Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 40 563
  • 1 072
  •   1
Отговори
Отварям темата с пълното съзнание, че на този етап или близко бъдеще не се виждам като човек живеещ на село.
Но поглеждайки цените на селските имоти във зони по-далеч от 40-50 километра от големите градове, оставам леко очуден какви пари се искат за къщи на 80-100 години, в окаяно състояние. Подобни постройки изискват още минимум два пъти парите които са дадени за тях, за да станат годни за живеене. В много от тези селища няма ни училище, ни детска градина, за болница и дума да не става... нищо.
Може ли някой да ми обясни какъв е мотива на хората да се насочват в подобна посока. Разбирам, че има много течения тип "Назад към природата", "Да възродим българското село" и други подобни, но защо за мен това е една голяма далавера задвижвана от брокерските фирми и една голяма набутвация за купувачите. Все едно някаква мода, в която хора се зарибяват едни други. Какво пропускам в цялата картина, което е като магнит за желаещите да се върнат някъде от където техните баби и дадовци, или майки и бащи са се изнесли преди много десетилетия.
Не говоря за хората живеещи и работещи на село, а за тези които едва ли не са виждали село, животни, овошки и ливади само по телевизията, и изведнъж решили да станат част от този пейзаж.

# 1
Като цяло е лукс да живееш в отделна къща, далече от шумни съседи, жилищни комплекси, булеварди, тълпи от хора.
Високата цена на имотите покрай големите градове е именно заради това – можеш да пътуваш, ако работиш в града и живееш на спокойно и чисто място.
50-60 км са с кола около час и по-малко. В София понякога се пътува толкова до работа.
Както и да си отдалечена работа или свободна професия и да работиш от вкъщи, но да си близо до големия град на спокойствие и красота.
Спокойствието цена няма.

# 2
Спокойствието цена няма... Всичките птици, кокошки, петли, кучета, възможно койоти, и всякакви други животни, които от ранна сутрин до късна нощ не млъкват. Всякакви съседи, които нали са си в къщата, и могат да си пекат риба и чушки от сутрин до вечер, а след 9 да си пускат телевизора в хола на макс и да излизат на терасата да пушат и пият и смеят до 1-2-3 часа... А на сутринта с косачката си режат тревата. Всичките клюки и погледи, ако случайно си направил нещо не така както те са си го представяли. И не дай си боже някое дърво си е подало клона в тяхната част - директно с брадвата и после с отровата срещу кучето, което ги лае, като се опитват да крадат от прасковите...  Не знам защо хората си мислят, че къщите на село са на 10 километра една от друга, все едно не ги дели една ограда, и всички по селата са  глухонеми интелектуалци, роднини на майка Тереза.

# 3
Ще отговаря като човек, който иска къща на село със съзнанието, че знае за какво става въпрос, тъй като първите 6 години от живота си съм изкарала на село, та не съм от тези, дето са гледали само картинки.

Да поясня - повечето хора искат селска къща, отдалечена на повече от няколко километра от града, но при наличие на апартамент в близък град. Говоря за села без никаква подходяща инфраструктура, училища, болници и т.н. Главно се взимат такива къщи за лятна вила. Например моят роден град -Пловдив е вече невъзможен за живеене град през лятото. Това лято не съм напускала апартамента за повече от 10-30 минути само няколко пъти, в продължение на 2 месеца. Навън е просто пещ, не се диша. Затова искам къща на село, където да изкарам от май до октомври. В пенсионна възраст сме с мъжа ми, за нас е къщата и не се интересуваме от училища, заведения и прочие.

Имаме близки, които живеят постоянно на село. Те са в околни села, в близост до Пловдив - става въпрос за хора с възможности, които построиха палати на големи парцели. В села, които са на няколко минути от града, няма проблем с транспорта, самите те имат по 2 коли и са шофьори, за да возят децата си и да пътуват сутрин до града за работа.

По-малко са хората, които работят от вкъщи и са се забили вдън гори тилилейски, но имат удобства у дома, нямат нужда от постоянен достъп до медицинска помощ и деца в училищна възраст.

Не са малко тези, които не могат да си позволят апартамент в града, а селска къща, която да закрепят, им решава въпроса със собствен дом. И пътуват до града, в който работят.

Има хора, които имат бизнес на село и по задължение живеят там, има и такива, които са се объркали и са тръгнали от романтични подбуди....

Различни съображения водят хората при решението да купят къща на село. Не всички са си напарвили добре сметката.

# 4
Според мен е някаква мода напоследък.
Къща на село бих взела само ако е много близо до голям град и ако възнамерявам да живея за постоянно в нея, а не само два пъти в месеца да ходя за по 2 дни, защото ако не се живее постоянно си става джунгла и змиярник независимо , колко добре е ремонтирана къщата.
Аз лично понеже не възнамерявам в близките минимум 15 -20 години да се местя от града, продадох къща, която имах на село и то в най-близкото село. Не забогатях, но нямаме време и сили да я поддържаме.

# 5
  • София
Опитах. Не, благодаря.
Освен това аз не съм шофьор и няма и да стана, но пък това ми спестява разходите по колата и къщата.
Местя се в апартамент в по-спокоен квартал и това ми стига засега и занапред.

