Да строиш къща или да купиш нова - вечната дилема

• 3 144
  • 52
  •   1
Отговори
Пиша, защото искам да споделя разочарованието и отчаянието си. И ако може да помогне на някой, които е в този етап.
Започвам отдалече. Мечтата на всеки е да има къща, своя, включително и нашата мечта. От 10 години обикаляме за парцели да намерим идеалния, да посторим идеалната за нас , мечтана къща (в покрайнините на София). Намирахме един, после друг, все нещо не беше ОК. И преди 5 години вече се бяхме отчаяли, когато открихме Бистрица терасите, строяха се къщи , по твой модел, почти бяхме решили на 99%, когато пък изпадна един идеален като разположение парцел в София, само че беше по скъпичък за тогава.   Много много умувахме кое да вземем. Едното щеше да е готово на 12 месеца, щяхме да сме в комплекс, само по малка къща, 220кв.м беше, изцяло в бюджета от банката. Парцелът беше много скъп (за тогава , а сега е като че сме го взели за стотинки) и трябваше  почакаме да съберем пари за строеж/ кредит.
Решихме да сме авантюристи, и да построим нашата мечтана къща.
Първа грешка- като се продаваше парцелът се рекламираше и беше така (адвоката го провери) като абсолютно безпроблемен- имаше регулация, имаше даже партиди, в софия е, вилна зона, тоест не  е по чукари да трябва да се прави ПУП и така. За 3 месеца бяхме готови  с архитектурата (от 10 години знаем каква къща искаме) , подадохме документи и се почна ЧАКАНЕ. ЗА напълно безпроблемен парцел и документи, чакахме близо 4 години за разрешение за строеж. 4 години. В район Витоша. Направо не знам как се справят тези с проблемите.
Втора грешка - подценихме ролята на архитекта. Направихме срещи с няколко студиа, избрахме един , но не се свързахме с предишни негови клиенти. Първо не е за да е по евтино, излезе ни близо 15К , но архитектът се оказа много добър във визуализациите и грам го няма в докумнти, чертежи, допуска много грешки(например на едното място вратите са с разтвор 80см, на другото 90см) ей такива дребни грешки, които обаче са големи заложени бомби при строежа, защото се работи по този план. И всичко се коригира, преработва. Дори заради неговите грешки , ни изсъхнаха гоелми борове заложил е много близо основите и корените се пресякоха. А идеята ни беше боровете да са досами къщата, до верандата.  ще кажете нали имате договор, неустойки. Да, но вие (и всички на наше място) се подписвате когато е готов с плана преди влизането в общината че нямате забелжки. Какво от това , че не може да четете чертежи,че да разбирате всички сътворени глупости и неточности?Всичко става ясно чак на етап строеж.
Трета грешка - не вярвахме на хората. Много ни казваха че за да строиш излизаш много над предвидения бюджет и сроковете които искаш. Да, мислех си аз, обаче на мен това ми е работата, (аз се занимавам с управление на проекти,срокове, организация и управление ), и надменно продължавам- " аз ще контролирам всичко " . Да, ама не, вече сме с 30% над бюджета, чудим се как да финансираме остатъка за строежа(не за мебелите), чудим се какво да правим със сроковете. Първоначално срока беше за готова къща  беше Коледа, вече е Великден, още не сме на акт 14.  Ние живеем под наем и имаме още малко месеци тук, после трябва да се изместим. А вече се чудим как ще стане, защото времето изтича, а постоянно се отдалечава тази наша мечта. Имаме дете, работа, не може всичко да зарежем. Бяхме планирали всички срокове - до Коледа готова къша, до март обзаведена с най нужните неща, и април се пренасяме. Имаме го и на договор. Вече е март, а още няма акт 14.! Оправдания много-  "времето, вали няма как да се работи, под нулата е няма, как, бетонът не може да дойде сега, много малка поръчка сме, след 2 седмици ще наливаме за вертикалната," и така, ден след деб., Коагто е хубаво вместо да се навакса, дори не ходят на обекта (всеки ден сме там и минаваме да контролираме нещата).
Сега е важно да подчертая, че не е некоректен или лош строител, напротив, строител с имидж, големи проекти, много отговорен,  нашата къща е малка за него, но той се занимава като че е небостъргач. Просто това е строителството, хората които работят в него са такива, такова им е отношението и държанието, безкрайно ни разочарова със съпруга ни, понеже ние сме били изключително перфекционисти в работата си , каквото и да е - винаги го вършим 100% отдаденост и когато срещнеш тази мърливост, небрежност, хаос, е много отчайващо. Направо не ми се мисли, ако бяхме попаднали на некоректен строител или измамник, НИЩО не можеш да направиш в България.
И тук въобще не споменавам нашиоте нерви, нашето време, нашето напрежение, което хвърляме всеки ден.

