия. Реши първата година да учи фински и не се записа в първия семестър в университета. После установи, че финския, който преподават е много далече от това, което се ползва реално. Изгуби една година в лутане без реално да прави нещо смислено. Втората година се хвана на АЕ да учи и беше на косъм, защото сертификатът й - тойфел, беше на ръба да изтече.
Аз също нямам идея какво ще реши девойката. Очаква ние да кажем, ама това няма как да стане.

# 782
  • София
ФМИ, не че не й харесва, но там било за "свръх човеци" и тя щяла да отпадне още в началото. Като знам какъв инат е и че ще учи до припадък ако трябва само и само да се докаже и да е след първите и според мен ще успее не само да влезе, ами и да завърши, но тя е на друго мнение 🙄

# 783
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря дайв, не съм отваряла сайта, цитирах това, което ни казаха на летния курс.
Ще изчакам да видя какво ще ми отговорят на имейла.
Умът ми не го побира - защо да лъже така! Нали няма да е трудно да и се хване лъжата.

# 784
Моето е енергоспестяващо, та затова се е насочило към ТУ , вместо към ФМИ
А и при условие ,че иска да учи програмиране, мисля, че ТУ е по-практически насочен
Набелязал е киберсигурност и софтуерно програмиране
Мисля, че има и изкуствен интелект
То има още 2г да си сменя желанията 😀

# 785
  • София
Моето пък е в амбициозната крайност, с точно определени две специалности, като ги иска еднакво силно и едновременно да ги учел Flushed . Финансово не знам дали ще удържим да е в чужбина за full образование, но вариант е да си учи тук едната специалност, а през летата да кара единични курсове по другата в UK. Успокоявам се единствено, че има още 1 година, в която да избистря окончателно решение, но и не ми е съвсем спокойно, защото тази негова целеустременост е в характера му и никак не му е присъщо да се отказва от нещо, което си е наумил.

# 786
  • София
Моят преди няколко дни обясняваше на баба си, че не бил важен само университетът, а и в какъв град е. Да е як, да е топло, да има живот… Както беше харесал една специалност в Амстердам, така сега говори за Барселона, в краен случай Виена. А вчера, прибирайки се от плажа, разбрах, че щял да учи статистика, за да се реализира където е решил. ЖДНБ! Как точно ще съвместява купона и статистиката в едно време-пространство , не знам и не питам!

# 787
Аз в тази логика " град и от там университет" не виждам лошо. Моята беше на концерт на Мияви във Виена в 8-ми клас и каза - искам да уча и живея в този град. Прегледа всичко там, избра си уни и специалност и сега учи/работи /живее там и не мисли да се връща. Избрала е и професия с минимум реализация в Бг. Че съвсем да отреже всички пътища назад.

Рождениците - да са честити!

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 13:21 от _re_ge

# 788
  • Варна
Момичета, много ви. благодаря за пожеланията.
Поздравявам седмокласниците: попаднали са в много добри училища, дано да си намерят много приятели и да се чувстват отлично там.
Относно кандидатстването синковецът изключва обучение в чужбина. Иска да учи във  ФМИ към СУ. Изключва ТУ, макар, че го съветвах, че в ТУ ще получи малко по-практически насочено обучение, ще има знания и умения свързани с хардуера, а не само със софтуера, ще може дребни ремонти да си прави вкъщи по ел.неща: крушки, контакти, уреди и т.н. Не чува. Не работи. Искаше, за да си изкарва пари, но го спряхме. Не искам да става Чичо Скрудж.Цял живот ще работи: нека това лято да му е лежерно, а следващото да запише шофьорски курс, макар че бърза да запише такъв по-рано. През януари ще навърши 18 и иска още октомври вече да е на курс и да ходи с кола на училище. С баща му сме твърдо против да тръгне млад шофьор в пикови часове да пътува през няколко квартала до училище, още повече, че най-вероятно скоро ще има зелена зона до МГ, а нашите общински съветници одобриха от 1.1.2025г. всички ученици, студенти и пенсионери да пътуват безплатно в градския транспорт. Пичагата заяви, че му е писнало да се блъска в автобусите и да пътува: голяма работа е😂😂😂😂😂😂. Дано му уври главата, ама едва ли….

