Къща на село - необходимост, мода или набутвация?

• 50 471
  • 1 243
  •   1
Отговори
# 60
Зависи от гледната точка. Този, дето има достъп до къщата ти, също е леснодостъпен Wink

Леснодостъпен, ама ще го лежиш...
Както е казал Уинстън Чърчил:  "Ако сериозно го възнамеряват, само ще кажа, че бихме се радвали да предложим на синьор Мусолини свободно и обезопасено преминаване през Гибралтарския проток, за да може да изиграе ролята, към която се стреми." Wink

# 61
  • Out of the Mix
Абуто, да не си решил да направиш една "инвестицийка" у наше село? Smile
За брокери не искам да чувам. Пазарът е нерегулиран, правят си каквото искат. Подводни камъни и измами дебнат отвсякъде. Хубави имоти почти няма, и апартаменти, и къщи. А да налееш 7 цифрена сума в БГ трябва да си луд.
Голямата част от балона е перачница, а много от високоплатените специалисти дълго време седят по квартири и дори много от имотите не стигат реално до тях - чакащите готови за ипотеката за лелеяния тристаен.

Къщата за мен е за голямо семейство, фамилия, и да са си там. Поддръжката и хамалогията не е за всеки.
Иначе има малки вилички, малко дворче с две асми и 3 овошки, в които се ходи само уикенда за теферич, без гледане на двор, садене, животни.

Много се забавлявах с постовете на ДрамаЛама, и си е така.

Фивър, доколко е "био" тази продукция, защото почвите са ни доста зле вече, как поливат, как торят?
На една позната баща й тори с компост, спря да ползва всякакви изкуствени химии и т.н.
Всичко, каквото се изхвърля от храната, обелки и т.н. се "хвърля" за компост.

# 62
  • Пловдив
Ревокър, и почвите ни са безнадеждно неспасяеми и изостанали като държавата, нали? Wink

# 63
Живяхме една година в къща дълбоко в планината, селото в национален парк, но на под час от София.

Предимствата:
Спонтанни разходки по всяко време в красиви места с чист въздух
Цялата планина ти е двор, толкова става достъпно
Безброй часове на открито без някакви специални приготовления, дрехи и подобни, нахлузваш нещо и си навън
Прохладата лятото е незаменима предвид градския топлинен остров
Къщата ни е малка, под 50 квадрата, добре изолирана и отоплението/чистенето е лесно и не по скъпо от в града
Малкото пространство ни научи и да не трупаме много неща, използваме всеки кът пълноценно.
 Дворът е трева и дървета, а наблизо е голям планински поток, който лятото е незаменим
С малки деца е супер, с надуваемия басейн лятото
Гледането на кучета е приказка
Като си запалиш камината и бумти и вън вали сняг/дъжд - няма такъв кеф

Недостатъци:
Къщата иска в пъти повече поддръжка от апартамента, постоянно нещо се случва и иска внимание в двора, по покрива и т.н. (Това лято имахме близо месец битки със съсели, например) - и проектите никога не свършват
Местните бракониери, дървена мафия, кросмоторджии и всякаква популация с вкус към тайнички каубойски дейности в стил и ловец съм и рибар съм, на закона мамата …  и т.н.
И като цяло това изчерпва социалната сцена, плюс виладжиите, които лятото пристигат с всичкото сръбско и наденици на света, плюс любимата им дейност косене и тримери
Не е далече от работа, магазини и хора, но това шофиране всеки ден по завойчета и пътища с падащи камъни просто е изтощително
Токът чат пат пада, повече от в града, съответно и интернетът и изведнъж си чао от цивилизацията за неясно колко часа

В извод: Селото не е за всеки, и даже не бих го препоръчала на повечето ни градски познати. Ние като едни не съвсем градски хора, ставаме си щастливи виладжии, имаме си дестинация за топлите месеци и за ваканции.
(И ако е възможно, нека да е неголяма къща, по малко разправии, а и в топлото време си най-вече навън, по хамаци или си ръчкаш нещо из двора и гората)

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 21:19 от Belronika

# 64
Добре, а тези, които ходят само за по 2 дена седмично, не прекарват ли единия от тия два дена само в чистене и бърсане на прах и мръсотия?

# 65
Сещам се като ходехме на село, баба живееше в една стая, другите зазимени. Като отивахме първия ден с часова майка и леля бършеха прах, чистеха.

# 66
Добре, а тези, които ходят само за по 2 дена седмично, не прекарват ли единия от тия два дена само в чистене и бърсане на прах и мръсотия?

Ами прекарват го, разбира се, даже и двата дена така прекарват, просто се утешават с мисълта, че си оползотворяват къщата. Ако не отидат поне за тези два дена, наистина става излишна покупка.

# 67
Нито вкъщи прекарвам два дни в чистене, нито на вилата. Абсурдно е просто. Ама си има теми и за чистофайници, за мен това е загубено време. Чистя си нормално, няма никъде прашоляци. Обзавеждането сме си го направили да е лесно за поддържане.
+ На вилата е в пъти по-лесно за поддържане, защото въздухът е чист и не се събира мръсотия. Цапащите дейности лесно се изнасят на двора и пораженията от "мръсно" са минимални.
Ходим уикендите, понякога и вечер след работа. На 20-25мин е от вкъщи, така че не е никакъв проблем - по-бавно е да достигна доста части на града дори.
На мен работата ми е свързана с доста пътуване, вкл. ежедневно - та си почивам идеално да не се мъкна никъде допълнително точно уикендите.
Децата идват когато искат, не карам никой на сила. Синът има книжка и се самоизвозва.
Имам още 25+ години до пенсия, до тогава достатъчно време да преценим дали искаме да се преселим на село за постоянно или за кеф чат-пат. Но е хубаво да имаш алтернатива.
Не очаквам никой да убедя да си купува къща - напротив, предпочитам да не, че да имаме повече спокойствие 😁

# 68
  • София
И аз това бях забелязала - къщата си стоеше чиста и нямаше прах вътре. Вече листата от чинара на двора, целогодишно, са друг въпрос.

# 69
  • София
Ревокър,, колкото и да е зле почвата, пак е по-добре от магазина, където поливат с химия на ангро. На съседските баби ще им излезе скъпо да купуват торове и боклуци.

За чистенето. Не ни тежи да избършем един прах от мебелите и да пуснем робота да мине пода. Дворът е по-голяма играчка, но и той не е болка за умиране. Цапа се там, където има хора. Празни жилища и затворени не се цапат, когато оставиш чисто и изнесеш храни и боклуци.

# 70
  понякога залипсва спонтанноста в града - да провериш програмите на театъра и да си избереш един без особена подготовка, разнообразието на профилите на гимназиите в големия град, просто да излезнеш навън и да се смесиш с хората и да седнеш някъде , където има оживление и шум и приказки ... Малко в къщата си оставен сам на себе си и на новините от телевизора . Съседите си имат свои живот ... Ами няма само позитиви. Така ме мързи да чистя навсякъде  , че май ще търся някой за помощ. То не може всичко сам .

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 05:36 от bella-ciao

# 71
Значи да си кажа и аз , понеже темата не е пусната от фейк потрбител - живеем в къща. Децата са добре и училищата са достъпни с трамвай , града е достъпен с транспорт. На бюрото съм за 20 мин. заедно с паркирането и кафето с водата. Природата ми е под носа, центърчето има всичко каквото е необходимо. Но понякога залипсва спонтанноста в града - да провериш програмите на театъра и да си избереш един без особена подготовка, разнообразието на профилите на гимназиите в големия град, просто да излезнеш навън и да се смесиш с хората и да седнеш някъде , където има оживление и шум и приказки ... Малко в къщата си оставен сам на себе си и на новините от телевизора . Съседите си имат свои живот ... Ами няма само позитиви. Така ме мързи да чистя навсякъде  , че май ще търся някой за помощ. То не може всичко сам .
То изброените недостатъци ги има и в повечето жк и крайни градски квартали. Един вид, почти всичко извън центъра

# 72
е, ако имаш метро и трамвай до всяко село - права си !

# 73
  • София
Наблюдавам подобна "миграция" някъде около и след периода на карантината. Тогава, когато хората някак се обърнаха към екзистенциалното, към ценностите и приоритетите. И в края на краищата може би някои стигнаха до извода, че здравето и спокойствието, наред с укротяването на егото, са им далеч по-приоритетни от вечния безспирен бяг, гонене на цел след цел, шумът, "лудницата" и безсмислието от това да изкараш пари, за сметка на здравето и личното благополучие. Така поне си го обяснявам и такива са моите наблюдения, тъй като около мен доста хора направиха този ход и не само в зряла възраст, но и млади. Имаме предвид също така, че тези хора не се оттеглят на село. Те продължават да работят, учат и да се развиват в големия град, инвестирайки на едно място, където винаги могат да се оттеглят от шумния град. Не случайно уикендите София се изпразва и говоря предимно за нейните жители, които търсят спокойствие извън нея. Масово ще видите софиянци по най-забутани и тихи места, защото това липсва. В края на краищата всеки има своите субективни причини, но ако попитате хората, масово биха отговорили, че предпочитат къща пред апартамент. И да, определено стана тенденция закупуването на къщи в близките райони и околности на София. Хем си в града, хем не си.

# 74
Чета с голям интерес. Гледаме редовно канала на Boho Soulz и винаги съм се чудела дали всъщност наистина им е достатъчно и как ще се справят, когато имат дете. Цялата картинка на клипче изглежда адски романтична и готина, даже разглеждахме къщи във високопланински села (в нета, далеч сме от реално купуване и огледи - най-рано след 15 г бих се замислила по-сериозно). От клиповете им изглежда сякаш всичко е страхотно приключение, но отлично се вижда и че всеки божи ден бачкат от сутрин до вечер, както и че нямат опция да работят (дори хоум офис), а се издържат от youtube канала.

Общи условия

Активация на акаунт