Ако днес съм преди 5 години и трябва да избирам, щях да избера готова къща, тази в Терасите, вече отдавна щяхме да сме забравили за всичко.

Споделете моля, вашите истории, колебалили сте се, какво решение сте взели, има удволетворение за тези, които вече са завършили къщите си? Flowers Hibiscus

# 1
  • Melmak
Съжалявам, че минавате през това.

Моят опит не е съвсем личен, от семейството ба мъжа ми е, но виждам с очите си какво се случва. Те строят в техен парцел, в град. Първоначално с готови пари, но и те излизат над бюджета, защото правят къщата доста голяма. Проектът е на мъжа ми, защото е строителен инженер.

Правят я 10 години вече тая къща и не могат да я завършат. Вече е на груб строеж, с дограма и стени. Първоначално наливане на плочи, работници, документи, ок. Но и материалите адски поскъпнаха, ако се викат майстори за всичко е ужасно скъпо. То една кухня и една баня колко пари излизат, дори в апартамент, а какво остава за една къща, мазилки, настилки.. не ми се мисли!

Аз не бих се хванала на такова хоро, освен ако не съм ужасно добре финансово. Просто разходите по такъв проект са много.

# 2
Категорично ако има избор и финансови възможности е по-добре да си построите сами. Трудно е, тежко, отнема много време, но знаете, кое как се прави. И се прави, както вие сте одобрили по ваш план.
Винаги излиза над бюджета, но дори да се купи готова къща, пак ще е така, защото после излизат неща, които са за дооправяне, преправяне, отделно, че не се знае, като са я строили, колко са спестили от материалите, от арматурата, от всичко се пести, когато строят за продан.
От друга страна къщи, които са използвани вече, наблюдавам доста се продават, едно на тройни цени, второ никога нищо няма да е по ваш вкус и си трябва ремонт на всичко.
Така че хубавите работи бавно стават. Кураж и дано нещата напредват по-бързо, да се насладите на собствен до от вашите ръце.

# 3
  • София
Мъжът ми и брат му строят в момента. Сто пъти съжалиха, че не са купили готова. Ядове, разправии...

# 4
  • София
Бутала съм стара къща и съм строила. Точно една година от излизането на разрешение за строеж.
Обаче, бях се занимавала вече и съвсем знаех какво да очаквам.

Четири години да чакате разрешение, такова нещо ни съм виждала, ни съм чувала.

# 5
Преди няколко години продадохме едни земи около София на едни ентусиазирани млади семейства. Наскоро минахме да видим какво става - буренак и нищо построено. Толкова за ентусиазма и розовите мечти за своя къща. Никога не ни е хрумвало да строим. Всъщност и да купуваме готова - пак много грижи. Но строежът може да състари човек. 

# 6
Аз никога не съм искала да си строя къща. Не искам и да живея в къща. Избирам си апартамент, оглеждам го, ако е наличен, ако не е му гледам чертежите и си решавам искам ли го. Чак пък толкова да съм индивидуалист и да искам нещо особено, ами не. Това само ако човек не си прави сметка на парите може да си го позволи. Ако не: разочарование като при авторката на темата.

# 7
Ние също бяхме пред подобна дилема и накрая си купихме апартамент. А иначе имаме и място,че и къща има все още там. Малка е,тип лятна вила,но я има. Нямаше да е такава драма с документите, но като си пресметнахме нещата,решихме,че не е за нас. Мислехме и за сглобяема къща,но чисто финансово,щеше да ни струва колкото монолитна и отново се отказахме.
Наши близки си купихме място в едно село до Велико Търново преди 3г и още не са започнали да строят. Но там е съвсем голо,къща никога не е имало и много трудно се справят с документите. Така,че не е за всеки и определено е въпрос на много време и финанси.

# 8
Едни роднини, като взеха да се изхвърлят. Щели да си строят 3,4 етажна къща с кредит. Ама смях голям. На тези цени  на строителните материали.
 Не съжалявайте, къщата може да издържи много. Панелите не се знае кога ще ги срутят.

# 9
Много лошо. Със сигурност забравете за срокове и си планирайте нещата с идея, че няма да е готово, защото животът си върви.
Вариант е да обмислите, ако продадете, какво може да вземете с тези пари. Може пък да стане по-добре, кой знае. Не се е свършил света, това са просто едни пари. Домът е там където сте всички.
Като знам с един обикновен ремонт на апартамент по БДС колко пъти ми се искаше да продам и да взема готово, напълно ви разбирам. Не го продадох, защото нямах сили да ходя тепърва по огледи. Предлагането на готови неща е ограничено.
В зависимост от това на какъв етап е строежа, може да пробвате с личен труд. Може да звучи странно, но защо пък не. Имам познати, които сами си работят събота и неделя и викат майстори само за сериозни или много тежки дейности - бетон, окабеляване, ВиК, изолация. Разучете и по-лесни методи. Примерно, виждала съм да не си измазват стените от вътре, а направо гипсокартон.
Успех желая!