# 6
И аз го обмислям. Последните години трафика в София е ужас. Няма къде да паркиран. Мръсно. Абе ужас.
Ама пусто всичко ти е в София
Пък о нямам излишен 1милион. Joy
За къщата.

# 7
За старини ще е хубаво къщичка на село

# 8
  • София
Родителите на ММ имат къща в курортен град. Харесва ни да ходим там, но неговите родители се грижат за всичко по къщата. Косене, изнасяне на летните мебели, зазимяването на къщата, текущите неща от които има нужда. Ако ние трябваше да правим всичко това, не бихме ходили на къщата.

# 9
Къщата си е къща. Спокойствието няма цена.
Хич не търся други подбуди, схеми и далавери.
Животът стана много стресов.
Всеки човек, който иска и може да си го позволи си купува къща на село, именно поради горните две причини. Други не му трябват, но могат още много да се намерят.
Голямо предимство е да имаш двор, да можеш да си починеш  от шума на града и децата ти да усетят от този живот на село и сред природа, пък кой каквото иска да ми говори.
Да имаш къща и дворче е незаменимо.
В последните години Ковид повлия, хората им писна от лудницата и взеха да се замислят.
Много къщи се изкупиха при нас, толкова,че не останаха за кореняците да си купят.
Но ние сме на изключително добро място и като близост до големите градове и като дадености и като природа.
Ако не се ходи поне през уикенда не си заслужава. Трябва и да се поддържа.
Не е за всеки. Иска си мерак.
Имам примери за страхотни къщи на мои роднини, които не стъпват в тях и са ги зарязали, и такива, които всеки свободен уикенд се прибират и поддържат къщите активно.
Не е никак лошо човек да си има къщичка на село.
Аз остарея ли в града няма да седя със сигурност.
Има го това с модата и дойде от интернет където всяка втора млада двойка вече се правят на селяни и искат да изкарат пари, показвайки как си ремонтират къщите и правейки компоти.
Малко са според мен хората, които идват със осъзната цел наистина да живеят природосъобразно.
Две млади семейства дойдоха при нас такива.
Едните са руснаци и наистина водят такъв живот.
Другите купиха къщата, направиха си я супер, с две малки деца.
Живяха три години тук, обожаваха дома си, много им харесваше. Мъжът ИТ. Ужким от вкъщи, ама го извикаха в офис и идилията приключи.
Предложиха му много по-хубава работа и заплата,но без възможност да е хоум офис и се върнаха под наем в София се децата.
Бяха  устроили живота си тук.
Ама парата движи света.
Не е никаква набутвация къщата, но трябва да имаш желание и мерак.
Както за всичко. Имаш ли желание няма да гледаш на нея като на набутвация, а ще си я правиш с кеф и ще си я ползваш.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 21:39 от Caroline_Bingley

# 10
Аз пък остарях и пак не мога да напусна града.
Хич не се виждам единственото развлечение да ми е, колко са пораснали доматите и кафе с някоя комшийка.
На село мога да отида за няколко дена ,но не мога да живея там.

# 11
Не виждам как старини на село се възприема като "сбъдната мечта". Моята майка с години казва не мога да си помисля.
На стари години да живееш на село без болница и лекар на близо , без физическа възможност да поддържаш къща и градина.
Като ще е къща заради спокойствието, защо не къща в самия град?
В София не всички квартали са шум и мизерия.

# 12
Никога не ме е привличал живота на село. Никога не съм искала къща на село, дори продадохме една, която наследи мъжа ми. Харесва ми живота в големия шумен град. Всичко да ми е наблизо.

# 13
Ежедневието ни е много натоварено и стресово и хората искат на село, на тишина и спокойствие. Но, както казва дъщеря ми, "спокойно не значи скучно". Повечето хора имат някакви романтични представи: за двор с райграс, беседка, люлка и всякакви екстри, но не си дават сметка колко труд стои зад всичко това. И като се сблъскат с проблемите с транспорта, клюките и интригите, които са нещо като местно забавление, липсата на лекар, аптека, свястно заведение или магазин, на повечето бързо ще им паднат розовите очила. Аз съм живяла почти цял живот в квартал от селски тип, с къщи, някогашно село. От две години и половина живея в апартамент и съм много доволна. Не бих се върнала на село, аз съм си градско момиче, не мога да живея далеч от шума и светлините на града. Замисляла съм се за малка виличка някъде в планината, но като си помисля за поддръжката и се отказвам. Още повече, че аз обичам да ходя на различни места за почивка и разходка.

# 14
Аз живея в къща на село. Нито петли и кокошки чувам, нито клюки и интриги, за койоти да не говорим😂
Единственото което ме дразни е кучетата вързани на синджир в някои дворове и честата безумно скъпа, шумна и дълга заря от околните къщи.
Имам куче и така се надявах да не посрещам НГ в банята с него, както в града, а тази година на село зарята беше бетер дЮбайските😆

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 07:23 от Чи лу

Общи условия

Активация на акаунт