Да строиш къща или да купиш нова - вечната дилема

• 3 405
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Четири години да чакате разрешение, такова нещо ни съм виждала, ни съм чувала.

Да! но е истина. И то за парцел УПИ, с изградена инфраструктура- вода, ток. Правихме ПУП, защото границите не съвпадат напълно, имаше 10% разлика. И хайде нов ПУП, говорете със съседите, обявления, чакане, 16  -18 месеца минаха само за това. Постоянно искаха нови документи, корекции,  и това именно заради архитекта се случи, просто не си изпипвал нещата, все ни ги връщаха, а в общините искат всичко да е изрядно.
Даже ми казват, че "бързо" сме минали, някой седят с десетилетия в чакане в община Витоша.
Ами, има ли сметки по регулация, адвоката нищо не е свършил, парцела не е бил "чист". Общината не ви е виновна.
Архитекта не знам какво не е свършил и за какво са ви връщали.
Архитекта ви е и проектант ли?

# 31
Така де, човек трябва да е технически грамотен, за да менажира, иначе и той не знае какво менажира, носи се по течението и как доди.

# 32
Аз не бях и все още мога да кажа, че не съм технически грамотна, макар да поразбирам повече.
Цялата документация и разправия с институциите мина през мен. От общината ни върнаха. Аз самата ходих на среща с екипа от общината да разбера какво да поправим. След това говорих с проектантите. Оправиха проблема.
Най-тегаво беше в ВиК - там ми връщаха няколко пъти проекта, защото трябвало вкопан хидрант или нещо такова. 1000 говорих с ВиК проектанта ни докато напраим проекта както ВиК дружеството иска.
След това голямата драма беше да събера всички необходими документи, за да може ВиК дружествто да изгради сградното отклонение. Но и с това се справих. Както се казва с питане и до Цариград се стига. Но нямам самочувствеито да съм технически грамотна. В темата за строителствто много ми помогнаха. Много съм им благодарна!

# 33
  • Белгия
Строителните мъки са големи навсякъде. Ние строихме в Белгия и нещата вървяха по-подобен начин. Общината два пъти върна проекта за преработка, дренажна система нямало на двора, канализацията нещо си, разпоредба някаква. Архитектът уж беше препопъчан, щеше да управлява проекта, много идеи имаше, после все не беше точно в чертежите. Трябваше всичко да проверяваме в плановете и офертите, и пак за две неща не довидяхме. Строителната фирма беше добра, но правеха няколко обекта паралелно. Един ден дойдат, три дни не дойдат, после завали дъжд за една седмица. Бюджетът хвана ковид, войната, кризата с доставките, 30% разходи над плана отидоха. Накрая обсъждах конструкции, материали и инсталации на няколко езика, а в началото не знаех какво е шпакловка. Ако сега трябваше да почваме, не знам дали бих се наела пак да мина през това. Чудесна стана къщата, но стресът и разправиите бяха големи.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 19:27 от mik123

# 34
Дилемата ми беше през 2018 г. Преди времето, което промени пазара на къщи извън големите градове, в сателитните по-малки и селата. Та двуомението беше между двустайни панелка в краен квартал и къща в сателитно село. И двамата нямаме познания за процеса на проектиране и строителство. Та вечната наклони към здрава, стара къща, за ремонт. Такава и намерих след около година обикаляне. То нямаше мн оферти и реално сме гледали не повече от 10 къщи.
Да, има разминаване тук-там с желанията за пространство, ремонта са прототи с години (поради финансови причини), но определено сме доволни.

# 35
  • Варна
Буквално сте хванали последния влак, щом бюджет за крайна двустайна панелка ви е стигнал. Страхотно. Ако бяхте тръгнали да строите от гола земя (и то при наличието на собствена такава), само по документи щяхте да изхарчите всичко.

# 36
Последния вагон на последния влак Simple Smile после всичко се промени кардинално! В момента на това място са по 4 цените. И няма свестни къщи. Включително и просто здрави, стари къщи за ремонт.

# 37
Документите са най-малкото перо от бюджета на къщата. Но ако проектантите решат, че и там могат да спестят, като НЕ направят проект за хидроизолиране, топлоизолиране на основите. Направят компромис с енергоефективността на къщата, накрая може да се окаже, че доста са оскъпили строителството.