# 789
  • София
Аз в тази логика " град и от там университет" не виждам лошо. Моята беше на концерт на Мияви във Виена в 8-ми клас и каза - искам да уча и живея в този град. Прегледа всичко там, избра си уни и специалност и сега учи/работи /живее там и не мисли да се връща. Избрала е и професия с минимум реализация в Бг. Че съвсем да отреже всички пътища назад.

Рождениците - да са честити!
А, това не е съвсем сигурно, че няма да се върне, странни са понякога пътищата - на едни години едно мислят, после друго.

Аз Виена много бих харесала и препоръчала за учене, даже мисля да я заведа там скоро, за да каже като за Париж и Лондон - тук искам да уча и да живея.

Защото в Австрия сме били няколко пъти, но само на ски по ски курорти и никак не я влече натам, все се надявам като отидем да я хареса и да се втурне да го учи този немски (който й е втори език).
Във Виена няма специалности на АЕ, нали? Или поне не в държавни университети?

# 790
  • София
Във Виена няма специалности на АЕ, нали? Или поне не в държавни университети?

Има в Икономическия университет една специалност на английски. Доста сериозна цедка има за нея. Над 3000 кандидатстващи за  240 места. По думите на моя “само 3000 за цели 240 места?!”

Той Виена много я хареса, но Барселона хареса повече, пък и е по-далеч от тук, няма опасност Мама да прескочи някой уикенд. 😂

# 791
Виена, освен всичко останало, точно заради близостта ми харесва😁
И моята девойка избира уни по града, и най-вече по старинната архитектура. Градове с модерна не харесва 😄
Миналата година минахме през Делфт и изобщо не й допадна. Не иска и много малък град.
За Виена каза как си представя да обикалят музеите, да учат в градинките и пр. Абе, изобщо виждам как ученето в чужбина си го представя като много яко и хич не мисли за битовизмите, с които ще се сблъска.
Освен това специалността, за която малко ми е гузно, че почти я разубедих, е с невъзможен прием в Австрия.  Многото учене през следването не ме притеснява, но изцеждаща работа след това не ми се иска да работи.

Ysap, пропуснах да ви честитя годишнината! Още много екскурзии да направите двамата!

Ние ще ходим в Рим само двечките с наборката август. Сигурно ще се изпържим. Още нито програма сме направили, нито хотел съм запазила. Много не обичам да се занимавам с това и накрая ще е всичко в последния момент.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 18:14 от Дъждец

# 792
  • В центъра на моретата
Ами, побързай с хотела, че вече е малко късно. Както и ако ходите по музей/забележителности (имам предвид Колкизеум, Ватикански музей, Боргезе) билети предварителни се вземат и то месец-два по-рано.
Моята девойка точно по града се харесва унитата Simple Smile. И нейната работа е хем я сърби, хем- боли. Да е нещо, което да става и там да се работи, и тук ако реши да се върне. Да е без никаква математика и производни, да е на АЕ изцяло и още доста такива условия. В Рим си хареса два университета, в които ходихме. В Барселона и Валенсия хареса. Ама това е само като ги гледа, докато бяхме там. Сега е на вълна Малта, защото всичко е изцяло на АЕ, а и доста спокойно място. Иначе в Испания и Италия още от втория семестър има предмети на местния език. Тя се хвана да учи освен испански и италиански, ама познанията ѝ определено няма да станат за учене на предмети. Лошото е, че това към което се е насочила, ако завърши в чужбина, тук няма реализация и обратното. Абе, ще видим. Чакаме я да видим какво ще стане, че и ние да видим накъде ще поемем.

# 793
  • В светлината на слънцето
Бях на място без много обхват (на село), но успявах да хвърля по някое око и лайк. Писане - абсурд, директно ме отрязваше. Та сигурно изпускам някого:
Ysap, честити, задружни, обичащи се, пътешестващи още много години напред! Heart
На всички седмокласничета - честито и само напред! Да се чувстват в свои води в новите училища! Hug

# 794
  • София
Дъждец, засили се с организацията, в Рим е лудница, приятели се върнаха преди няколко дни, бяха запазвали последни места по музеи /особено skip the line) доста време преди пътуването. Навсякъде много опашки казаха. И за съжаление - навсякъде вървят реновации по някакви програми и много от забележителностите са в реконструция, може би защото другата година е 25 години Jubilee (на всеки 25 години поклонници отиват в Рим да им опростят греховете и става страхотно стълпотворение).

Леля Ог, никакъв афинитет към икономически науки, психология се търси на АЕ.

Общи условия

Активация на акаунт