Проблем със строител - как да подходя??

• 713
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, имаме следния казус , Много се бави строителя, вече 3 път отменя крайния срок. Първо трябваше къщата ни да е готова до акт 15 през април, после юни, сега юли, а са доникъде,
Още няма основни неща като дограма. Постоянно говорим той обещава, всичко е от утре, от понелденик, и седмици няма никой на строежа.
Платили сме до акт 14 на 100% и сме предплатили на 70% за довършителните , а дори още няма акт 14....  Договорът е проформа. Той ни помогна много в началото с документите, не мисля че иска да ни излъже, голяма фирма е , но постоянно се оправдава с работници, че има много обекти, че тази машина деня я няма, че еди какво си. Но с това темпо още 2 години ще влачим, а зза нас не е вариант. Трябва до края на август да влезем. 
Още нямаме дограма, зидарията не е довършена, изолациите не са започнати нито фасадата, ВИК не е довършено може би е на 80%, ОВК на 80%, ел е завършено само, картона не е започнат. Дворът не е терасиран, трябваше вертикална да прави.Супер много неща, плюс че има  и забележки по някои.
Как сте процедирали в случая, имали ли сте такива казуси?

# 1
  • Пловдив
Не искам да Ви отчайвам, но 100% платено, ще Ви влачи естествено.
Ще бърза там откъдето има да взема пари.
Дограмата през него ли минава?
В договора има ли срокове? Има ли приложения в договора с КСС или оферта и график на плащанията?
До  акт 16 ли е договора, груб строеж или до какъв етап?

# 2
Не искам да Ви отчайвам, но 100% платено, ще Ви влачи естествено.
Ще бърза там откъдето има да взема пари.
Дограмата през него ли минава?
В договора има ли срокове? Има ли приложения в договора с КСС или оферта и график на плащанията?
До  акт 16 ли е договора, груб строеж или до какъв етап?

Всичко минава през него. Няма срокове за довършителните, има само за грубия строеж.
До акт 14 + довършителните
да, имаше график, отдавна всичко е избялгало като срокове

Но аз не искам да се съдим или да се опирам на адвокати. Стигне ли се до там, край , с години ще се точи и не това ми е идеята. Просто за идеи, подход, ако някои е бил в подобна ситуация как е постъпил.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 16:52 от TeodoraBulgari1

# 3
Какво значи договорът е проформа?
Има ли договор - има.
Има ли краен срок в договора?
Има ли описано в случай, че работите не приключат до дадения срок, какво става?
Според мен го заплашете с неустойка.
Дори да не сте минали през нотариус, договорът си е валиден.
Така че му кажете, че ще наемете адвокат, ще поискате да ви върне парите и ще търсите друга фирма да довърши дейността.
Мисля, че това ще му е добър стимул да спре да ви лъже.

# 4
Няма да влезете до края на август, това трябва да ви е ясно отдавна и изобщо го отпишете този срок от главата си.
Не е задължително човекът да има намерение да ви лъже, най-вероятно във високия сезон сега да си има по-сериозни обекти и една еднофамилна къщичка да му е последна дупка на кавала, особено като вече е взел всички пари за нея. Я насочи някоя бригада в свободното им време до края на лятото към вашия обект, я не. Къщата, която моето семейство строи, отне две години, за равен двор и един етаж. Довършителните работи се вършиха два пъти, два пъти се обзавеждаха и баните. После постоянно още нещо се работи от тогава насам, вече 5 години. Като работата никога не е опирала до бюджет. Просто свестни работници н я м а.
Не знам какви очаквания сте имали, но вече пристъпвате към реалността.

# 5
Освен да запретнете сами ръкави и да си обособите участък, годен за живеене и да чакате вътре да стане всичко готово ... друг вариант не виждам за август.

# 6
  • Sofia
Той хубаво има много обекти, но като е платено на 100 процента е допусната голяма грешка. Като забави срок забавяте следващото плащане. Защо не сте сложили клаузи с неустойки за него при забавяне? Стъпките Ви не са много НО първо консултация с адвокат и второ адвоката да му звънне и да предложи среща за следващи действия и актуализация на срокове с информиране какво следва ако не се спазят. До август обаче не виждам как ще Ви стане къщата. Друг вариант аз при Вас не виждам.

# 7
Започвайте да му звъните всеки ден, те обикновено захващат много повече обекти отколкото могат да изпълняват, изграждат малко и ги зарязват, за да хванат нов и да вземат капарото. И както са писали и другите платиш ли им напред, напълно те забравят.
Ако не искате адвокат, поне се консултирайте с такъв, за да знаете какви ви са опциите. И следете качеството на строежа ако този благоволи да ви прати работници, че след прибрани вече пари обикновено рязко пада. И ако смятате сами да си правите нещо, за да се настаните по-рано, първо питайте адвокат умно ли е, да ни си вкарате автогол.
И не се ядосвайте за ситуацията, като строи човек е така, ако не са едни проблеми, ще са други.

# 8
Излъгал ви е да платите 100% преди акт 14, въпреки че не е така в договора. И да направите голямо авансово плащане.
Много вероятно да не планира да завършва обекта и само ви разиграва.
Имам горчив опит с фирма, която ме измами по същия начин. (не е за къща)
Задължително се консултирайте с адвокат какви опции имате.

Общи условия

Активация на акаунт