# 38
И ние правим къща👀 Като забременях и започнахме да обикаляме на огледи за апартаменти, ами скандално беше…Цена и качество не се срещат на едно място.
И решихме строеж! В моята глава всичко беше много романтично и страхотно, докато не разбрах, че една тухла струва около 1 лева(96 стотинки) 😂😂😂 Докато извадя всички документи си станах приятелка с лелите от ЧЕЗ. Бременна обикалях по институции, беше голям купон.
Ние правим всичко сами, баща ми е главният архитект и качествен контрол на строежа. Много съм благодарна, че имам в обкръжението си човек, който разбира от такива дейности и поне от това пестим, защото цените са безумни. Аз и ММ сме пълни аматьори и нищо на разбираме. Сега сме на готова плоча, заложени ВЕИ-ка и иззидани стени. Другата седмица почват покрива.  Малко по-малко се оформя къщичката, 100% ще надскочим бюджета, а аз уж съм добра в сметките.
Но си струва, сега живеем в 47 квадрата апартамент и прескачам шезлонги, кошари… и си визуализирам как ще имам дворче и място за всичките детски джунджурии из двора.

# 39
Архитектът уж беше препопъчан, щеше да управлява проекта, много идеи имаше, после все не беше точно в чертежите. Трябваше всичко да проверяваме в плановете и офертите, и пак за две неща не довидяхме. Строителната фирма беше добра, но правеха няколко обекта паралелно. Един ден дойдат, три дни не дойдат, после завали дъжд за една седмица. Бюджетът хвана ковид, войната, кризата с доставките, 30% разходи над плана отидоха. Накрая обсъждах конструкции, материали и инсталации на няколко езика, а в началото не знаех какво е шпакловка. Ако сега трябваше да почваме, не знам дали бих се наела пак да мина през това. Чудесна стана къщата, но стресът и разправиите бяха големи.
И аз се чувствам по същия начин. Всички са с добри намерения, но все нещо не достига , все се правят компромиси, забавя се работата , не се изпипва. Аз и съпругът ми сме перфекционисти (работим заедно) , всяко нещо в нашата работата е обмислено, планирано , всеки детайл, ако има пропуск веднага се заемаме да коригираме това за наша сметка ако трябва, но всичко да е както е говорено в началото, както клиента го очаква, в срок който го очаква. Не сме спали нощи за да завършим проект, или лично  сме правили неща зада спестим от поддоставчици.
И сега се сблъскваме с гръмки имиджови, с огромни проекти. Точно така е 3 дни работят на студ , 3 ги няма, а вече сме извън всички срокове...Вместо да се стегнат и да завършат нещата , всчко нещо се отлага. Но явно при всички е така.

# 40
Да, и при нас е така, дограмата си знаехме че ще е скъпа защото е 85% от къщата, но викаме за сметка на фасадата тя ще е по евтина. Но не - 150К дограма , 100К фасада.
Изобщо не ме изненадват тия цени, щом за боядисване на стените на 60 квадрата магазин ни поискаха 5000лв, при положение че две от общо четирите стени са витрини, т.е. 90% от тях е стъкло.
Съседа е строител, казва - народа е полудял на тема ремонти, строежи и имоти. Колкото повече им вдигам цените, толкова по ми се натискат. Аз като гледам тия числа ми прилошава, и се радвам че семейството ми успяхме да построим две къщи по времето когато всички строяха и всичко беше човешко. Сега е някакво извращение. Искрено съжалявам младите хора чийто живот е погубен в доживотен дълг.

# 41
ти пък, няма никой погубен. Ипотеките се изплащат предсрчно, обикновено

# 42
Абе мани ти. Изплащат се тея, които са взели преди години с нормална лихва и малък кредит. Тея които са взели на 2.хх% и голям кредит ще изплащат дълго. Можеш да си го сметнеш с 5% годишно увеличение на заплатата средно. Няма вече да има онея 10% увеличение годишно, защото настигнахме европа.

# 43
Мария знам, че е пенсионерка от по-малко развит град в Северна България, и разбирам песимизма й. Но теб не те разбирам защо си така черноглед. Това, което казваш, лесно се поправя като напуснеш сегашната си работа и почнеш нова, с вече увеличена заплата Simple Smile

# 44
Аз себе си съм уредил по възможно най-добрия начин и съм си купил и изплатил имотите кога бяха евтини. Да му мислят младите.

Общи условия

Активация на акаунт