Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 49 701
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Аз, както казах, имам опит. Имах къща и я продадох.
Наскоро бях на гости в едно село, близо до град, близо до София. Ами като стана време да тръгвам, проверих разписанието на автобусите, пък си почаках два часа докато стане време. Да, котенца, грозде, слънце, дворче, ама... Ако трябва да ходя на работа при тези условия, ще издивея.

# 46
На въпросите от темата - и трите неща може да е, според зависи.
Другото е че нещата са несравними - зависи от мястото, от селото, от човека/хората които ще си вземат къща, и от парите. Който няма пари, ще разчита на повече хора или помощ от други. Иначе сам човек, в западнала къща, в отдалечено и безлюдно място няма да му е лесно. Зависи и от времето и от много други неща.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 16:09 от kirasirrav

# 47
  • София
Ето това е - къщата не е за сам човек. Иска си една почти постоянна поддръжка, зиме едно, лете друго и си е работа и работа.
Ето сега примерно, идва есен и се прибират листа. И плодове, ако има.

# 48
Мен би ме било страх да стоя сама на село в къща. Най-яркия ми спомен от летата на село е как съм сама, баба и дядо са на нивата) и една стара циганка, продаваща нещо си, си отключила вратника, минала двора и ми почуква по прозореца... брррр... и това посред бял ден.

# 49
  • София
Един малък детайл, който хората обикновено пропускат, е че ключалките и вратите на такива къщи никога не са наред, ако къщата е стара. Банята може да е оправена, електричеството също, обаче вратите и ключалките...са си разправия.

# 50
То дори и ключалката да е стабилна, самият факт, че си на едно такова партерно ниво (къщи над 2 етажа има рядко) е плашещ. Все едно си леснодостъпен за всякакви хора. В 99% от случаите няма да се случи нищо, но мисълта, че си на приземно ниво е притеснителна. Както и апартаментите на първите етажи са нежелани точно поради такива причини, наред със студа и липсата на светлина.

# 51
То дори и ключалката да е стабилна, самият факт, че си на едно такова партерно ниво (къщи над 2 етажа има рядко) е плашещ. Все едно си леснодостъпен за всякакви хора. В 99% от случаите няма да се случи нищо, но мисълта, че си на приземно ниво е притеснителна. Както и апартаментите на първите етажи са нежелани точно поради такива причини, наред със студа и липсата на светлина.
Зависи от гледната точка. Този, дето има достъп до къщата ти, също е леснодостъпен Wink

# 52
Зависи от гледната точка. Този, дето има достъп до къщата ти, също е леснодостъпен Wink

Да, леснодостъпен е, ама точно IT-тата и другите интелектуалци, дето искат да живеят в къща си ги представям как смело излизат срещу този човек, въоръжени с лаптоп. Затова и накратко хората обобщават, че животът в къща не е за всеки, пък вече който както иска си го разбира това.

# 53
  • София
А пък ако ходиш в къщата от време на време, значи има време, когато отсъстваш и може да се случи някоя неприятна случка.

# 54
Затова пък в къща може да се гледа голямо куче, което да бъде и като охрана срещу нежелани гости.

# 55
Баба ми навремено викаше: село хвали, в град живей! Тя имаше предвид типичната селска къща, в каквато живееше, с проблемните порти, с течащи покриви, с животните, които се отглеждат на село, наред с грижите за зеленчуковата градина.
Днес на село може да е и по-различно, ако не се втурнеш да купуваш някоя кирпичена къща от времето на баба ми и да я реновираш. Строиш нова тухлена, или сглобяема, ако бюджетът е по-малък, и къщата е по-малка. Така се решават някои въпроси, засегнати по-нагоре.
Иначе аз сама на село няма да остана нито за ден. Няма да мигна от страх цяла нощ, ако съм сама в къща. Дори през деня няма да ми се стои цял ден сама. Къща за лятно пребиваване ми е идеалната опция, защото знам и положителните страни на това да си в къща. Зимата обаче обратно в апартамента в града. Не ми е минавало дори през ум да живеем на село, докато сина беше малък, а ние всеки ден ходехме на работа. В града, без да пътуваме от далече.
Грижите за селската къща може да не са чак толкова натоварващи, ако дворното място е съвсем малко и не се отглеждат посеви, които изискват всекидневна грижа. Човек е добре да си направи добре сметката колко време, пари и сили може да отдели за селския си дом, за да не го усеща като камък на шията.

# 56
Затова пък в къща може да се гледа голямо куче, което да бъде и като охрана срещу нежелани гости.

Може, просто това да си отглеждам куче-пазач никак не влиза в дефиницията ми за "спокойствие". Smiley

# 57
Някои хора се успокояват като си чоплят в градинката. Зависи от мотивацията и нагласата. Свекърите не живеят там, но ходят често, гледат домати, картофи, овошки. Много е хубаво да ядеш домашни зелечуци, но пък все се ядосват, че не смогват да оберат, да консервират и излиза, че трудът им отива на вятъра. Та от нещо приятно се превръща в напревара с времето, с климатичните условия, с вредители. Хем да съчетаеш истинската си работа с работата по къщата.

# 58
  • София
И се почва с вечното и всеки уикенд "трябва да ходя на къщата да..."

# 59

Леснодостъпен, ама ще го лежиш...

Общи условия

Активация на акаунт