# 10
  • Варна
Тегава работа е това с къщите - независимо дали ще се купи готова или сам ще си я построиш. Неоспоримо е лукс това “удоволствие”.
Ние 5 години търсихме парцел. Нищо не харесахме и преминахме на вариант готова къща - 2 - 3 години активно ходене по огледи, не само скролване на обяви от дивана. Но просто или цените бяха непосилни за нас, или сградите бяха не за ремонт, а директно за събаряне. Поотказахме се и от това и междувременно неочаквано ни изскочи много изгоден апартамент на хубаво място, който купихме без много да мислим. После и един чудесен парцел ни намери, пак на подпазарна цена, който също вече е наш. И така - хванала съм се на хорото, като съм се настроила за години чакане и много бюрокрация, но въобще не бързаме. Ще строим малко по малко. Когато стане - тогава. За момента много си харесваме новия апартамент.

# 11
За стотен път го пиша:
Това, че някоя фирма била порядъчна, не означава, че от нея ще получите приличния очакван ремонт или строителство в срок и на цена, близка до уговорена.
Това, че някой строител перфектно се е справил у ваши познати, не означава, че ще се справи и на вашия обект.

Факторите са много, много !!!!

Да отнеме  4 год. на професионалист за разрешение за строеж (ако не сте променяли ПУП и пр.) и врати по 80 см. ми звучи фантастично.
Ние купихме стара къща и не я разрушихме. Доста по-удобна би била ако беше строена по нашите виждания и често съжалявам, че не строихме. Основния ремонт на къща отпреди 1944 г. си е сложен и струваше малко по- малко отколкото ако строяхме нова.
Сега се примиряваме с архитектурните виждания през 1939 г., но здраве да е !

# 12
Четири години да чакате разрешение, такова нещо ни съм виждала, ни съм чувала.

Да! но е истина. И то за парцел УПИ, с изградена инфраструктура- вода, ток. Правихме ПУП, защото границите не съвпадат напълно, имаше 10% разлика. И хайде нов ПУП, говорете със съседите, обявления, чакане, 16  -18 месеца минаха само за това. Постоянно искаха нови документи, корекции,  и това именно заради архитекта се случи, просто не си изпипвал нещата, все ни ги връщаха, а в общините искат всичко да е изрядно.
Даже ми казват, че "бързо" сме минали, някой седят с десетилетия в чакане в община Витоша.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 08:30 от TeodoraBulgari1

# 13
Има тема за строителството. Много е полезна! Хората споделят различни трудности, които могат да помогнат на други хора да ги избегнат.

Ние преди 8г си купихме парцел, а сега вече живеем в къщата. За да се случи това ни костваше много лични усилия и четене, кое как да стане.
Аз предпочиатм строеж пред готова редова къща.
 Със сегашния ми опит бих споделила, за да се ориентира човек към строеж, първо трябва да е добре запознат и второ е мното важно проектантския екип да е добър. Мало са добрите проектантски екипи, но аз вярвам, че те стават все повече.

Добавям, че на нас също ни се наложи да оправяме граници на парцела. Не ни е отнело 4г за издаването на разрешението. Но аз следях наистина всяка стъпка и знаех къде и защо има забавяне. Явно не се си подбрали правилния проектантски екип. Аз също подцених тази част, но сега съветвам всички да си изберат добър поектантски екип.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 10:21 от nellytan1

# 14
Изобщо не съжалявам, че започнахме строеж. Но! Да, не всичко върви по мед и масло. Не мисля, че щяхме да намерим къща, която изцяло отговаря на условията ни така или иначе.
Нито сроковете ни са скочили в пъти, нито бюджета. Да, имали сме забавяния, основно заради метеорологични условия, но говорим за седмици. Да, с времето някои неща поскъпват и нещата се утежняват, но още в началото бяхме решили да дадем повече пари, за нещата, които не можем да обновим лесно в последствие. Т.е. за неща, които предстои в следващите няколко години да напреднат много като технология дадохме по-малко.
Има неща, които ще ми бъркат в очите с години, например, че в едната стая сложихме един прозорец по-малко, но това щеше да е така независимо от местоживеенето Simple Smile
Но преди това правихме изцяло апартамент - от замазка, тъй че ни беше ясно, че в един момент реалност и мечти трябва някъде да си стиснат ръцете Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт