Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 688
  • 1 243
  •   2
Отговори
# 30
  • София
Делта, не ни товари, просто нямаме достатъчно време да се занимаваме.
Трудно е да се намери подходящо жилище в планина, събиращо голямо разширено семейство за празници и почивки. На морето е друго, защото сме повечето време навън, а и децата си наемат квартири, което не би имало смисъл другаде, за да караме заедно Коледа и НГ.
По-често от веднъж седмично трудно бихме ходили където и да е, защото имаме много ангажименти и обичаме да пътуваме на разнообразни места.
Може би звучи по-зле, защото го сравнявам с място за постоянно живеене, от която идея се отказахме, без дори да пробваме. За вила е идеално.

# 31
Никога не съм живяла на село, ама и не искам. Виж, на гости за няколко дни или седмица - може. Къщата на село изисква много време и подръжка, трябва да си шофьор, защото градският транспорт обикновено не е много редовен. Зимата като завали сняг може да се окаже и непроходим пътя до града. Ако не дай си Боже ти се наложи нещо спешно тогава не ми се мисли.
Аз нито съм шофьорка, нито искам да съм. В почивните си дни искам наистина да си почивам, а не да робувам на къщата. В града всичко ми е на пешеходно разстояние без да живея в центъра.
Моя много близка приятелка и мъжа й наскоро се преместиха от баш центъра на града в новопостроена къща на село с малко бебе. На мен ми се струва налудничево решение, но те си знаят. Във всеки случай им давам време най-много докато детето тръгне на училище и после ще трябва или и моята приятелка да стане шофьорка, или да се върнат обратно в града. Не съм се замъкнала още на гости да видя къщата по две причини - градският транспорт е ограничен и второ, предвид разстоянието, не може да идеш за два часа да пиеш кафе и да се върнеш, а някак си не ми се ще да пракарвам цял почивен ден закотвена там, а и съм с куче, което евентуално трябва да помъкна с мен.
Хубаво е човек да пробва дали го влече преди да взима такива кардинални решения. Отстрани да гледаш е едно, ама като ти стане ежедневие е съвсем друго.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 13:04 от DreamingOfSummer

# 32
Мои познати намериха решение на проблема с училището. Детето мина на домашно обучение Unamused те хем са против "системата", хем живеят на 60-70 км от читаво училище. И двамата за хоум офис, явно и учители.. само ми е мъчно за детето, да стоиш нон стоп с родителите си в някакво село.. сигурно има и други деца там, ама не е  като да ходиш на училище, да си създаваш социални контакти и общо взето да се учиш да бъдеш самостоятелен. Просто някои моди отиват в кофти крайности...

# 33
Не виждам как старини на село се възприема като "сбъдната мечта". Моята майка с години казва не мога да си помисля.
На стари години да живееш на село без болница и лекар на близо , без физическа възможност да поддържаш къща и градина.
Като ще е къща заради спокойствието, защо не къща в самия град?
В София не всички квартали са шум и мизерия.
Както и не всички села са забравени от Бога, малки, без хора, без лекари и аптеки.

# 34
Fever Ray, да, може би за вашия случай е било удачно решение - доста хора сте, а и имате куче. Освен това навреме сте си дали сметка, че не може да живеете там постоянно. Може би се превръща в набутвация, когато човек вижда, че не се получава, но упорства и налива още и още пари в къщата. Имам такива познати, че дори някои двойки се разделят поради тази причина - единият се е вкопчил в селския живот, а на другия му е писнало и си иска градското удобство.

Caroline_Bingley, лекари и аптеки по селата има, но не и за специализирания изследвания, просто има лекар, колкото да окаже първа помощ. Възрастните хора обикновено дори и в София трудно си намират специалист за разнообразните здравословни проблеми, които имат. Че и не само възрастните - мен за разни изследвания дори и във Варна ми вършат работа само определени лаборатории, които ги няма на село. Да не говорим, че дори да има на село някакви елементарни изследвания, е много вероятно резултатите ми да се разчуят измежду всички граждани и да си измислят какви ли не версии за това защо боледувам от това или от онова. Хубаво е, ако човек живее на село, здравето му да е бетон, защото влошат ли се нещата, неминуемо ще се завърне в града - и няма значение дали става дума за пенсионер или млад човек.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 13:12 от Delta_12

# 35
При Фивър Рейн нещата са доста по-различни от много от останалите хора. Там явно има свободен финансов ресурс за подобно начинание, става дума за посещения само през уйкендите или дори по-рядко, не става дума за домати, краставици и овошки. Моят въпрос беше по-скоро за хора, които да речем живеят под наем, или в малко семейно жилище, и понеже не им стига въздуха или от "зелени" подбуди решават да се преместят на село. За постоянно. Като за целта купуват нещо що годе евтино (което в момента сигурно е над 30-40 хил евро) и със собствени средства и труд решават да го превърнат в желаното място. Естествено подобен имот има нужда от много сериозен ремонт, двора от облагородяване, надежден транспорт до там ако двамата не работят от вкъщи, всяка свободна минута ще е прекарана на въпросното място. Ако децата са малки може да ги залъжете нещо, но ако са тинейджъри става филм. За подобен сценарий ми беше идеята на темата. Какъв е мотива на хора в подобна позиция за подобен експеримент.

# 36
Мотивът им е, че наистина вярват, че правят нещо полезно за себе си и за семейството си и не могат реално да преценят колко пари и нерви ще им струва такъв живот. Аз съм говорила с много хора и НАИСТИНА си вярват, че ще отглеждат домати, че тези домати ще им дадат ум и сила, която доматът от магазина няма да им даде, че като отидат на село никой няма да им шуми, никой няма им мърси и изобщо - че ще стигнат Обетованата земя. Никой не отрича, че животът на село си има предимства, но пък и тези идеалисти напълно си затварят очите за недостатъците. Казваш им, че да ядеш домат от градината е здравословно, но да палиш колата всеки божи ден и да живееш далеч от почти всичко причинява стрес - те ти казват, че за тях това не било стрес, те обичали да шофират. Еми, добре, щом така са си преценили...

# 37
  • Пловдив
Щом така са си преценили, може пък да не е от недалновидност, загубения, заслепеност и от това, че не се усещат, че всъщност им тежи да шофират, може пък наистина да се чувстват по-добре така?

# 38
  • София
Абуто, когато я купихме, беше наполовина на споменатите от теб цени. Сега гледам обяви за в пъти по-високи цени.
Ремонтът обичайно струва около 2 пъти х покупната цена. Или няколко години и сериозни лични усилия.
Относно "експеримента". Имаме 2 познати семейства, които предприеха подобни стъпки. На едните детето е с аутизъм и търсиха спокойствие далеч от много хора, за да не се притеснява детето. На другите пък малкото дете е с астма и заради него отидоха на чист въздух. Коства им много и като финанси, и като усилия, защото голямото дете е тийнейджър и постоянно е необходима логистика, въпреки сравнително добрият и редовен транспорт до селото им.
Иначе имам и братовчедка, които живеят от близо 20 години в предградие на малък град (води се квартал, но е бивше село). Мъжът ѝ пътува постоянно из цялата страна и не му пречи всеки ден да тръгва сутрин и вечер да се връща, когато ангажиментите му са на до 200 км. Тя не работи. Гледа си градина, прави зимнина, вари сладко, отглежда рози и го играе шофьор на двете им деца ежедневно. Но в "квартала" имат магазини, аптеки, поликлиника, основно училище, заведения, малки магазинчета и автобус до центъра на града на около 30 Мин. Подробност е, че и двамата са от същия град, а във въпросния квартал някога живееха бабите им и реално те изкарваха там ваканциите и не им е чуждо и непознато, нито купуваха къща, а единствено ремонтираха и облагородиха семейна така, превръщайки я в прекрасно място, каквото трудно би могло да се купи на приемлива цена. Въпреки това ми се струва хамалогия - собствено парно, бойлери, панели, постоянно с колата навсякъде.
Аз предпочитам ТЕЦ, метро и да ходя пеша.

# 39
Много е относително всичко това. Аз купих апартамент в малък град, но в близост до голям (но не в България). Има всичко, много по-спокойно е от големия град, безплатни паркинги, поликлиники и т.н. и в същото време големият град е на 30 мин. с градски транспорт. Между море и планина е, в природен парк. Честно казано гледах и сега гледам малки къщи, ама нещо не знам, занимавка ми се виждат. Това го казвам пак като някакъв междинен вариант, бюджетът ми беше като споменатия по горе. Ако рязко реша да се върна в БГ, мога да го дам под наем и с парите да плащам минимум двустаен в София.

# 40
Е, те, ако финансово не могат да задържат глава над водата в града, на село съвсем ще се потопят с новите разходи за ремонт и поддръжка на къщата, на колите и всичко останало.
Но има хора, които се учат единствено от своите грешки - ще отидат за 2-3 години и зими, ще видят, ще го пишат житейски опит и ще продължат нататък.

# 41
Щом така са си преценили, може пък да не е от недалновидност, загубения, заслепеност и от това, че не се усещат, че всъщност им тежи да шофират, може пък наистина да се чувстват по-добре така?

Има хора, които правилно са се преценили, че са за такъв живот, но те са много малка част от всички. Другите го правят точно от идеализъм и заслепеност. Това често е потвърдено и от скоропостижното им връщане в града, за което Ели-Мели писа. В крайна сметка, ако си толкова решен да живееш извън града, ще се върнеш ли обратно в него при първото застудяване? Или при първия случай, в който ти предложат по-добра работа в София, но без опция за хоум офис? На мен ми намирисва на наивност и прибързано решение, пък който каквото иска това да казва. Изключвам, разбира се, случаите, в които това се прави, за да се подобри здравето на някого, тогава и дори финансово да е набутвация, пак си заслужава. Но ей така да се грабнеш на село, понеже съседите в панелката са те подразнили или защото си спомняш с носталгия летата при баба, за мен е несериозно.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 14:11 от Delta_12

# 42
Според мен пък е полезно за хората да водят активен, макар и по - труден живот на село, а пък особено за момчетата/ мъжете и да свикват на физическа работа. Всъщност, това дори може и да е по - добре за здравето, отколкото да видиш по - лесен живот в апартамент в града. А и аз лично предпочитам по - консервативния селски манталитет(по селата и малките градове няма чак пък толкова клюки и интриги), отколкото по - либералния градски ритъм. Дискотеки, нощни клубове, а пък и дори кина и театри не ме влекат толкова, предпочитам домашни и селски забави. А пък не и казано, че трябва да е точно село, да си в къща в малък град, където има магазини и не отглеждаш всичко сам в двора, също е добре. Интересно, че Абуто много не харесва селския живот, а живее в Америка. От други негови постове съм останал с впечатление, че той е по - консервативен, а точно в Щатите е характерно, че консерваторите не харесват големите градове и живеят по селските райони и предградията.

# 43
  • Пловдив
Е, ако са се върнали сами, значи вероятно са си дали сметка, че живот на село не е за тях. Ама ако не са, стоят си там, твърдят, че им е кеф да шофират и т.н., няма причина да смятаме, че грешно и заслепено са преценявали, дори да не споделяме преценката.

# 44
Ама ако не са, стоят си там, твърдят, че им е кеф да шофират и т.н., няма причина да смятаме, че грешно и заслепено са преценявали, дори да не споделяме преценката.

Е, разбира се, че ако твърдят тези неща и са подплатени със стоене на село, няма да споря. Даже ще се зарадвам за тях и може би дори ще им позавидя, че имат сили и енергия да се справят. Въпросът е, че твърденията идват от хора, които или все още само си мечтаят за къща и тръбят колко е хубаво, нищо че все още нямат и един ден, регистриран в живот на село, или пък са безславно завърнали се, но непризнаващи си, че не са си преценили правилно силите и изтъкващи смешни причини да се върнат - я половинката не ги е подпомагала и подкрепяла достатъчно в селския бит, я къщата са им я продали с проблеми, които не са били ясни на пръв поглед - абе, все неща, с които е било ясно за околните, че ще се сблъскат и само те са изненадани, че е станало тъй.

Имам един познат майстор, който си има някъде къща в отдалечен квартал на Варна - ами за него е удачно да е там. С жена му имат и двамата желание да почукват денонощно по къщата, занимават се и без това с ремонти и си правят всичко сами, нямат особени амбиции за децата си да учат в най-елитните училища - ами защо не да си живят в къща, за тях е подходящо.

Общи условия

Активация на акаунт